G4Media.ro

Cel mai vechi prizonier de la Guantanamo Bay a fost eliberat în…

Cel mai vechi prizonier de la Guantanamo Bay a fost eliberat în țara sa natală, Pakistan/ Saifullah Paracha a fost arestat la doi ani după atacurile de la 11 septembrie 2001

Cel mai vechi prizonier de la Guantanamo Bay a fost eliberat în țara sa natală, Pakistan, după aproape două decenii, transmite BBC.

Saifullah Paracha, în vârstă de 75 de ani, a fost arestat la doi ani după atacurile de la 11 septembrie 2001 asupra SUA și acuzat că este simpatizant al-Qaeda.

Paracha a fost suspectat că a finanțat gruparea jihadistă, dar și-a susținut nevinovăția și nu a fost niciodată acuzat.

În închisoarea militară americană din Cuba au fost adăpostite sute de presupuși militanți capturați în urma atacurilor.

„Domnul Saif Ullah Paracha, un cetățean pakistanez, care a fost deținut la Guantanamo Bay, a fost eliberat și a ajuns în Pakistan sâmbătă, 29 octombrie 2022”, a declarat Ministerul pakistanez de Externe.

„Suntem bucuroși că un cetățean pakistanez deținut în străinătate este în sfârșit reunit cu familia sa”, a adăugat comunicatul.

Clive Stafford-Smith, avocatul lui Paracha, s-a întrebat de ce a durat atât de mult timp pentru ca clientul său să fie eliberat.

„A fost autorizat pentru eliberare [de] mai bine de un an… obișnuia să-mi fredoneze cântecul Hotel California al trupei The Eagles, în care poți [conform versurilor] să pleci „dar nu poți pleca niciodată””, a declarat Stafford-Smith la emisiunea Newshour de la BBC.

Paracha a fost capturat în iulie 2003 în Thailanda, în urma unei operațiuni de urmărire a FBI.

Paracha, care a studiat în SUA, a fost acuzat de autoritățile americane că a avut contacte cu unele dintre cele mai importante figuri ale grupului, inclusiv cu liderul Osama bin Laden și Khalid Sheikh Mohammed.

După 14 luni petrecute într-o închisoare militară americană din Bagram, Afganistan, a fost transferat la Guantanamo.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...