G4Media.ro

La vot! Un moment greu pentru România

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

La vot! Un moment greu pentru România

Duminică vom decide prin vot direcția țării pentru următoarea generație. Nu vom alege un președinte mai bun sau mai prost, mai priceput sau nepriceput, expirat sau mai proaspăt, corupt sau integru. În joc e ceva infinit mai important: modelul democratic de tip occidental, pe care s-a așezat România după căderea comunismului. Acest model este azi grav amenințat de candidați așa-ziși suveraniști, ultra-populiști și anti-europeni.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Indiferent de președinții care s-au succedat după ’89, modelul occidental nu a fost pus fundamental sub semnul întrebării. România a trecut prin momente de cumpănă, dar – atenție – în interiorul acestui sistem democratic imperfect, construit cu greu în 35 de ani. În trecut am avut de ales între reformiști, cu agendă anti-corupție, și anti-reformiști, captivi grupurilor de interese.

Am mai trăit momente dramatice. Niciunul, însă, nu amenința să scoată România de pe drumul său anevoios spre Occident, în ciuda forțelor naționaliste care au frânat periodic racordarea cu valorile Vestului.

De data asta suntem într-un alt film. Lumea s-a schimbat radical după alegerea lui Donald Trump. Vechea ordine occidentală este atacată din interior, de SUA, și din exterior, de Rusia. America nu mai este aliatul Europei, ci a devenit, în doar câteva luni, adversarul ei declarat. Una dintre țintele principale ale lui Trump este subminarea UE din interior.

Așa se explică sprijinul acordat așa-zișilor candidați suveraniști sau extremiști de dreapta, nu doar în România, ci și în Germania, Polonia sau alte state europene. Acești pro-americani de conjunctură urăsc Europa și valorile ei la fel de tare ca Trump și adepții MAGA.

România e prinsă la mijloc între forțe uriașe și confruntări de magnitudine globală. Suntem sub un val istoric, care riscă să măture ordinea democratică și să instaureze o lume nouă, MAGA, cu idolii ei, ce contestă esența democrațiilor liberale. Ghinionul nostru: discursul trumpist ultra-conservator seamănă leit cu putinismul. În acest moment, confuzia e totală. Cine sunt acești imitatori MAGA din România: pro-americani de ocazie sau idioți utili ai Moscovei? Și una, și alta. Tocmai de aceea sunt periculoși.

În plus, susținătorii așa-zișilor suveraniști chiar cred că a venit timpul lor. Dintr-un amestec de nemulțumiri reale, conspiraționism, manipulare masivă și lipsă de educație politică, ei se simt mobilizați să lupte cu „sistemul”, cu globalismul, sorosismul, USAID și LGBT. Sunt convinși de propria lor dreptate și ultra-mobilizați să o apere.

În lumea lor distorsionată, democrația e pericolul. Ne-ar paște dictatura „Bruxelles”-ului – dacă nu cumva, cred ei, trăim deja sub ea, iar pandemia ar fi fost dovada. În această lume paralelă, democrația și dictatura și-au inversat sensurile. Valori democratice elementare sunt luate în derâdere, în timp ce acte de dictatură pură nu li se mai par inacceptabile. Extremismul, xenofobia, homofobia și antisemitismul nu doar că sunt tolerate, ci încurajate.

Riscul ca extremismul de dreapta să ajungă în fruntea statului este cât se poate de real. Nu e vreo sperietoare, ci o amenințare existențială pentru ordinea democratică occidentală. Dacă ajungem acolo, nu doar că România va merge spre Ro-exit, ci și spre prăbușire economică. Trump l-ar fi încurajat pe Orban să scoată Ungaria din UE. Foarte probabil va face la fel cu oricare alt discipol trumpist care ajunge la Cotroceni.

Zilele acestea am vorbit cu români întorși acasă după ani de muncă în străinătate, cu investitori străini, cu prieteni care se întreabă dacă mai au un viitor aici. Tuturor le spun că, deși traversăm poate cel mai greu moment din istoria recentă, totul depinde de noi. E vital să mergem la vot, să ne supra-mobilizăm, ca voturile pentru candidații pro-europeni să copleșească forțele care vor răul României. Dacă se va întâmpla asta, în turul doi va fi mai simplu. 

Există o șansă. E mică, dar există – și trebuie jucată până la capăt.

La vot!

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

70 comentarii

  1. Nu va fi ușor, va fi NicUȘOR! 👏

  2. Care pro europeni, Crin Antonescu și PSD au devenit dintr-o dată pro europeni?
    Ia zi nene Tăpălagă susții PSD?

  3. Mark my words: Nicusor Dan se va situa pe locul I in primul tur al alegerilor si va castiga detasat presedintia in turul al II-lea.

