G4Media.ro

Siegfried Muresan respinge acuzațiile legate de presupusa slăbire a reformelor din PNRR:…

sursa foto: Pexels.com

Siegfried Muresan respinge acuzațiile legate de presupusa slăbire a reformelor din PNRR: Exclus, amendamentele nu au nici o legătură

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan a respins miercuri acuzațiile legate de presupusa slăbire a reformelor din PNRR printr-un amendament ce urmează să fie votat joi de plenul Parlamentului European.

”Exclus, amendamentele nu au nici o legătură cu PNRR”, a spus el pentru G4Media.

Acuzațiile au fost aduse de europarlamentarul REPER Dragoș Pîslaru, care susține că PSD și PNL ar vrea să slăbească componenta de reforme din PNRR prin legislația legată de RepowerEU, programul UE pentru reziliență energetică.

”În primul rând, amendamentele pentru Repower nu au nici o legătură cu PNRR. În al doilea rând, așa cum am negociat acest amendament el nu prevede sub nici o formă slăbirea mecanismelor de reformă. Iar în al treilea rând, știm cu toții că decizia finală privind mecanismele de reformă este la Comisia Europeană, care a dovedit în ultimul an că nu e dispusă să le slăbească”, a spus Siegfried Mureșan pentru G4Media.

Care sunt precizările formulate de Siegfried Mureșan:

„• În legislația europeană privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, sunt stipulate foarte clar condițiile prin care pot fi modificate investițiile și reformele din Planul Național de Redresare și Reziliență. Cadrul legislativ este extrem de restrictiv, precizând că aceste modificări pot fi efectuare doar pe baze obiective, nu din considerente politice. Comisia Europeană aplică, în mod firesc, acest cadru legislativ extrem de restrictiv și nu permite modificări nici la investiții, nici la reforme pe considerente politice, după cum am putut observa în mai multe rânduri în ultimul an.

• Prin votul dat mâine, în plenul Parlamentului European, nu modificăm cu nimic legislația Mecanismului în ansamblu care se aplică PNRR-ului actual. Inițiativa legislativă pe care o supunem la vot privește doar capitolul nou, „REPower”, ce se va adăuga PNRR-ului actual și care prevede măsuri de sprijin în domeniul energetic ca urmare a războiului din Ucraina. Ca atare, legislația pe care o vom vota nu aduce nicio modificare, în ansamblu, metodologiei aplicării legislației europene privind Mecanismului European de Redresare și Reziliență.

• Altfel spus, niciuna dintre investițiile și reformele asumate în cadrul PNRR-ului care nu au legătură cu energia nu va putea fi modificată pe baza inițiativei legislative pe care o votăm mâine.

• Inițiativa legislativă cuprinde un amendament de compromis care se referă doar la posibilitatea statelor membre de a solicita modificări la capitolele REPowerEU din PNRR așa cum legislația europeană deja o permite la capitolele actuale din PNRR și sub aceleași condiții stricte.

• Acest amendament de compromis este depus la așa numita parte nelegislativă („considerente”) a legislației, deci acest amendament nu atinge Articolele Regulamentului.

• Nu modificăm, așadar, cu nimic criteriile de evaluare ale Comisiei Europene, doar spunem că statele membre pot solicita modificarea reformelor și investițiilor din REPowerEU, așa cum legislația europeană o permite deja la celelalte capitole din PNRR. Dacă solicitările statelor membre sunt ilegitime, neobiective și doar pe criterii politice, atunci Comisia, evident, nu le va da curs.

• Orice modificare solicitată de un stat membru va trece prin aceeași metodologie strică de evaluare prin care au trecut și investițiile și reformele agreate deja și incluse în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență.

• Legislația existentă, și care nu este modificată prin votul Parlamentului European, spune clar că un stat membru poate invoca anumite circumstanțe obiective pentru a solicita modificări ale planurilor naționale. Însă Comisia nu este obligată să accepte solicitările statelor membre, indiferent dacă circumstanțele invocate sunt obiective sau nu. Comisia are libertate totală în a aproba sau respinge solicitările statelor membre.

• Mai mult decât atât, amendamentul de compromis spune că orice discuție dintre Comisia Europeană și statele membre trebuie să țină cont că eventualele modificări nu pot reduce ambiția obiectivelor de ansamblu ale planului. Orice modificare se va face va trebui însoțită de o măsură compensatorie într-o altă direcție. Spre exemplu, dacă un stat membru ar decide să păstreze în funcțiune o termocentrală pe gaz pe o perioadă mai lungă decât a fost agreat în PNRR, iar aceastava emite în continuare dioxid de carbon, atunci statul respectiv va trebui să ia măsuri compensatorii de reducere a emisiilor, în aceeași cantitate, în alte domenii.

• Menționez, de asemenea, faptul că poziția inițială a Grupului PPE din Parlamentul European a fost de a vota în favoarea acestui amendament de compromis fiindcă nu împărtășea narativul Reper privind eventuala slăbire a reformelor. Majoritatea covârșitoare la nivelul comisiilor de specialitate din Parlamentul European a susținut acest amendament.

• Cu toate acestea, la inițiativa mea, Grupul PPE s-a obținut în momentul în care acest amendament de compromis a fost suspus la vot în comisiile de specialitate și unde a fost adoptat împreună cu întreg proiectul legislativ la finalul lunii octombrie. Am propus colegilor din Grupul PPE să ne abținem de la vot tocmai pentru a nu lăsa Grupul RENEW izolat la votul final în comisiile de specialitate. Doresc să punctez, astfel, că nu am fost singurul europarlamentar care s-a obținut de la votul pe acest amendament, cum s-a menționat în spațiul public, ci întreg Grupul PPE, care, altfel, ar fi dorit să voteze în favoarea amendamentului.

• Grupul RENEW a depus acum un amendament la votul final, de mâine, din plenul Parlamentului European, asupra inițiativei legislative. Acest amendament repetă ceea ce eu am susținut în spațiul public în ultimele două săptămâni și ceea ce proiectul legislativ, în forma votată în comisiile de specialitate din Parlamentul European, prevede deja: anume, că modificările la capitolele REPowerEU din PNRR pot fi operate doar în strică legătură cu energia și doar pe criterii obiective. Amendamentul RENEW nu aduce nicio plus-valoare și nu ar schimba în vreun fel metodologia de evaluare a Comisiei Europene și aplicarea legislației.

• Vă confirm, de asemenea, că lista de vot a Grupului PPE de mâine cuprinde un vot în favoarea acestui amendament al RENEW, ca urmare a recomandării mele.”

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Asta a fost planul vostru de la bun început, rataților.