G4Media.ro

Prețul gazelor atinge un nivel record al ultimelor șase luni, cotația petrolului…

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Prețul gazelor atinge un nivel record al ultimelor șase luni, cotația petrolului este stabilă

Prețul gazelor a urcat marți la cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni în Europa, unde se intensifică îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie, în timp ce prețul petrolului s-a stabilizat, potrivit BFM TV.

Cotația olandeză TTF, referința europeană a gazelor naturale, era în creștere cu 4,72%, la 230,50 euro pe megawatt-oră (MWh), în jurul orei 09:35 GMT.

Din punct de vedere istoric, prețul gazelor a fost mai mare doar pentru două sesiuni la începutul lunii martie, când sancțiunile economice împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina au zguduit piața.

Iar impactul crizei energetice pare să se profileze acum: facturile la gaz vor crește în Germania.

Deși guvernul a promis luni că va atenua efectele pentru cei cu venituri mici, de la 1 octombrie, importatorii vor putea percepe cu 2,4 cenți mai mult pe kilowatt oră (KWh) de gaz de la întreprinderi și persoane fizice.

„Guvernele speră că astfel de măsuri vor fi suficiente pentru a reduce cererea și pentru a permite întregului continent să treacă cu bine iarna”, au comentat analiștii Deutsche Bank.

Germania, care depinde în mare măsură de importurile de gaz rusesc, se confruntă, de asemenea, cu o secetă care face ca nivelul Rinului să scadă sub nivelul necesar pentru transportul fluvial.

„Rinul este suficient de scăzut pentru ca centralele electrice pe bază de cărbune, care se bazează pe barje pentru a aduce materie primă, să se chinuie să le facă rost de combustibil”, au comentat analiștii UniCredit.

În ceea ce privește petrolul, Uniunea Europeană (UE) a anunțat marți că examinează răspunsul Iranului la compromisul privind dosarul nuclear, un pas crucial care ar putea marca începutul unor negocieri lungi și dificile aflate în ultima lor etapă.

Perspectiva revenirii pe piață a barilului iranian a împins prețurile în jos, mai ales că economia globală slabă promite o cerere slabă.

Țițeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în octombrie a scăzut cu 0,88%, la 94,27 dolari. Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în septembrie a scăzut cu 0,53%, la 88,94 dolari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...