    • 🙂 tare imi e teama ca daca nu va iesi din turul 1, se vor anula, sau va iesi simion.

    • Domnule Crisll,
      în fond de cine îți place? Eu cred ca fiecare vrea să aleagă un om care să îi semene. Deci dacă ai anumite competențe și limite, vei vrea un președinte la nivelul tău. Eu vreau președinte un om onest, muncitor, modest, sincer. Competent, așa ca am conturat opțiunea mea… fiecare să aleagă, și apoi să se plângă, ca nu folosește nimănui.

    • Draga Petrica,
      Eu vreau sa aleg un om care sa imi semene. dar nu pot sa am un presedinte la nivelul meu, pentru ca atunci nu mai este valabil votul universal. unde aia cu iq de 50 se voteaza intre ei. tu vrei un presedinte care a luat steaua romaniei pentru merite deosebite. un sculer mat6riter (sa nu se simta jigniti cei calificati. dar nu ii vrau presedinte) calare pe un strung alb?

  4. „modelul democratic de TIP occidental.. Acest model este azi grav amenințat de candidați așa-ziși suveraniști, ultra-popliști și anti-europeni.” corect, doar e „democratie originala” de TIP occidental. cand vor incepe sa coboare opozantii pe geam, va veti da seama de ce „tip” e democratia implementata de gasca unuia care „a stat 5 ani la rusi”

  5. Dintre cei de pe primele 4 locuri din sondaje (conform lui N. Dan, singurii care cica conteaza, restul fiind considerati „umplutura”), doi sunt extremisto-suveranisti – Semi-om si Ponta -, iar doi sunt asa-zis pro-europeni, dar de fapt oamenii mafiei PSD-PNL-UDMR, care-i pupa inelul lui Ciolacu si-l vor in continuare premier: Antonescu si N. Dan.
    Avem voie sa votam si cu alti candidati? 🙂

    • Nicusor stie de la primarie ca pentru a-si indeplini programul are nevoie de o majoritate, care sa-l sustina. Nu pupa niciun inel. Este doar diplomat.

    • @ Cozmin 2. Tocmai am scapat de un „diplomat”, care stat ascuns si a facut ticalosii timp de 10 ani. Romania nu mai are nevoie de un Iohannis 2, care sa stea ascuns la Cotroceni (asa cum a stat ascuns ND la primarie) si sa dea inca o sansa, si inca o sansa, si inca o sansa lui Ciolacu si PSD. „Stabilitatea” hotilor si incompetentilor la guvernare ne-a adus inflatie, deficit record, cresterea extremismului etc.

    • @NFilip m-ai convins. tu si blaster. o votez pe lasconi. nu tace ca nd, spune pr0stii cand deschide gura. nu e din sistem e primar presedinta de partid pe care azis in prima zi ca il reformeaza. e clar e feminista si a facut acceasi reforma pe care a facut- si lidera ei p12da de bolojan in pnl. nu stoe ea economie ca iti trebematematica, dar are scoala vietii, ca ala la care sarea hardul sa intre la guveranre. e fata din popor cu cruciulite de mana si lipsa de educatie (sau cum se cheama cand te muti cu succes de pe bancile liceului). credincioasa, banuiesc ca a divortat si in fata lui dumnezeu cu o dispensie de la papa kiril(e ortodoxata asa ca nu a avut de la defunctul catolic). si e so jurnalista de marca care se cearta cu promterul si da numai stri vericate de promter. sa traiasca kamala de campulung, si sa ne mai dea rapsozi memorabili care ii dedica balade. „elena”, e un blestem al „leanei”, care nu prevedea cas e aboleste pedeapsa cu m0artea. lenutele politice au un pat la tgsor, daca nu pleaca in costa rica?

    • @NFilip ai scapat de diplomat(parerea ta) si ai dat de un „reformator”. adevarul e ca a reformat psdul. ups era pnl dar asta reformeaza tot. chiar si lasconi reformatoarea usr il idolatrizeaza. reformeaza astia doi tot. matematic o iau in gura ca si votantii

  6. Foarte bun, concis, clar! Felicitari, Tapalaga si in general tot G4Media!

    In acelasi spirit ca cel al discursului lui Mark Carney dupa castigarea alegerilor. ( Aprox: The old friendship , relationship with the U.S. is over. Un narcisist asa trebuie tratat, un conducator asa trebuie sa vorbeasca, nu bla, bla, bla mitico nationaliste, scrisori trimise, fuguta pupat inelul.)

    • si tu brutus? „MAGA, cu idolii ei, ce contestă esența democrațiilor liberale.” la noi nu e problema contesta democratile liberale. sa inteleg ca il felicii pe autor ca isi merita banii de laa usl?

  7. incet incet….nu toata lumea ar trebui sa voteze, sint multi care nu au cunostinte minime civice, etc…romania va dispare daca nu se reinventeaza….dar cu cine bre…

  8. LA VOT! se decide dacă davai ceas davai palton sau nu.
    Moldova cu Maia Sandu au reușit, putem și noi.

  9. E un moment greu pentru România pentru că SUA împing România în brațele Rusiei, ca după Al Doilea Război Mondial.

    Exttremiștii pro-ruși fideli lui Putin pe care îi susțin și-i doresc SUA la putere în România amintesc de Yalta și instaurarea dictaturii sovietice în Europa de Est.

  10. D-le Tapalaga, am mare respect pentru d-stra ca om si jurnalist, aveti dreptate in cea ce priveste contextul international in schimb despre Romania….
    Este o tara capturata de fostii lui ceausescu in 1989, este revoltator cum si-au adjudecat o tara intreaga si isi bat joc de milioane de romani, in interiorul granitelor si in afara lor. 5 mil de romani au plecate de disperare.
    Onest? NU cred absolut nici un candidat care este pentru Europa si valorile care o reprezinta si cred in Europa si in UE. TOT, absolut TOT e in teatru bine pus la punct pentru propria imbogǎțire. NU l-am votat pe Johannis si sincer? Azi pentru prima data nu am nici o dorința sa merg la vot, inca astept rezultatul referendumului din 2009 (16 ani) sa fie pus in aplicare. . Toti in scenariu sunt tot secu sau in legatura cu secu sub o forma sau alta. Regret D-le Tapalaga, dar pentru prima data cred ca voi sta acasa si recomand celor care s-au intors in Romania sa faca cale intoarsa.
    Pe Nicusor Dan NU-l votez, sub nici o forma, restul nici atit, poate Lasconi.. mai am timp sa decid. 10 ani sub Johannis au fost sinistrii, a distrus farima de justiție independenta care cit de cit s-a construit. Sa presupunem ca Lasconi ajunge Presedinte, o vor macina cum au facut-o securistii si pina acum. Daca au reusit EI sa-l demonteze pe Basescu, sa nu uitam, in 2004 era declarat „necolaborator”, au schimbat legea cu ținta precisa si dupa ce l-au declarat colaborator i-au luat toate drepturile, asta in timp ce Iliescu doarme bine merci in patul lui linistit. Cel mai odios si sinistru organ de opresiune din perioda dictaturii ceausescu azi, vrea sa ma faca sa cred ca imbratiseaza valorile democratice Europe. Ei poftim, nu cred
    Toata sleahta prezenta pe buletinele de vot arata ca sistemul LOR este falimentar, Crin, Ponta, Simion si mai nou „democratul” pro Europa Nicusor Dan.
    Daca viitorul Presedinte se va opune LOR il vor macina cum au procedat cu Basescu, altfel.. se va bucura de plimbari cu avioane private cum a facut Johannis! Priviti cum toti trolli lui georgescu s-au mutat la Nicusor Dan, maniera este similarǎ!

    • Daca spui ca nu il votezi pe Nicusor, probabil ca esti in solda mafiei si incerci sa intoxici forumul cu diverse mizerii.
      Dulapul lenes nu trebuia sa ajunga in Turul 2. Odata ajuns in Turul 2, a fost varianta mai putin rea decat Monta si decat Veorica.
      De aceea, si acum trebuie mare atentie la Turul 1, ca sa nu ajunga in Turul 2 doar oamebii mafiei.
      Trolii Sarlatanului s-au multat la huliganul sef de galerie de fotbal.

    • @CrisII +100, cu singura parere ca poti sa ii votezi pe toti. e mai simplu de furat votul unui neprezentat

    • O carte daca citeai probabil ca ai fi inteles cam ce stravezie e teoria conspiratiei pe care o propagi. In rest, fiecare sa voteze cum vrea, dar sa voteze. Sa indemni la stat acasa e josnic.

