
Proiect controversat pentru crearea de ADN uman artificial de la zero. Proiectul Genomului Uman Sintetic promite o revoluție științifică, dar atrage și îngrijorări
Cercetătorii de la Cambridge, în colaborare cu alți oameni de știință specializați în genetică, au început munca la un proiect controversat de creare a elementelor constitutive ale vieții umane de la zero, ceea ce se crede a fi o premieră mondială, potrivit unui articol publicat de BBC. Proiectul Genomului Uman Sintetic, cum a fost denumit, ar putea face un salt uriaș înainte în acest sens – va permite cercetătorilor nu doar să citească o moleculă de ADN, ci să creeze părți din aceasta (poate într-o zi pe toată) moleculă cu moleculă, de la zero.
Acest tip de cercetări au fost până acum tabu, din cauza îngrijorărilor că ar putea duce la schimbări neprevăzute pentru generațiile viitoare.
Dar acum, cea mai mare organizație caritabilă medicală din lume, Wellcome Trust, a donat o sumă inițială de 10 milioane de lire sterline pentru a începe proiectul și spune că acesta are potențialul de a face mai mult bine decât rău prin accelerarea tratamentelor pentru multe boli incurabile.
Dr. Julian Sale, de la Laboratorul MRC de Biologie Moleculară din Cambridge, care face parte din proiect, a declarat pentru BBC News că cercetarea a fost următorul salt uriaș în biologie.
„Cerul este limita. Căutăm terapii care vor îmbunătăți viața oamenilor pe măsură ce îmbătrânesc, care vor duce la o îmbătrânire mai sănătoasă, cu mai puține boli pe măsură ce îmbătrânesc.”
„Căutăm să folosim această abordare pentru a genera celule rezistente la boli pe care le putem folosi pentru a repopula organele deteriorate, de exemplu în ficat și inimă, chiar și sistemul imunitar”, a spus el.
Însă criticii se tem că această cercetare deschide Cutia Pandorei pentru alte tipuri de cercetători, cu mai puține scrupule și rău intenționați, care ar dori să creeze oameni îmbunătățiți sau modificați.
Pat Thomas, directoarea grupului de campanie Beyond GM, a declarat: „Ne place să credem că toți oamenii de știință sunt acolo pentru a face bine, dar știința poate fi reutilizată pentru a face rău și pentru război”.
Detalii despre proiect au fost furnizate BBC News cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a finalizării Proiectului Genomului Uman, care a cartografiat moleculele din ADN-ul uman și a fost, de asemenea, finanțat în mare parte de Wellcome, mai precizează jurnaliștii de la BBC.
Primul obiectiv al oamenilor de știință este de a dezvolta modalități de a construi blocuri din ce în ce mai mari de ADN uman, până la punctul în care să construiască sintetic un cromozom uman. Acestea conțin genele care guvernează dezvoltarea, repararea și întreținerea noastră.
Acestea pot fi apoi studiate și experimentate pentru a afla mai multe despre modul în care genele și ADN-ul ne reglează corpul.
- „Construirea ADN-ului de la zero ne permite să testăm cum funcționează cu adevărat ADN-ul și să testăm noi teorii, deoarece în prezent putem face acest lucru doar prin modificarea ADN-ului din ADN-ul care există deja în sistemele vii.” – Matthew Hurles, directorul Institutului Wellcome Sanger, care a secvențiat cea mai mare parte a genomului uman.
Îngrijorări legate de Proiectul Genomului Uman Sintetic
Pat Thomas este îngrijorată de modul în care tehnologia va fi comercializată de către companiile din domeniul sănătății care dezvoltă tratamente rezultate din cercetare.
„Dacă reușim să creăm părți sintetice ale corpului sau chiar oameni sintetici, atunci cine le deține? Și cine deține datele obținute din aceste creații?”
Având în vedere potențiala utilizare abuzivă a tehnologiei, întrebarea pentru Wellcome este de ce au ales să o finanțeze. Decizia nu a fost luată cu ușurință, potrivit Dr. Tom Collins, care a dat undă verde finanțării.
„Ne-am întrebat care este costul inacțiunii”, a declarat el pentru BBC News.
„Această tehnologie va fi dezvoltată într-o zi, așa că, făcând-o acum, încercăm cel puțin să o facem într-un mod cât mai responsabil posibil și să confruntăm întrebările etice și morale cât mai direct posibil”.
Un program dedicat științelor sociale va funcționa în tandem cu dezvoltarea științifică a proiectului și va fi condus de prof. Joy Zhang, sociolog, la Universitatea din Kent.
„Dorim să aflăm părerile experților, ale specialiștilor în științe sociale și, în special, ale publicului larg despre modul în care aceștia se raportează la tehnologie și cum le poate fi benefică și, important, ce întrebări și preocupări au”, a spus ea.
Foto: rol ilustrativ
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank