
O grupare din România ar fi accesat conturile pentru colectarea taxelor și alocațiilor pentru copii din UK și ar fi încasat fraudulos peste un milion de lire sterline / Procurorii anchetează trei persoane
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București anchetează o grupare care ar fi accesat conturile pentru colectarea taxelor și alocațiilor pentru copii din UK și ar fi încasat fraudulos peste un milion de lire sterline.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Trei inculpați sunt cercetați cu privire la săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată și spălarea banilor în formă continuată.
„În fapt, începând cu luna septembrie 2023, inculpații au accesat fără drept conturile ,,Government Gateway” (conturi personale pentru colectarea taxelor și alocațiilor pentru copii puse la dispoziție de Guvernul Britanic cetățenilor britanici și persoanelor cu drept de rezidență în Marea Britanie), fiecare inculpat obținând în mod fraudulos de la autoritățile britanice suma de 698.561,74 lire sterline, 365.377,76 lire sterline, respectiv 3.565 lire sterline.
În concret, acțiunile inculpaților au constat în: înregistrarea în sistemele Agenției Fiscale a Marii Britanii și în aplicația de returnare de taxe de tip „PAYE” (Pay As You Earn) a unor angajatori falși, înregistrarea unui număr mare de persoane fizice pentru un cont fiscal personal, solicitări frauduloase de rambursări legate de impozitul pe venit și alte impozite.
Sumele de bani solicitate în mod fraudulos Agenției Fiscale a Marii Britanii au fost virate în conturile bancare deținute sau controlate de persoanele cercetate, fiind ulterior transferate succesiv în alte conturi bancare sau retrase în numerar de la ATM”, se arată în comunicatul parchetului.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de 13 suspecți, persoane fizice, pentru comiterea infracțiunilor menționate anterior.
În cursul zilei de 10 iulie au fost puse în executare mandate de percheziție domiciliară care au vizat locuințele persoanelor cercetate în cauză.
Prin ordonanțelor procurorului, pentru recuperarea prejudiciului a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând suspecților și inculpaților estimate la valoarea de aproximativ 4.000.000 lei.
La data de 11 iulie, procurorul a sesizat Tribunalul București cu o propunere de arestare preventivă cu privire la doi dintre inculpați.
De asemenea, s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de un inculpat pe o durată de 60 de zile.
Pentru identificarea autorilor și obținerea mijloacelor de probă necesare probării activității infracționale, în cauză a fost încheiat un Acord European de Cooperare cu autoritățile din Marea Britanie, prin intermediul EUROJUST.
Activitățile au fost efectuate cu sprijinul membrilor echipei de anchetă din Marea Britanie și lucrătorilor de poliție din cadrul I.G.P.R- Direcția de Investigare a Criminalității Economice.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank