G4Media.ro

ANALIZĂ În fiecare an România aruncă în aer peste 13 milioane tone…

Sursa Foto: Unsplash

ANALIZĂ În fiecare an România aruncă în aer peste 13 milioane tone de dioxid de carbon din producerea cimentului / Cu ajutorul noilor soluții și tehnologii, această cifra s-ar putea reduce cu până la 90%

Peste 13 milioane tone de dioxid de carbon ajung în fiecare an în atmosferă din cauza producției de ciment din România, țară care produce anual în jur de 15 milioane de tone de ciment, cifra agregată la nivelul celor mai mari jucători de pe piața românească. Pentru fiecare kilogram de ciment produs se elimină în atmosfera 0,9 kilograme de dioxid de carbon, însă aceste cifre s-ar putea îmbunătăți drastic cu ajutorul noilor tehnologii care contribuie la reducerea semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon generate de producția cimentului, arată o analiză efectuată de Industry Link.

Industria cimentului din Europa și-a propus să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, prin regândirea modelului operațional și de producție a cimentului, dar mai ales prin înglobarea în procesele sale a noilor soluții și tehnologii care ar putea reduce cu până la 90% emisiile de dioxid de carbon generate de producția cimentului. Industria producătoare de ciment este răspunzătoare pentru 8% din emisiile globale de dioxid de carbon.

Folosirea de combustibili alternativi în producția de ciment, în special a reziduurilor municipale, biomasei, deșeurilor multiindustrie, este prima și cea mai la îndemână soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Conform asociației producătorilor europeni de ciment, emisiile de dioxid de carbon ar putea fi reduse cu 42% prin folosirea tehnologiei care permite capturarea, utilizarea și stocarea dioxidului de carbon. În cadrul acestui proces, dioxidul de carbon este capturat din atmosfera, și stocat fie pentru reutilizare, fie pentru depozitare pe termen lung în locuri special amenajate.

O altă tehnologie care ar putea ajută la reducerea emisiilor de dioxid de carbon este calcium looping, această permițând reducerea emisiilor cu 90%, prin extragerea dioxidului de carbon din gazele generate de o fabrică producătoare de ciment, printr-o serie de procese chimice precum carbonatarea și calcinarea.

Cele mai recente și inovatoare aplicații pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dezbătute la conferință CarbonZero din luna noiembrie

CarbonZero, conferință internațională care dezbate cele mai noi soluții și tehnologii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, are loc anul acesta în noiembrie la Lisabona în Portugalia, și reunește factori de decizie din cadrul companiilor producătoare de ciment, producători de echipamente și tehnologii, precum și profesioniști din domeniul inovării, cercetării, dezvoltării și mediului.

HeidelbergCement (Germania), Holcim (Franța), Titan Cement (Grecia), Cementos Argos (Columbia) sau Dalmia Cement (India) sunt doar câteva dintre cele mai influențe companii care se alătură anul acesta conferinței CarbonZero și care se vor concentra pe identificarea celor mai bune soluții ecologice pentru industria cimentului.

Conferință are că subiect scăderea emisiilor de carbon prin folosirea de combustibili alternativi în producția de ciment, în special, a reziduurilor municipale, biomasei, deșeurilor multiindustrie, dar și prin reciclare, prin repunerea în circulație a resturilor din procesul de fabricare a cimentului, deșeurilor din construcții sau inventarea unor materiale noi, nepoluante.

“Mâine a venit deja, e aici. Discuțiile sterile despre ce ar trebui făcut nu generează schimbarea, iar noi suntem aici că să punem lucrurile în mișcare. Avem multe etape de parcurs la o viteză amețitoare dacă vrem că anul 2050 să ne găsească cu temele făcute. CarbonZero va fi o experiență generatoare de soluții pentru decarbonizarea prin tehnologie și soluții actuale. Deșeurile de astăzi se transformă în materia prima de mâine”. declară Beatrice Ene, director general, Industry Link.

Mai multe detalii despre eveniment gășiți pe www.industrylink.eu

Industry Link este o companie europeană care organizează evenimente și oferă servicii pentru marile companii, care pune preț pe servicii excepționale și experiențe memorabile. Compania oferă conținut premium de ultima generație pentru propriile evenimente și poate acționa, de asemenea, că antreprenor dedicat pentru planificarea, executarea și gestionarea evenimentelor pentru clienții lor. Industry Link oferă programe de evenimente care implică profesioniști internaționali și directori de renume de la companii-lideri mondiali din domeniul cimentului și al construcțiilor.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nu se va face nimic, sunteți o țară de proști care votează hoți.

  2. Da curent cu carbune e voie in Germania, nu. De asta ce zice „marea companie” In.dustry L.ink. care organizeaza evenimente si ofera servicii. Da pe astia cine-i finanteaza?
    Prin arderea carbunelui nu se elibereaza co2 in atmosfera, se elibereaza doar o2.

    • In UK substanțele nocive de la termocentrale se rețin in filtre,se amestecă cu alte substanțe si se fabrica rigips ce ajunge (și) in România unde s au inchis mine si termocentrale electrice.
      Vede cineva similitudini ?
      Alevini,alevini…

  3. M-am oprit din citit la partea cu „aruncă în aer”.

  4. Adică,cum”aruncă România „,că văd doar companii din UEGermania,Franța,Grecia),ba chiar din Columbia și India….da’aveți dreptatea,Romănia e întotdeauna vinovată…

    • Corect!