    • ar fifost o obtiune. daca nu votau si mortii. dar s stii ca votul nu e obligatoriu. si daca eu nu vreau sa ma duc sa legitimez niste r3t4rzi e parere mea, dar nu o josnicie

    • ar fifost o obtiune. daca nu votau si m0rtii. dar s stii ca votul nu e obligatoriu. si daca eu nu vreau sa ma duc sa legitimez niste r3t4rzi e parere mea, dar nu o josnicie

    • sau eu, tu, el putem influenta optiunea de vot a „intelectualikor” de pe g4? serios chiar vrei sa se interzica si asta? bat campii pe aici prin 20 conturi de 4 ani, nu am fost de acord cu g4 ai au fost sterse. si postarile. oate eram prea liberal? sunt si acum. fan fd. abia astept sa se sparga si usr sa apara o opozitie reala. e inadmisibil ca ca aia de „deapta” san u aiba un candidat unic cu „carte”

    • @tottu, raspunsul meu era pentru cris, el indemna la nevotat intr-o mare de greseli gramaticale din cauza carora pici bacul direct. E valabil si pentru tine, nu aveti decat sa stati voi acasa, nu e ok sa indemni pe altii sa nu voteze.

    • @unu nu iti pot contesta veleitatile de doctor sau doctorand in gramatica limbii romana. dar iti pot contesta intelegerea. dar voi intelectualii nu intelegeti sau nu cititi tot „cu singura parere ca poti sa ii votezi pe toti. e mai simplu de furat votul unui neprezentat” -asta inseamna vot anulat nu neprezentat r3t4rdul3! reprezinti cu succes piederea de timp si „inteletualii” vorbitori de limba data trasa sau falsa romana. dar fara cr3ier sa prelucreze. s-a dus uli de suflet ideea mea. iese simion. roamania nu vrea matematicieni vrea limbisti ( a nu se confunda cu lingvisti)

    • Ca sa ii votezi pe toti, tre sa te duci. Daca nu te duci, inseamna ca stai acasa. Nu am chef de polemica. Mergeti si faceti patratele cu sosoaca sau cege din partea mea, numa mergeti.

    • si raman la parerea mea. e „josnic” sa ii spui unuia sa voteze sau nu, cat timp votul e optional si nu e sarcina de partid. ca simplu „suplinitor” la o facultate care poarta numele unui filozof, dar a dat unii dintre cei mai buni practicieni in fizica, si auzi ce lputin 10 limbi straine, nu ma cramponez de forma ci de continut. sa nu te chinui e vorba de ucb.

    • e vvivvrgula dupa chinui.

    • Toate raspunsurile, multe insulte si mincuni in stil secu, arata ca am dreptate.
      Fiecare face ce vrea si voteaza cu cine vrea dar vreau sa vada cit mai multi adevarul. Romania NU este a LOR, nu a fost niciodata si nici nu va fi in viitor vreodata. Faptul ca au activat 2 impaienjeniti scosi de la naftalinǎ, Crin si Ponta arata ca NU mai au personal, pentru ca NU au lasat sa penetreze Sistemul decit cei dispusi sa faca compromisuri uriase. Arata ca in majoritate romanii totusi sunt morali si etici, au prefearat sa plece in lumea larga.
      In politica Romaniei azi sunt doar cu grade si rebuturi . Nicusor Dan e doar Johannis 2.0.
      Aveti un tupeu halucinant, voi sunteti mafiotii si voi acuzati , tipic secu lui Ceausescu

    • Domnule „Crisll”, înțeleg revolta față de modul în care rețelele securisto-politice au confiscat statul român după 1989. Mulți dintre noi o împărtășim. Dar tocmai pentru că acest sistem toxic s-a perpetuat timp de decenii, decizia de a sta acasă sau de a-i exclude pe puținii candidați care nu fac parte din această caracatiță este o greșeală strategică gravă — și, mai important, este exact ceea ce își dorește sistemul pe care îl condamnați, cel putin aparent.
      Falsul fundamental în raționamentul dumneavoastră este următorul: pentru că toți ceilalți sunt compromiși, îl puneți în aceeași oală și pe Nicușor Dan fără nici o probă reală. Nu există nici un indiciu credibil că Nicușor Dan ar fi legat de Securitate (fotgrafiile introduce de Lasconi sunt un fals grosolan), de PSD sau de rețelele mafiei de stat. Din contră: este singurul candidat care vine din societatea civilă reală. Dacă și acest profil e respins, atunci ce mai rămâne eligibil?
      Mai mult, a spune că „poate votați Lasconi” echivalează cu un vot irosit. Este limpede că această candidatură nu are șanse reale să intre în turul doi și că este deja folosită de sistem ca instrument de fragmentare a electoratului reformist — exact în favoarea celor pe care îi contestați. La fel, mentionarea lui Nicușor Dan in aceiasi propozitie cu Klaus Iohannis, are darul de a colora negativ – prin asocieri false – imaginea lui Dan.
      Atacul „toți sunt la fel” este o armă cinică a mafiei politice. Este o manipulare menită să demobilizeze exact electoratul onest, educat și nemulțumit – adică acel segment care ar putea să decidă în favoarea unei rupturi reale de sistem. Dacă acest electorat stă acasă, se predă în mod direct mafiei politice pe care o învinovățiți.
      A spune „nu cred în nimeni” fără a distinge între cei compromiși și cei care s-au luptat cu sistemul în mod dovedit, este echivalent cu a încuraja victoria exact a celor pe care îi condamnați. Votul nu este un premiu pentru perfecțiune. Este un instrument strategic de apărare a democrației și de limitare a răului.
      Cei care astăzi discreditează agresiv candidatura lui Nicușor Dan sunt chiar canalele de presă și vectorii de influență care servesc mafiei postcomuniste. L-au atacat cu materiale fabricate, cu fotografii photoshopate, cu minciuni difuzate la ore de maximă audiență. Nu vă puneți – involuntar?? – în rândul celor care duc mai departe această diversiune. A fi vigilent nu înseamnă a fi cinic până la paralizie.
      A vota pentru Nicușor Dan, în acest context, nu înseamnă să crezi că el va salva România de unul singur, ci înseamnă să alegi singura opțiune reală de rupere de sistem si de mentinere a traiectoriei pro-europene si NATO, singurul semnal politic că o altă direcție este posibilă.
      Cei care cititi comentariul lui Crisll, nu va demobilizati, nu votul vostru este validarea sistemului, ci absența voastră de la vot!
      A nu vota este un vot indirect pentru mafia care vă disprețuiește.
      Votul lucid, chiar imperfect, este tot ce avem. Și încă îl mai avem.

