G4Media.ro

500 de pacienți ucraineni au fost transferați în spitale europene, inclusiv în…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

500 de pacienți ucraineni au fost transferați în spitale europene, inclusiv în România, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

500 de pacienți ucraineni care au nevoie de tratament suplimentar sau de asistență medicală urgentă au fost transferați din Ucraina, Moldova și din statele membre UE învecinate către spitale europene prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Principalele țări gazdă sunt în prezent Belgia, Germania, Danemarca, Spania, Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, România și Suedia.

Transferurile au loc prin intermediul mecanismului de solidaritate, un sistem specific al UE pentru transferurile medicale în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, care asigură transferul securizat al datelor pacienților prin partajarea dosarelor medicale prin intermediul Sistemului de alertă și reacție rapidă (EWRS). De asemenea, aceasta permite Comisiei să notifice autoritățile ucrainene în cazul în care pacienții au fost transferați în țările UE/SEE.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că „mai mult de 500 de pacienți ucraineni care au nevoie de tratament și îngrijire au fost transferați în spitale din UE, datorită mecanismelor de solidaritate ale UE și generozității celor 13 state membre și a partenerilor din SEE. Aceasta este adevărata solidaritate europeană în acțiune. UE a mobilizat un efort de asistență de o amploare și o rapiditate fără precedent pentru a sprijini și proteja Ucraina și poporul său. Ucraina poate conta în continuare pe sprijinul neclintit al UE”.

Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, a declarat că „în condițiile în care spitalele din Ucraina și din țările vecine sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari, trebuie să organizăm tratamente specializate, atât pentru pacienții cu boli cronice, cât și pentru cei răniți în război. UE lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru a coordona evacuările medicale ale pacienților ucraineni prin intermediul mecanismului său de protecție civilă. Acum, când am depășit pragul de 500 de pacienți ucraineni care au fost transferați în spitale din Europa, aș dori să mulțumesc tuturor țărilor care au pus la dispoziție paturi pentru ca acești pacienți să primească îngrijirile de care au nevoie atât de urgent. Încă o dată, UE își arată sprijinul pentru cei mai vulnerabili. Împreună salvăm vieți”. (sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Sper că cei ajunsi in România și-au adus și medici. Sau măcar bani sa meargă în privat că la stat pentru o analiză trebuie sa îl aștepte pe Mosul. Poate atunci mai găsesc fonduri. Medicii noștrii nu au timp de cetățenii români, sunt ocupați să facă banul grămadă că ei mânca cu 10 guri. Așa că sa stea la rând ucrainenii. Aici se moare mai mult decât în războiul lor