G4Media.ro

Exercițiile fizice păstrează tinerețea creierului și pot încetini progresia unor boli precum…

Sursa foto: Unsplash / Jonathan Borba

Exercițiile fizice păstrează tinerețea creierului și pot încetini progresia unor boli precum Alzheimer și Parkinson. Concluziile unor studii legate de efectele sportului asupra creierului

Exercițiile fizice au efecte extrem de benefice asupra creierului, influențând atât structura, cât și funcția acestuia și, mai ales, ajutându-l să dezvolte un fel de abilități care să îi permită să lupte împotriva bolilor, arată o serie de studii recente.

Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți memoria, atenția și viteza de procesare a informațiilor. Aceste efecte sunt observate la toate vârstele, de la copii la adulți în vârstă, chiar dacă mecanismele moleculare subiacente sunt incomplet înțelese, arată un studiu publicat în Nature.

Într-o cercetare condusă de Stanford Medicine, cercetătorii au explorat mecanismele care stau la baza concluziei că exercițiile fizice influențează sănătatea generală, în special sănătatea creierului.

Studiul – ale cărui descoperiri apar în Nature – a implicat aproape 10.000 de măsurători pe aproape 20 de tipuri de țesuturi pentru a examina impactul a 8 săptămâni de exerciții de anduranță la șobolani de laborator.

Concluzia, citată și de medical news today, dezvăluie efecte remarcabile ale exercițiilor fizice asupra sistemului imunitar, răspunsului la stres, producerii de energie și metabolismului.

Cercetătorii au identificat conexiuni semnificative între exerciții fizice și molecule și gene despre care se știe deja că au rol în numeroase boli umane și în recuperarea țesuturilor.

De spus ar fi că miza acestei cercetări este una pragmatică: modul în care exercițiile fizice influențează diferite organe la nivel molecular ajută furnizorii de servicii medicale să dezvolte terapii medicamentoase care imită beneficiile exercițiilor fizice pentru cei care nu le pot face.

Chiar și în prezent, sesiunile de o oră de antrenament sportiv sunt folosite pentru a ajuta la rezolvarea problemelor ce țin de tulburările cognitive și îmbătrânirea creierului, precum și la deficiențele motorii specifice bolii Parkinson și la ameliorarea depresiei, precizează un alt studiu citat de MedLife.

Toate studiile au de fapt aceeași concluzie: activitatea fizică stimulează formarea de noi conexiuni neuronale (sinapse) și pot excita anumite regiuni ale creierului, cruciale pentru memorie și învățare.

De asemenea, activitatea fizică regulată este asociată cu un risc redus de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și Parkinson.

Exercițiile fizice pot încetini progresia acestor boli prin protejarea neuronilor și, spun specialiștii, întineresc creierul.

Sportul practicat regulat stimulează producția de endorfine și alți neurotransmițători (precum serotonina și dopamina), care contribuie la o stare de spirit mai bună și reduc nivelul de stres și anxietate.

Activitatea fizică regulată poate contribui la un somn mai bun, care este esențial pentru funcționarea optimă a creierului și pentru procesele de recuperare și consolidare a memoriei.

Prin urmare, includerea exercițiilor fizice în rutina zilnică poate avea efecte pozitive semnificative asupra sănătății creierului și a funcțiilor cognitive.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...