  11. Ma rog@
    Fiecare cu opinia da!
    Si cu votul sau!)
    Sa vrei la păcănele sau nu!😵

  12. Ma rog!
    Fiecare cu opinia sa!
    Si cu votul sau!
    Sa vrei la păcănele sau nu!😵

    • dupa cum ar zice unii care se pricep la matematica „nu ma joc cu curentul”. dar aia care au incredere in loto?

  13. E disperat Tăpălagă, înseamnă că e de bine, hahahahahah

  14. Foarte multi troli(care schimba zeci de mii de ruble pe cativa euro) sunt foarte contrariati pe asta cu candidatii pro europeni. Hai ca nu e greu,aia care nu au mesaj antieuropean si pro Putin sau Trump(e tot aia), aia sunt proeuropeni. Nu ca ar fi cine stie ce realizare,dar atata timp cat nu me intoarcem la perioada 1945-1989,ne-om descurca noi.

  15. La citeva ore dupa ce v-am trimis un comentariu care incepea cu „E unul din cele mai slabe articole ale unui jurnalist pe care-l respect in general foarte mult” si argumenta evaluarea pe un ton foarte civilizat, inca sper ca nepublicarea lui se datoreaza unei probleme tehnice. A aparut un Laudatio Dan Tapalaga, a aparut un comentariu lung si dezlinat, plin de greseli de ortografie, nu si un comentariu critic. Mai astept pina la sfirsitul zilei sa vad daca apare comentariul, iar daca nu apare, va spun adio. Toti cei care acum pun semnul egal intre un personaj absolut sinistru ca Antonescu si Nicusor Dan si-au pierdut orice drept moral de a mai scoate in urmatorii ani o vorbulita critica la adresa sistemului corupt si a presedintelui care-l va sustine si reprezenta

    • Ei, vrem si noi prea multe. O anumita cenzura e fireasca, trist e ca o fac pe opinii contrare nu pe continut daunator. Dar la cum a scazut nivelul redactiei si ce continut agramat trece de editori, cerem prea mult se pare.

    • Nicusor Dan e doar Johannis 2.0 si apropiat al afaceristul pro-rus Matei Păun
      Am citit muuuuulte comentarii pro Georgescu. Azi, toti trolli pro Georgescu, in acelasi stil posteaza agresiv pro Nicusor Dan.
      PS „dreptul moral de a mai scoate in urmatorii ani o vorbulita ” este dat de Constitutia Romaniei

  16. Nicușor e prea ușor…NU are STOFĂ de ÎNVINGĂTOR, este ascuns și e pervers, eu cu el chiar NU VOTEZ, doua vorbe vă mai spun, FORȚĂA LASCONI!!!!!!!

    • Good choice!! Si in turul 2,Simion??? Ca ma gandesc ca nu poti pune stampila pe ND.

