G4Media.ro

LIVE Ziua 252 de război. Ucraina amenință Iranul cu acțiuni „absolut nemiloase”…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

LIVE Ziua 252 de război. Ucraina amenință Iranul cu acțiuni „absolut nemiloase” dacă nu stopează livrările de arme către Rusiei / Schimbare de direcție: Rusia reia participarea la acordul privind exportul de cereale ucrainene / Înalți lideri militari ruși au discutat utilizarea unei arme nucleare tactice în Ucraina (NYT)

Aproximativ 16.000 de locuințe rămân în continuare fără electricitate miercuri, la două zile după ce bombardamente intense rusești au vizat infrastructura energetică din Ucraina. Miercuri, niciun transport de cereale ucrainene nu va părăsi Ucraina, după ce Rusia s-a retras din acordul intermediat de Ankara.

Principalele evenimente ale zilei de miercuri, 2 noiembrie 2022:

Ora 23:00 Președintele Volodimir Zelenski a refuzat să evalueze probabilitatea ca Moscova să recurgă la arme nucleare tactice în Ucraina deoarece rușii nu sunt „raționali”, transmite publicația ucraineană Pravda. Detalii aici

Ora 22:24 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Iranul a fost informat prin canale diplomatice despre consecințele trimiterii de către Teheran a unor noi livrări de arme de drone de atac și rachete balistice către Rusia, transmite CNN. Detalii aici

Ora 21:42 O evaluare a serviciilor de informații americane care indică faptul că oficiali militari ruși au discutat cum și în ce condiții Rusia ar folosi o armă nucleară tactică pe câmpul de luptă din Ucraina nu este un produs de mare încredere și nu reprezintă informații brute, ci mai degrabă o analiză, au declarat pentru CNN mai multe persoane care au citit-o. Detalii aici

Ora 21:06 Rusia a declarat miercuri că doctrina sa nucleară permite utilizarea armelor atomice doar în mod defensiv și că liniile directoare stricte „urmăresc exclusiv obiective defensive”, transmite CNN. Detalii aici

Ora 19:56 Volodimir Zelenski a lansat un tweet după ce a vorbit cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, care a ajutat la medierea acordului pentru ca Rusia să își reia rolul în acordul privind cerealele din Marea Neagră. El îi mulțumește pentru rolul său.

  • ”I-am mulțumit 🇹🇷 președintelui @RTErdogan pentru participarea sa activă la menținerea acordului privind cerealele, pentru sprijinul său ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Am discutat despre măsuri suplimentare pentru returnarea 🇺🇦 prizonierilor de război și a prizonierilor politici. De asemenea, contez pe sprijinul 🇹🇷”.

Ora 19:21 Elveția a introdus sancțiuni împotriva unei firme iraniene și a trei membri ai armatei, după ce Teheranul a vândut drone Rusiei pentru războiul din Ucraina, transmite The Guardian. (detalii aici)

Ora 17:55 Nord Stream AG, operatorul gazoductului Nord Stream 1 din Rusia către Germania, a finalizat „colectarea datelor inițiale” la locul unde a fost avariată conducta de pe linia 1, în zona economică exclusivă suedeză, a anunțat miercuri operatorul într-un comunicat, citat de CNN. Detalii aici.

Ora 17:44 Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre reluarea participării națiunii sale la acordul privind cerealele ucrainene din Marea Neagră, afirmând că Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din nou dacă garanțiile pe care le-a primit nu vor fi respectate, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 17:39 Departamentul de Stat al SUA a anunțat că a lansat un proiect de formare în domeniul deminării în valoare de 47,6 milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 17:15 Oficial occidental: Nu vă așteptați ca Putin să cadă prea curând / El a fost slăbit de eroarea catastrofală de a invada Ucraina / Armata rusă este umilită pe câmpul de luptă. Va continua să fie un conflict lung, dificil și sângeros 

Ora 16:31 SUA acuză Coreea de Nord că furnizează în secret Rusiei un număr „semnificativ” de proiectile de artilerie / Phenianul încearcă să ascundă transporturile de muniție, „obturându-le destinația reală”

Ora 16:17 Rusia a declarat miercuri că este pe deplin angajată în prevenirea războiului nuclear și că evitarea unei ciocniri nucleare între puterile nucleare ale lumii este prima sa prioritate, informează Reuters. Detalii aici.

Ora 16:02 Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că armele folosite de armata rusă ar trebui modernizate, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 15:28 Podoliak: „Șantajul” rusesc a eșuat în privința acordului pentru exportul cerealelor ucrainene / „S-a dovedit brusc că coridorul ar funcționa și fără participarea Kremlinului” / „Rusia este întotdeauna inferioară” 

Ora 14:56 Marea Britanie a sancționat patru oligarhi ruși din industria siderurgică și petrochimică, inclusiv pe fostul șef al producătorului de oțel Evraz, a anunțat miercuri guvernul de la Londra, cele mai recente măsuri luate împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:44 Un oficial de la Casa Albă a declarat că SUA nu au văzut niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în războiul pe care îl poartă în Ucraina. Detalii aici.

Ora 14:30 Președintele rus Vladimir Putin nu a decis încă dacă va candida pentru un nou mandat prezidențial în 2024, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei convorbiri cu jurnaliștii, informează CNN. Detalii aici.

Ora 14:18 Grupul de mercenari Wagner avansează „cu până la 200 de metri pe zi” în Ucraina, dar obiectivul Rusiei este de 30 kilometri zilnic – Ministerul britanic al Apărării

Ora 13:14 Rusia spune că va relua participarea la acordul privind exportul de cereale ucrainene din cadrul Inițiativei Mării Negre după ce a primit „garanții suficiente”, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 12:57 Autoritățile din capitala ucraineană Kiev pregătesc peste 1.000 de puncte de încălzire în tot orașul în cazul în care sistemul de încălzire urbană va fi dezactivat de atacurile continue ale Rusiei, a declarat miercuri primarul Vitali Klitschko, potrivit CNN. Detalii aici.

Ora 12:40 Rusia îl va convoca pe ambasadorul Marii Britanii la Moscova în legătură cu ceea ce a declarat că a fost implicarea specialiștilor britanici într-un atac cu drone ucrainene asupra Flotei sale de la Marea Neagră din Crimeea, a anunțat miercuri Ministerul de Externe, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 12:33 Serviciile de securitate ruse au reținut un cetățean ucrainean suspectat că plănuia să „saboteze” o linie electrică în Crimeea, a anunțat miercuri Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 12:18 ‘În loc să depăşească sărăcia’, Rusia a cheltuit numai pentru atacul masiv cu rachete de luni asupra Ucrainei echivalentul a 2,3 milioane de pensii în Federaţia Rusă, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său cotidian, difuzat marţi seara, potrivit EFE şi Unian. Detalii aici.

Ora 11:54 Şeful diplomaţiei spaniole, Jose Manuel Albares, s-a deplasat miercuri la Kiev, pentru a livra treizeci de ambulanţe autorităţilor ucrainene şi a „constata efectele devastatoare ale atacurilor ruse”, a anunţat biroul său de presă, informează AFP. Detalii aici.

Ora 11:47 Forţele ruse au instalat sisteme de război electronic pe acoperişul clădirii care adăposteşte reactorul nr .5 de la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei), care din luna martie se află sub controlul Moscovei, a anunţat marţi seara Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul Apărării ucrainean (GUR), citată de agenţia de presă Unian. Detalii aici.

Ora 11:29 Înalți lideri militari ruși au avut recent conversații pentru a discuta când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina, contribuind la creșterea îngrijorării la Washington și în capitalele aliate, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt, citați de ziarul american The New York Times. Detalii aici

Ora 11:15 Serviciile de informații militare ucrainene au declarat marți că Iranul intenționează să trimită peste 200 de drone de luptă în Rusia, inclusiv Arash-2, prezentată de armata iraniană ca fiind una dintre dronele cu cele mai lungi raze de acțiune din lume, potrivit CNN. Detalii aici

Ora 10:58 Polonia va construi un gard de sârmă ghimpată la granița sa cu enclava rusă Kaliningrad, a declarat miercuri ministrul apărării, citat de The Guardian. Construcția barierei temporare de 2,5 metri înălțime și 3 metri adâncime va începe imediat, a adăugat Mariusz Blaszczak într-o conferință de presă. Detalii aici

Ora 10:46 Agenția rusă de stat Tass relatează că serviciile de securitate rusești din Crimeea, ocupată și anexată de Rusia în 2014, susțin că au dejucat un complot de sabotare a aprovizionării cu energie în regiune, potrivit The Guardian.

Aceasta citează forțele de securitate rusești spunând: „Serviciul Federal de Securitate a împiedicat un sabotaj planificat de serviciile speciale ucrainene la o instalație de infrastructură energetică din Republica Crimeea. Un cetățean ucrainean născut în 1978, recrutat de SBU [serviciul de securitate ucrainean], a fost reținut.”

Tass relatează că au fost confiscate trei dispozitive explozive de mare putere, instrucțiuni de utilizare a acestora și o diagramă cu amplasarea turnurilor de transmisie a energiei electrice într-una dintre regiunile din Crimeea.

FSB nu a prezentat nicio dovadă care să susțină afirmația, care nu a fost verificată în mod independent.

Afirmația potrivit căreia forțele ucrainene încearcă să întrerupă alimentarea cu energie electrică în Crimeea vine în contextul în care cel puțin 16.000 de locuințe din regiunea ucraineană Kiev rămân fără curent electric după bombardamentele repetate ale forțelor armate ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

Ora 09:30 Potrivit guvernatorului regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, citat de Le Monde, serviciul ar trebui să fie restabilit în cursul zilei, dar sunt posibile întreruperi de energie electrică în cursul dimineții pentru a stabiliza rețeaua.

După bombardamentele rusești de luni, aproximativ 350.000 de locuințe au fost deconectate de la rețeaua electrică din Kiev, potrivit primarului, precum și „sute de localități din șapte regiuni ale Ucrainei”.

Coordonatorul ONU al acordului cvadripartit privind cerealele ucrainene, Amir M. Abdulla, a afirmat marți seara pe Twitter că niciun transport de cereale ucrainene nu va părăsi Ucraina miercuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...