G4Media.ro

Rețetă tradițională recomandată de Ambasada Danemarcei în România, pentru masa de Crăciun:…

sursa foto: Facebook, Ambasada Danemarcei la Bucuresti

Rețetă tradițională recomandată de Ambasada Danemarcei în România, pentru masa de Crăciun: „Brunkartofler” / Cartofi caramelizați

Cartofii sunt o parte esențială a cinei de Crăciun din multe țări, iar Danemarca are și ea o mâncare de cartofi foarte specială. Ambasada Danemarcei la București prezintă rețeta tradițională pentru acest fel de mâncare, preferat de danezi pentru masa de Crăciun, indicând și modalitatea prin care se prepară.

„Brunkartofler” (Cartofii caramelizați) se prepară prin fierberea și decojirea cartofilor, iar apoi prin gătirea lor îndelungată în unt și zahăr” informează Ambasada Danemarcei la București

Dacă până în prezent nu ați încercat „brunkartofle”, rețeta de mai jos indicată de Ambasada Danemarcei vă poate fi de folos în acest sens:

Pentru 4 porții, pregătire: 20 minute, gătit: 20 minute

Începeți prepararea cu cel puțin câteva ore înainte de servire, deoarece va trebui să fierbeți cartofii și apoi să-i decojiți, după care trebuie să se răcească complet înainte de a se „rumeni”. Puteți, de asemenea, să fierbeți cartofii cu o zi înainte și să-i păstrați la frigider până a doua zi.

Ingrediente

600 g / 21 oz cartofi mici sau cartofi fingerling

100 g / 3,5 oz de zahăr granulat

50 g / 1.75 oz unt

Metoda de preparare

  • Fierbeți cartofii în apă ușor sărată – fierbeți-i până când se înmoaie, ceea ce înseamnă că nu sunt fierți suficient cu câteva minute.
  • Scurgeți cartofii și transferați-i într-o baie de apă cu gheață.
  • Se curăță cartofii de coajă și se lasă să se răcească complet înainte de a-i rumeni.
  • Cartofi caramelizați danezi
  • Se încălzește zahărul într-o tigaie mare la foc mediu. Lăsați zahărul să se topească și să devină maroniu deschis, fără a amesteca.
  • Când zahărul este topit și auriu, adăugați untul. După ce untul a făcut spumă, adăugați cartofii răciți.
  • Caramelizați cartofii la foc mediu timp de aproximativ 10 minute. În timpul gătitului, amestecați ușor cartofii pentru ca aceștia să se rumenească pe toate părțile. Nu îi amestecați prea mult.
  • Se servesc fierbinți la masa de Crăciun.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Nene danezule nu ne-ai nimerit la gusturi!
    Cine a mai vazut, gustat „cartofi fierti carameizati”??
    Vericilor, parca mai de preferat sunt cartofii cu sare bună de la mină!?
    Acompaniați de o ceafa de porc, o slaninuță afumata si o țuiculiță dă prună adevărată, da’ putem vorbi de festin ca la noi. Poftă bună!

  2. Chiar acum merg să fac niște piftie de cartofi.

  3. Prea usor de digerat, trebuie ceva cu mai mult PORC ca sa crape matu

    • Sa stii c exista si vita, oaie sau peste, nu trebuie sa mananci doar porc.

      Chiar daca esti vegan sa stii ca te invit la o ceafa: tu mananci mujdeiul si eu friptura.

      Esti hater tare fix de craciun:))

  4. ceea ce înseamnă că nu sunt fierți suficient cu câteva minute.

    Ce inseamna asta in limba romana?

    • Înseamnă o aiureală.

  5. mai ales in perioda asta, daca nu scrie ‘porc’ intr-o reteta, romanul verde vede negru in fata ochilor.

  6. Foamea…și după ce ne obișnuim, mai vedem noi. Pace.

  7. Vor să ne ia si porcu’! Oameni buni, sunteți orbi, săriți!

  8. Cartofii au amidon…mai bagi zahar și adio glicemie.

  9. Nu-mi plac Cartofii cu Zahar . Dar i-mi plac Cartofii fierti , cu Faina , cu Oua si umpluti cu Prune sau Marmelada si pusi la Fiert , in Apa cu Zahar . Cartofii Fierti i-mi mai plac cu Unt si Sare si de facut Cartofi Piure .