    • Lasconi nu se vede pe nicaieri mai linge o icoane poate iti revii…

    • Corect, e ascuns si pervers, nu ca Lasconi, care ca Presedinta a USR-ului si candidata care se adresa electoratului onest, a dinamitat constant sansele ca un candidat sustinut de USR si preferat de acest electorat sa intre in turul 2. E culmea transparentei, a onestitatii si, as adauga, a profesionalismului unei jurnaliste care s-a laudat ad nauseam cu cei 25 de ani de jurnalism, sa publici niste fotografii trucate pentru a compromite candidatul pe care fostul tau electorat si in curind fostul tau partid il prefera, cu o seara inainte ca alegerile sa inceapa. Spune ca n-a avut timp sa le verifice si ca a apelat la un cunoscut, fotograf experimentat. Avea timp berechet, redactiile citorva siteuri de stiri au publicat a doua zi concluziile analizelor facute de citiva experti romani

    • @ Porta. Si daca N. Dan nu trece in turul 2, tu cu cine votezi? Cu Antonescu? Cu Ponta? Cu Simion? Cu Lasconi? 🙂
      Puciurile si tradarile dauneaza grav electoral…

    • clar! fortza piata. fortza barfe. forta liderului mondial! ai b3l1t-o daca nu esti blonda si pr0asta, esti impotriva ei

  17. Votez CRIN ANTONESCU! Este singurul care are o exprimare corectă în limba română, un discurs logic și educația și cultură pe care nu le,am mai văzut la un om politic de multa vreme. Și este pro-occident!

  18. Tot ce era de spus a fost spus, e deja prea tarziu sa tot dam argumente pro Nicusor si contra celorlalti. Argumente pe bune, nu facaturi si alte cele.
    Succes ND! Sper si cred ca am cu cine sa votez in turul doi, chiar daca iar facem noapte alba sa numaram diferenta de voturi.

    • e 5500k un bilet pana in cuba. daca nu iese din prima. ramanem stabili onca 35 ani(cu toate ca sunt constient ca nu poate sa schimbe parlamentul sau romanii care voteazzzzzzza)

  19. OK, e clar ca nepublicarea unui comentariu anterior n-a fost intentionata. Spuneam in acel comentariu ca articolul e slab, din doua motive. In primul rind, pentru ca legitimeaza naratiunea pe care sistemul cu epoleti ne-a servit-o ani de zile ca acest sistem apara Romania de pericolul extremismului si combate fortele anti-democratie pe care tot el le-a creat. Se pune acum semnul egal intre un personaj absolut sinistru ca Antonescu si Nicusor Dan, in numele cauzei pro-europene. Voiculescu & Co. au cistigat: au transformat bau-baul extremist pe care l-au creat in argument decisiv pentru mentinerea sistemului lor corupt la putere, folosit fara nuante de jurnalisti independenti de anvergura lui Dan Tapalaga. In al doilea rind, alegerile astea sint poate pentru o generatie in doua scenarii din trei: daca invinge Simion sau Dan. Si intr-un caz (negativ) si in celalalt (pozitiv), s-ar putea totusi ca lucrurile sa nu stea atit de rau sau de bine pe cit ar parea acum. In orice caz insa, alegerea lui Antonescu ca Presedinte nu va fi aproape sigur pentru o generatie. Un asemenea scenariu catastrofal, care ar garanta mentinerea sistemului corupt la putere, fara nicio schimbare, ar continua sa alimenteze furia si frustrarea anti-sistem generatoare de extremism si in 4-5, maxim 8-10 ani, partidele extremiste vor avea majoritatea in Parlament si Presedintia.

  20. Riscul sa ajunga extremismul in fruntea statului o fi real. Dar, ca in orice analiza de risc, e mai mare asta decat a continua cu ce avem acum?
    Majoritatea e la pesede. Daca vin extremistii or sa faca tot cu pesede o majoritate. Deci oricum ai da-o pesede wins. Ca at muncit acolo sa relativizati raul si sa va faceti ca kkrau e un candidat ok. Niciodata kkrau.

  21. „voturile pentru candidații pro-europeni să copleșească forțele care vor răul României.” 🤣🤣🤣🤣 Nino Nino, dictatura Covid, jaful teribil, loviturile de stat, cenzura acerba, interferintele staliniste din UE, toate cica ni le am imaginat domle si asta e democratia occidentala, e foarte buna, nu intelegem noi. Atat de bine ne este ca provincie jefuita in UE, unde noi poporul suntem dusmanii UEului, incat dusmanul Romaniei suntem noi poporul care votam sa nu mai fim carpa UEului si foarte important, sa ne lase naibii in pace ca nu vrem vaccinismul lor si alte fraude medicale pharma, nu vrem sexualizarea lor in scoli, nu vrem ce vor sa ne bage astia pe gat. Acest articol e dovada clara ca astia cu pro mUE sunt nazisti.

