G4Media.ro

VIDEO Traseul unei eleve de etnie romă, care ajunge profesoară de Chimie,…

Foto: captură YouTube - Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună

VIDEO Traseul unei eleve de etnie romă, care ajunge profesoară de Chimie, în România educată, imaginat de Ligia Deca: Trebuie să lăsăm loc școlilor să nu le iasă din prima gestionarea unui grant european

Ligia Deca, Ministrul Educației, a propus o călătorie în viitor și a prezentat cum ar arăta traseul educațional al unei eleve de etnie romă în România educată, cum poate ajunge Maria, care se trage dintr-o familie de etnie romă cu venituri scăzute, din lingurari, profesoară de chimie într-un liceu din România, în cadrul conferinței „EducOm Împreună – Să vorbim despre importanța educației incluzive de calitate!” organizată de Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună pe 12 decembrie 2022, după cum scrie EduPedu.ro.

În condițile în care programele derulate în acest moment sub umbrela „România educată” sunt în plină perioadă de apeluri, iar directorii de școli acuză o birocratizare excesivă și multiple probleme de comunicare din partea organizatorilor, ministrul Educației evoca la momentul discursului că „trebuie să lăsăm și noi loc școlilor să nu le iasă din prima gestionarea unui grant european” pentru că, spunea Ligia Deca, „vor învăța” și că „atunci când ai atât de mulți bani de investit în Educație, trebuie să lăsăm loc bicicliștilor să cadă”.

România ar trebui să primească 3,6 miliarde de euro la schimb pentru aplicarea programelor de reformă în Educație, până în 2026, prin PNRR.

Redăm mesajul integral al ministrului Educației, Ligia Deca:

„Mi-am adus aminte că cineva m-a întrebat odată „cum arată povestea sau traseul unui copil din România educată?” Dacă ar fi să ne imaginăm și să urmărim un copil, cum ar parcurge el sistemul? De aceea, vă propun să călătorim puțin în viitor și să vă fac cunoștință cu Maria, o profesoară de Chimie dintr-un liceu din Roman, de exemplu. Maria a absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și în prezent se pregătește să dea gradul întâi. Este pasionată de Chimie și preocupată de cum să o predea mai bine fiecărui copil. Elevii așteaptă cu entuziasm orele Mariei, sunt fascinați mai ales de experimentele pe care le face, de explicațiile clare și mai ales de răbdarea ei fără limite și de empatia ei. (…)”

Articolul integral, pe EduPedu.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Maria va preda în România, doar dacă trece examenul de titularizare. Asta presupune sa prindă un loc la o instituție de învățământ atunci când se pensionează cineva . Dacă acel cineva va alege sa prelungească la cerere activitatea în cadrul scoli va activa în cel mai fericit caz ca suplinitor mulți ani și posibil sa renunțe ca mulți alții sa mai activeze într-o școală vreodată.Sau acel profesor titular candidează la alegeri și va prinde 1, 2,.. mandate va avea postul blocat pana va binevoi sa se întoarcă sau sa renunte ( posibil niciodata).Ca profesor de chimie va găsi foarte greu titularizare. România educata , cam asa arată prezentul și viitorul .

    • Ministresa asta e mai rău decât pare.
      Bate câmpii.
      Am citit și aici și pe ,,EduPedu” comentarii foarte pertinente.
      Probabil oricine din tara asta ar fi mai competent în funcție decât deca si/sau tampeanu.

  2. Doamna daca asa credeti dumneavoastra ca functioneaza sistemul pentru cadrele didactice, regret nespus ca nu sunt la o palma departare, I’d slap you silly.

  3. Idee este ca la ministerul educației este o competiție acerbă. Câștiga cel mai neisprăvit, cel mai neterminat, care are plagiatul mai mare, care are intenția cea mai mare în a ne vrea proști etc.

    • Pai un sistem in care votam de 30j de ani numa hoti si nulitati nu poate practica altceva decat contraselectie.

  4. Pare ca androneasca a fost un geniu pe linga „educatii” astia de rit liber. Nu ca ar fi fost un geniu al binelui androneasca, dar totusi nu a reusit sa demoleze de tot invatamintul romanesc. Nu ca nu s-ar fi straduit dar nu i-a iesit asa de bine ca astora in frunte cu desteptul profesor de fizica de la Sibiu.

  5. sluga asta se distreaza trintind biciclistii; in slugarnicia ei are si ea partea ei de consolare.

