G4Media.ro

4 mituri demontate despre creșterea facturilor

Foto: Pexels.com

4 mituri demontate despre creșterea facturilor

Facturile la gaze naturale și energie electrică nu vor scădea mai devreme de 2023-2024, arată estimările specialiștilor. De ce au crescut atât de mult? Guvernul nu a reușit să compenseze măririle, spre nemulțumirea populației. Prin urmare, politicienii au găsit alți vinovați. PressHUB a demontat, împreună cu expertul în energie Ana Otilia Nuțu, reprezentat al Expert Forum, patru mituri lansate pe piață de la începerea crizei de energie.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Mitul 1 – Certificatele verzi, impuse la nivel european, au scumpit facturile

Ana Otilia Nuțu: Fals. Prețurile nu au crescut din cauza creșterii tarifelor pentru certificatele de emisii. Când se măresc prețurile la certificatele de emisii, creșterea nu se duce integral în prețuri.

Din contră, prețurile la aceste certificate au crescut din cauza creșterii prețurilor gazelor naturale la nivel mondial. Mecanismul european de tranzacționare a certificatelor de emisii se bazează pe limitarea emisiilor produse într-un an, adică companiile trebuie să cumpere certificate pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit, iar numărul de certificate este limitat.

În momentul în care a crescut foarte mult prețul gazelor, producătorii de energie care folosesc această resursă și-au redus producția și s-a produs mai mult pe cărbune, ceea ce a crescut emisiile de CO2 și a amplificat bătaia cumpărătorilor de certificate pentru a le achiziționa.

Nu există nici o dovadă, chiar s-a investigat, că facturile la energie ar fi crescut ca urmare a unor speculații sau a unui comportament ciudat în piață. Este pur și simplu o consecință a creșterii prețului gazelor.

Mit 2 – Politica verde a Comisiei Europene, foarte dură, a determinat creșterea prețurilor la energie

Fals. Prețurile la energie electrică sunt împinse în sus, în acest moment de faptul că este obținută din gaze și cărbune, căci acești producători sunt ultimii intrați în piață, iar prețurile se aliniază la prețurile impuse de acești producători.

Soluția, pe termen mediu, nu va fi să continuăm să depindem de combustibili fosili, ci să accelerăm investițiile în resurse regenerabile. Se spune că energia regenerabilă este nesigură și intermitentă. Este adevărat, dar lucrurile se schimbă semnificativ și apar mecanisme mai flexibile care pot compensa faptul că nu bate vântul sau nu e soare.

Comisia Europeană alocă bani mulți pentru dezvoltarea bateriilor de stocare, există mecanisme prin care se gestionează fluctuațiile ofertei, din cerere flexibilă, există o insistență mare pentru stimularea micilor producători de energie, localizați, comunități în care oameni și afaceri se aliază și găsesc o sursă locală de energie. (Foto: Pexels.com)

Citește tot articolul pe PressHub.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Au venit factcecarii sa clarifice problema. E vina lui Pootin.

  2. Dez informari
    1. nu faceti confuzie intre certificate verzi si certificate de carbon. Da, facturile au crescut partial din cauza ca se face specula cu certificate de carbon, aceasta specula a fost reglementata prin directiva u e
    2. Politica Comisiei nu a venit cu solutii tehnice ca alternative la carbune, e de ajuns sa cititi fit for 55 ca sa vedeti ca acesta politica se bazeaza pe gaz natural ca prinicpala alternativa. Atunci cand cresti cererea este normal sa creasca pretul, in paralel De inchide reactoare si creste consumul de gaz, aici sunt principalele cauze.
    3. Liberalizarea este de fapt cartel si intermediari acolo unde nu este nevoie de intermediari. Multe contracte vor mentine preturile avantajoase pentru unii consumatori pana prin 2023, apoi ne vor jupui pe bune

    Sa nu uitam ca banii de investitii ai statului roman ajung la bugetul UE, apoi cumparam de acesti bani statii de incarcare pentru masini electrice sau ii tocam marunt in microinvestitii de tipul pensiuni. Ce fonduri UE ar fi suficiente pentru un parc eolian in Marea Neagra de minim 1GW sau pentru o noua hidrocentrala pe Dunare? Raspuns: niciunul. UE nu finanteaza proiecte mari

    • Expert Forum e finantat, printre altii, de Comisia Europeana si Open Society S.o.ros. Asta spune totul.

  3. Otilia Nutu parerologul de serviciu, le nimereste bine la pct 3 si 4 dar da cu bata in balta la 1 si 2.
    Sa le luam pe rand:
    pct 1: in titlu de discuta de „certificate verzi”(o subventie specifica unor tari printre care si Romaniei) iar in text dezbate cu nonsalanta „certificatele de carbon”, EUA (EU Allowance)
    pct 2: Exact politica verde dusa la extrem a EC n-e adus in aceast punct. Nu poate fi decat natural ca atunci cand elimini mii de MW instalati de nuclear si carbune cei ramasi sa fie cei care inchid curba si astfel seteaza pretul scump. Daca ne-am baza doar pe renewable bullshit am muri de vreo 3 ori pe ani de cate ori sunt valuri de frig in europa (am si traspira ca guitatorii in iul-aug-sep dar aia s-ar considera „verde”).
    Liberalizarea nu are nici o treaba cu actuala creste de preturi, este doar gargara lui Ciolacu care urmeaza gargarei lui Dragnea-Vilcov-Teodorovici care sunt, de facto, cei care au franat fara vreo urma de discernamnt liberalizarea in 2019.
    Datorita conducerii strategice si luminoase a marilor si iubitilor conducatori toti furnizarii, mici si mari, sunt in risc de insolventa – mai au 2-3 saptamani de gafait. Distributiile la fel…

  4. Certificatele verzi nici nu ar trebui sa existe, ele oricum se ADAUGA la valoarea energiei, deci o scumpeste.
    Green Dealul este in sine o aberatie, banii ajungand de fapt in China, iar pretul energiei regenerabile este oricum mai mare decat cea produsa clasic.
    Doar minciuni, spuse repetat. in speranta ca vor deveni adevaruri.

  5. Ce nu iti spune green deal este ca avem nevoie de gaze rusesti si metale rare de la rusi pana reusim sa devenim independenti energetic.

  6. Explicații ridicole, ca să nu zic de căcat!

  7. Cel mai prost articol!! Cred ca a fost plătit de jmekerii din energie. Își permit acum pe banii noștri!!