  22. „ramstein -du hast” poate asa vom uita de neegalaliba „sarmale reci-tara te vrea pr0st”

  23. cu toate ca ne certam sau nu, daca nu iese logica matematica din prima, am/ati b….. se rotesc cadrele. si atat. cred ca apa poate contine informatie (daca e transmisa corect 🙂 (serios e vorba de propagarea undelor), cred ca exista extraterestri, nu cred ca o cruce ma poate salva, cred ca tricolorul e o mandrie, cred ca inteligenta e constanta si poplatia in continua crestere.
    va salut, va respect si va pot ajuta dupa 2028 cand veti vota un parlament care sa ajute predintele.
    Daca euil repect pe simion ca om, si ca „jucator” asta nu inseamna ca il accept ca „antrenor”. am mai spus.
    si ma rpet . pericolul nu e rusia sau america.ue, sunt bolsevicii de la putere. dar cum cu o floare nu se face primavara, si m4m4liga nu explodeaza…..”ni s-a urcat democratia la cap”

  24. La sfirsitul acestei campanii electorale se poate spune, dar cu parere de rau, ca presa din România, a fost de partea candidatilor cu dare de mina nu cu cei care pot sa isi indeplineasca pozitia de presedinte a România in mod onorabil. Au promovat oameni cu potential financiar nu si oameni capabili. Mai mult ca oricind avem in fata o Românie in care se dau sanse persoanelor cu bani si ne vom in anii ce urmeaza ca tara nu e condusa cum trebuie.

  25. Excelent articol, formulează lucid și convingător adevărata miză a alegerilor: nu un om mai bun sau mai rău, ci alegerea între o Românie ancorată în valorile democratice occidentale și o Românie capturată de curentele autoritare, suveraniste și anti-europene. Autorul avertizează corect asupra riscului real, deja demonstrat în alte țări, ca extremismul de dreapta – ca si cel de stanga in trecut – mascat sub sloganuri patriotarde și anti-sistem, să ajungă la conducerea statului și să rupă România de parcursul său democratic.
    Totuși, un aspect esențial merită adăugat: în spatele acestei ofensive „suveraniste” nu se află doar un val ideologic global, ci o strategie bine ticluită a mafiei politico-securisto-interlope care controlează România din umbră de 35 de ani. PSD-ul, moștenitorul fostului regim si colaborator al Securității mai mult sau mai putin reformate și al rețelelor de putere neo-comunistă, a introdus în cursă trei candidați: unul pe față (Crin Antonescu – ambalat drept pro-european si intr-o alianta mezalianta intre PSD si PNL), și doi disimulați – George Simion (AUR), cu un discurs anti-corupție mitologizant și naționalist, și Victor Ponta, versiunea autohtonă a MAGA, un suveranist populist care mimează opoziția. Toți trei sunt, în realitate, marionetele aceleiași mafii postcomuniste, reciclate sub noi forme și costume, dar cu aceleași interese: menținerea puterii prin dezbinare, manipulare și capturarea statului si mulgerea economiei.
    Aceasta este cheia strategiei: să creeze iluzia alegerii și a diversității ideologice, în timp ce toate drumurile duc, inevitabil, spre aceeași rețea de interese care a frânat România timp de decenii.
    Când alegerea devine între păpuși diferite ale aceluiași păpușar, singura cale de ieșire este mobilizarea masivă și votul conștient pentru candidați clar pro-europeni, care nu sunt conectați – nici direct, nici pe indirect – la mașinăria de influență a vechilor si actualelor structuri. Tocmai de aceea, singurul candidat neafiliat acestei mafii politico-securiste, Nicușor Dan, a fost ținta unei campanii furibunde de discreditare în ultimele zile: atacuri concertate, falsuri mediatice, fotografii trucate – toate lansate cu scopul de a-l asocia, în mod grotesc și manipulator, chiar cu mafia pe care o combate. Mai grav, unul dintre contracandidați – Crin Antonescu – a fost invitat de televiziunile racolate să comenteze „neutru” cazul lui Dan, participând astfel la consolidarea unei narațiuni calomnioase. În paralel, Victor Ponta a jucat rolul de agitator de serviciu, menit să distragă atenția, să se victimizeze, proba irefutabila ca ar fi anti-sistem, adâncind teatrul absurd al campaniei. Iar George Simion, pretinsul „om din popor” care promite că „va da țara înapoi poporului”, a fost absent de la dezbateri, tocmai pentru a nu-și compromite imaginea de “salvator” – o mască perfect calibrată pentru electoratul manipulat.
    Este o strategie cinică, dar extrem de bine pusă la punct – menită să creeze confuzie și să garanteze că, oricum ai vota, să votezi tot pentru aceiași: mafia comunisto-securisto-interlopă, caracatița care strivește România de decenii.
    Singura soluție este mersul la vot și votul exprimat cu toate aceste realități bine înțelese. Altfel, veți condamna această țară la o stare de degradare inimaginabilă.
    Duminică, nu votăm doar un nume. Votăm dacă vrem să trăim într-o democrație europeană sau într-o farsă – disimulat sau pe fata autoritară – orchestrata de vechiul regim cu mijloace noi.