  6. Ne-am prins. Sa fim niste perdanti, doar asa invatam. Un fel de…decât sa folosim chibritul mai bine ne intoarcem la batut in cremene. O atitudine „sanatoasa.”

  7. Romanika EDUCATA……
    Cere pentru titularizare PROFESOR DE MUZICA in anul 2013 la tara (sat) – 5000 ( cincimii)€ EURO.
    Cu cine sa educi copii?

  8. E poveste de adormit copiii sau e caz real?!
    Ma indoiesc ca e caz real… Romania educata imaginata de dna Ligia Deca, cea rupta de sistemul de educatie, cea care tine la secret proiectele Legilor educatiei, NU va aduce niciodata altceva decat birocratie pe hartie, vorbe goale!
    NU egalitate de sanse la Educatie pentru fiecare copil, NU o Romanie educata…

  9. Ligia Deca: „Mi-am adus aminte că cineva m-a întrebat odată „cum arată povestea sau traseul unui copil din România educată?” Dacă ar fi să ne IMAGINAM și să urmărim un copil, cum ar parcurge el sistemul? De aceea, vă propun să călătorim puțin în VIITOR și să vă fac cunoștință cu Maria, o profesoară de Chimie dintr-un liceu din Roman, de exemplu.”

    Acum am inteles, seamana cu poezia de mai jos:
    Moare un rom si nevasta distrusa plange cat o tin plamanii la capataiul sotului, in casa saracacioasa si goala-goala:
    „Aoleu si d-aoleu,
    Und’ te duci tu, Stane ma’,
    Ca vioara zace-n cui,
    Arcusul la capatai!
    Niste cizme sa sclipeasca,
    Are sa se prapadeasca!!

    (vazand ca nu era nici urma de asa ceva prin casa saracacioasa) Da’ o baba de colea:
    Fa, Zalinco, fata mea,
    Toate astea de le-ai spus
    Le avea sau nu le-avea?!
    Nu le-avea fa, nu le-avea,
    Avea-n gand sa si le ia!!

    Asa si dna Ligia Deca… sa ne imaginam”….dar intr-un „viitor” indepartat, ca secolul asta NU e posibil!

  10. Si cireasa de pe tort: „ministrul Educației evoca la momentul discursului că „trebuie să lăsăm și noi loc școlilor să NU le iasă din prima gestionarea unui grant european” pentru că, spunea Ligia Deca, „vor învăța” și că „atunci când ai atât de mulți bani de investit în Educație, trebuie să lăsăm loc bicicliștilor să cadă”.
    „sa nu le iasa” CE?!
    Adica, nu cumva sa vne asteptam la vreo „schimbare de fond” a sistemului de Educatie, ca „nu o sa ne iasa din prima”…ceva acolo de forma, macar sa iasa din prima….dna Ligia, incepeti cu WCurile din fundul curtii, sper ca va ajung granturile de Miliarde de Euro, dna Ligia, ca astea ar putea sa „iasa”, ce naiba nu suntem in stare sa facem WCuri de Miliarde de Euro in secolul XXI??!!!
    Dumnezeulle, femeia asta e dusa rau…

    • Pare ca ei nu i-a ieșit din prima învățarea limbii române. Mai trebuie sa dea o tura pe la școală. În rest, inepții pe banda rulanta, comparații idioate specifice unei incompetente în domeniu.

  11. Poate nu prind eu ideea dar imi pare cam incoerenta dna ministru. Ne-am saturat de atatea vorbe goale.
    Analfabetismul atinge cote ingrijoratoare si noi trebuie sa “lasam loc biciclistilor sa cada”. Pe bune?!
    Poate ar trebui sa vada un psiholog….

    • Exprimarea e a unei persoane cu maxim 12 ani de școală . În plus, denota o lipsa de înțelegere crasa a sistemului public în general și a sistemului educational în special. Dacă școlile vor eșua de prima data în a implementa proiectele europene, atunci la cata motivație exista acum acolo, sigur nu vor mai încerca încă odată.

  12. @Mas
    Nu o apar pe madam Deca, dar daca nu faci filologia limba romana o studiezi pentru 12 ani in scoala….

    • Depinde, in general cei care mai fac si o facultate isi dezvolta un limbaj mai coerent cu o capacitate de a construi propozitii corecte probabil datorita si faptului ca trebuie sa comunice oral si scris intr-un mediu mai intelectual.