G4Media.ro

Deputații bulgari vor legalizarea cânepei în scop industrial, pentru a aduce acasă…

Sursa foto: Pexels

Deputații bulgari vor legalizarea cânepei în scop industrial, pentru a aduce acasă producătorii bulgari care și-au mutat producția în România

Prelucrarea cânepei în Bulgaria trebuie legalizată, propun parlamentarii din trei partide bulgare – Continuăm Schimbarea (PP), Bulgaria Democrată (BD) și GERB, potrivit publicației 24Chasa, preluată de Rador.

Ideea este ca aceasta să fie folosită doar în industrie, nu și pentru producția de marijuana, iar în acest scop au fost introduse două proiecte de lege. Continuăm Schimbarea propune să se permită procesarea cânepei cu un conținut de cel mult 1% de tetrahidro cannabidiol (THC) – ingredientul care provoacă efectul narcotic al marijuanei. La marijuana, această concentrație este de la 20% până la 40%.

Reprezentanți ai formațiunii Continuăm Schimbarea participă și la elaborarea celui de-al doilea proiect de lege, împreună cu BD și GERB, unde se propune să se permită procesarea cânepei cu până la 0,2% conținut de THC.

Cultivarea cânepei în Bulgaria este și în prezent legală, dar numai dacă are un conținut de THC de până la 0,2%. Cu toate acestea, prelucrarea sa este limitată doar la semințe și fibre pentru furaje și semințe pentru culturi. De aceea, producătorii bulgari își exportă producția în străinătate sau își mută afacerea acolo. Acum parlamentarii propun ca producătorii autohtoni să o poată prelucra în Bulgaria, pentru ca industria să se dezvolte.

„Odată cu modificările propuse, se va stimula producția de cultură durabilă și ecologică, iar aceasta va încuraja inovațiile și interesul economic în țară”, au scris susținătorii de la PP în motivația lor. Potrivit acestora, acest lucru va duce și la încasări fiscale și venituri mai mari în trezorerie.

Industria textilă, alimentară, construcțiile, industria auto și cea a cosmeticelor sunt câteva dintre industriile în care se folosește cânepa. Din tulpinile moi de cânepă, în afară de țesăturile obișnuite, acum se produc blugi, pamperși, măști de protecție și chiar pantofi. Semințele de cânepă, bogate în proteine, sunt, de asemenea, la mare căutare. Din acestea se prepară și pudră proteică, făină, ulei, bere, lapte, batoane energizante etc. Produsele cosmetice cu ingredientul din cânepă canabidiol (CBD) devin, de asemenea, din ce în ce mai populare – panourile publicitare și reclamele online oferă loțiuni, săpunuri, balsam de corp și buze, promițând să încetinească îmbătrânirea. Cânepa poate fi folosită și pentru a face cărămizi, combustibili, bioplastice și hârtie.

Acest tip de industrie nu este în prezent posibil în Bulgaria și mulți dintre producători aleg România, deși chiar și Uniunea Europeană permite cultivarea cânepei cu până la 0,3% conținut de THC și acordă subvenții producătorilor.

Aceasta este a doua încercare a formațiunii Continuăm Schimbarea de a extinde industria cânepei în Bulgaria – în ultimul parlament împreună cu BD, “Există un Astfel de Popor” și Vâzrajdane/Renașterea au depus o asemenea propunere, care a primit aprobarea comisiei agricole în primă lectură, dar nu a putut ajunge în sala de plen din cauza dizolvării parlamentului.

Deputații de la BD, PP și GERB care au depus proiectul au în total 140 de voturi, ceea ce le este suficient pentru ca propunerea comună să fie acceptată. Se așteaptă ca cei 27 de deputați ai Vâzrajdane, care și-au declarat sprijinul în precedenta Adunare Națională, să voteze și ei „pentru”, precum și deputatul independent Iavor Bojankov, care a comentat că este „timpul” pentru schimbări. Modificările în lege au fost introduse de deputații de la GERB, PP și BD. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...