  26. Un contributor, „Leon”, scrie mai sus: „La citeva ore dupa ce v-am trimis un comentariu care incepea cu „E unul din cele mai slabe articole ale unui jurnalist pe care-l respect in general foarte mult” si argumenta evaluarea pe un ton foarte civilizat, inca sper ca nepublicarea lui se datoreaza unei probleme tehnice. A aparut un Laudatio Dan Tapalaga, a aparut un comentariu lung si dezlinat, plin de greseli de ortografie, nu si un comentariu critic. Mai astept pina la sfirsitul zilei sa vad daca apare comentariul, iar daca nu apare, va spun adio. Toti cei care acum pun semnul egal intre un personaj absolut sinistru ca Antonescu si Nicusor Dan si-au pierdut orice drept moral de a mai scoate in urmatorii ani o vorbulita critica la adresa sistemului corupt si a presedintelui care-l va sustine si reprezenta.”
    Evident ca acest „Leon” face referire la comentariul meu „dezlinat”, sper ca imi veti da dreptul la replica, care este urmatoarea:
    Domnule Leon,
    Alegerea de a reduce o analiză articulată și argumentată la un atac ad hominem – „Laudatio Tapalagă”, „dezlânat”, „plin de greșeli de ortografie” – spune mai multe despre maniera dvs. de a dezbate decât despre comentariul meu. Este o strategie veche: când nu puteți sau nu doriți să combateți ideile, atacați forma sau autorul.
    Comentariul meu nu este un „laudatio”, ci o luare de poziție fermă într-un moment critic. Da, am spus că articolul este lucid și convingător – pentru că este. Dar partea esențială a comentariului meu nu este aprecierea jurnalistului, ci punerea în lumină a unei strategii perverse prin care aceleași structuri politico-securiste care au capturat România de 35 de ani își asigură continuitatea. Dacă dvs. considerați această analiză „fără valoare critică”, atunci ori nu ați citit-o cu atenție, ori o respingeți dintr-un impuls ideologic care nu acceptă să fie contrazis.
    În loc să aduceți contra-argumente, ați ales să jigniți forma textului – un truc ieftin, folosit de cei care nu pot ataca fondul. Dacă aveți obiecții reale la conținut – adica la ideea că PSD a trimis în cursă trei candidați – Antonescu, Simion, Ponta – care servesc aceleași interese, la faptul că Nicușor Dan a fost ținta unei campanii mizerabile de discreditare, la concluzia că absenteismul nu e neutralitate, ci complicitate – atunci vă invit să le formulați clar, nu să derapați spre ironii și superioritate morală.
    Cât despre „greșelile de ortografie” – „fot(o)grafiile”, „introduc/se” – să fim serioși: sunt greseli de tastare.
    Duminică nu alegem perfecțiunea. Alegem direcția. Și nu avem luxul să ne mințim că refuzul implicării, propus de “Crisll”, este un act de demnitate. Ar fi, din păcate, o concesie făcută exact celor pe care îi detestăm. La vot!

  27. Nu era se deviem de la modelul democratic niciodata in cei 35 de ani?
    Cred ca autorul este prea tanar sau..ca nu inteleg
    Anul 2004, era sa fie ales Adrian Nastase presedinte. In guvernarea lui sentintele judecatoresti erau date in plic de la minister (Rodica Stanoiu?), oameni erau ridicati de pe strada- bine , se intampla si acum asta.
    Anul 2014 era sa fie Ponta , pro China , Turcia , Serbia , adica ex UE. Curat model democratic occidental ar fi urmat.

  28. Avem o echipă întreagă(11). Noi suntem,,liberul” arbitru! Doar azi avem cartonașul roșu în mână! Ce ne împiedică să eliminăm 9 până la pauză. După pauză vor rămâne 2. Important e ca azi să fim cât mai mulți. Să fim mai mulți ca ,,ei”! Și ca ei să nu mai fie niciodată acolo sus!

  29. Votul pt Nicusor Dan nu este votul pt ”raul cel wai wic” ci votul pt cel wai bun.
    VOTATI-L CU INCREDERE PE NICUSOR DAN.