G4Media.ro

Pista rusească, evocată pentru sabotajul de pe reţeaua feroviară germană

Sursa foto: Pixabay

Pista rusească, evocată pentru sabotajul de pe reţeaua feroviară germană

A doua zi după sabotajul de mare amploare de pe reţeaua feroviară germană, mai mulţi oficiali germani au cerut duminică să se întărească securitatea infrastructurilor naţionale. Unii vorbesc despre pista rusească, transmite publicația La Tribune, citată de Rador.

La doua săptămâni după sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 care leagă zăcămintele de gaze ruseşti de Germania prin Marea Baltică, Germania a fost, sâmbătă, victima unui sabotaj de mare amploare pe reţeaua sa feroviară şi, şi aici, se vorbeşte de pista rusească.

Potrivit cotidianului „Bild”, care spune că şi-a procurat un prim document de analiză al poliţiei judiciare naţionale, aceasta estimează „că un sabotaj cu origine de stat ar putea fi cel puţin luat în calcul”. Această ipoteză este susţinută de faptul că sabotajul – o secţionare a cablurilor de comunicare strategice pentru trenuri, care a paralizat traficul timp de trei ore în nord – a avut loc concomitent în două locuri diferite ale reţelei, aflate la o distanţă de 540 de kiometri, în vestul şi în estul ţării, potrivit documentului poliţiei citat de „Bild”.

Un oficial al partidului ecologist german, membru al coaliţiei de guvernare a cancelarului Olaf Scholz, Anton Hofreiter, s-a referit şi el la ipoteza unei responsabilităţi ruseşti.

„Nu putem exclude că Rusia este în spatele atacului contra companiei feroviare”, a declarat el pentru grupul de presă Funke, estimând că recentele scurgeri din gazoductele Nord Stream poartă deja „semnul Kreminului”.

„Poate că în cele două cazuri este vorba de avertismente deoarece noi susţinem Ucraina”, a adăugat preşedintele comisiei pentru afaceri europene din camera deputaţilor. Amintim, Gazprom a oprit recent livrările de gaz invocând probleme tehnice. În opinia Berlinului este un mijloc de a face presiune asupra Germaniei în cadrul unui „război” al energiei declanşat de Moscova contra europenilor care susţin Ucraina.

Este evocată şi pista extremei stângi

Potrivit altor media germane, anchetatorii sunt convinşi ca sabotajul feroviar a fost opera unor profesionişti care dispuneau de informaţii interne la Deutsche Bahn. În acelaşi timp, nu este exclusă acţiunea unui grupuscul violent de extremă stânga. Unele au atacat în trecut reţeaua de căi ferate.

După atacul care a vizat compania feroviară sâmbătă, Anton Hofreiter a cerut să se deblocheze 20 de miliarde de euro pentru a proteja mai bine infrastructurile critice, a întări poliţia şi securitatea informatică. Poliţia germană nu a menţionat public până acum nicio pistă în mod deosebit după incidentele şi întârzierile foarte mari de sâmbătă.

Un înalt oficial al armatei germane a lansat de asemenea un avertisment duminică.

„Fiecare transformator electric, fiecare centrală electrică, fiecare conductă de transport de energie consituie o potenţială ţintă”, a avertizat generalul Carsten Breue în cotidianul „Bild”, vorbind despre „ameninţări hibride” tot mai mari.

La rândul ei, opoziţia conservatoare a apreciat că „independent de acest caz, trebuie să regândim arhitectura de securitate a Germaniei şi a Uniunii Europene”. „Epoca modernă, marcată de ducerea de războaie hibride, cere să ne adaptam conceptele”, a declarat un oficial al partidului fostei cancelare Angela Merkel, Thorsten Frei, grupului de presă RND. (Traducere Rador: Gabriela Sîrbu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. la cati rusi au intrat in UE in ultimele 6 luni sunt 100% convins ca printre ei sunt si membri GRU,FSB si alte servicii care vor sabota institutii si infrastructura UE.
    Asta in timp ce macrou il va suna pe putin sa mai faca o sedinta de terapie pentru a nu-l umili pe debil.

    • Era normal sa se întâmple asa. Pe lângă „conservele” asate în ultimii 20 de ani, acum occidentul s-a umplut de „refugiați”, atât rusi cât și de ăilalți. Infatuarea nemțească va avea o cădere libera, pana acum au crezut ca sunt buricul Europei. Din păcate, în goana lor după putere și-au subminat propria tara, putin jucând practic pe degete pe merkel, ca și pe macron. Din păcate, tot restul Europei plătește acum naivitatea unora care se credeau smekeri.

  2. Fără Rusia, am avea pace în Europa și conducere mai bună, fără extremiști.

  3. Ei vor sa se intample asta. Crede cineva ca ii lasa pe rusi sa intre in tarile europene si nu e nici un sabotor printre ei? Poate fix cei mai priceputi soldati acum se fac ca fug din Rusia ca sa inceapa bubuiala prin Europa. Lasati sa intre in continuare, poate reusesc sa racoleze participanti si printre alti cetateni.

  4. Categoric sunt rusii! În Germania nu ar fi fost posibil asa ceva fără intervenția lor! Europa este naiva.

  5. N-as fi deloc surprins daca se dovesdeste ca au fost rusnacii in spatele actelor de sabotaj.

  6. …măi cum le știu postacii ăștia pe toate. O-ți fi absolvenți de Ștefan Gheorghiu, ca doar acolo se învăța despre dușmanul poporului care nu doarme niciodată.
    Mâncați-vă pensiile liniștiți și plimbați-vă prin parcuri, e mai eficient decât să scrieți inepții prin comentarii idioate…