G4Media.ro

Studiu european: fermierii români preferă să se împrumute de la rude și…

sursa foto: Pixabay.com

Studiu european: fermierii români preferă să se împrumute de la rude și prieteni, decât să solicite un credit bancar

Fermierii din vestul și nordul Europei solicită cu încredere ajutorul băncilor, în timp ce fermierii din estul și sudul Europei manifestă neîncredere în sistemul bancar și preferă să se bazeze pe resurse proprii sau să ceară bani din surse private individuale, neoficiale, potrivit unui studiu al Comisiei Europene citat de LantulAlimentar.ro.

Aproape jumătate din agricultorii francezi intervievați au obținut credite bancare, fiind urmați de fermierii danezi și belgieni. Finlandezii, irlandezii și olandezii sunt, de asemenea, clienți buni ai băncilor, când vor să împrumute bani pentru afacerile lor agricole.

Există, totuși, și state mediteraneene și din fostul bloc comunist ai căror fermieri se bazează pe banii băncilor: Spania, Portugalia și Cehia, dar fermierii spanioli se plasează, totodată, pe primul loc în UE când vine vorba să obțină bani din alte surse private.

Fermierii unguri, în procent de 27,2%, preferă, de asemenea, să împrumute bani de oriunde altundeva, numai să nu treacă pragul băncii. Fermierii greci manifestă aceeași rezervă față de bănci, ocupând locul trei. După ei, se află fermierii români, 15,6 % fiind interesați să obțină banii din alte surse private decât cele bancare. Adică de la rude și prieteni. Procentul fermierilor români care au obținut credite bancare este infim, numai 4,3% din cei chestionați.

În clasamentul refuzaților, fermierii români ocupă locul patru, după cei lituanieni, greci și slovaci. Un procent de 27,5% din agricultorii români chestionați de fi-compass au declarat că au fost refuzați de bănci. De remarcat că niciun fermier român dintre cei chestionați nu a declarat că a refuzat el însuși să fie creditat, din cauza condițiilor impuse de bancă. Exceptând Portugalia, unde niciun fermier dintre cei intervievați nu a declarat că a fost respins de la creditare, fermierii din toate celelalte țări europene au experimentat refuzul băncilor, dar, desigur, în procente mult mai mici. Băncile nu au acceptat să dea banii, din mai multe motive: au considerat investiția prea riscantă, nu au oferte de creditare pentru fermieri, solicitanții din zona agricolă nu au dispus de suficiente proprietăți ca să ipotecheze împrumutul, creditul solicitat urma să fie investit într-un start up, fermierii aveau deja alte credite, etc.

Foto: Lucratori in agricultura / Pixabay.com

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Dobânda. Cu ce dobândă ia credit un fermier francez si cu ce dobândă poate lua un fermier român. Asta e.

    • Frica, dobanzi camatresti in trecut cand trebuia sa ne dezvoltam, romanul diferit mult de occidental…concurenta mica fata de cartelul multinational..ungaria [este 50% banci cu capital maghiar…presiune pe cartel…cartel..de ce radeti…ati vazut curand un cartel in toata splendoarea cu ocazia functiilor impotante in UE…

  2. nu doar fermierii si nu doar din cauza dobanzii. economia, situatia politica si legislativa, toate sunt extrem de instabile si neclare. dupa ani de zile de munca in care ai pus pe picioare o mica afacere nu iti prea vine sa o ingropi asumandu-ti riscul unui credit. o ruda sau un cunoscut te injura dar nu iti baga afacerea in faliment. un credit (cu salariul minim schimbat de doua ori in trei ani, taxe inventate peste noapte, inflatie asa cum e, varza de economie) iti termina totul in doi ani.

  3. Lasa ca a promis Curmen Avram ca ii repara la UE pe fermierii romani, le stie dumneai pasurile cel mai bine, doar de la coada sapei vine si dansa.

    • duamna e una din multele consvere ale lui felixescu. care face o gramada de optimizari. nu-si mai plateste el soldatii. ii platesc indirect atat credinciosii A3 cat si la fel de prostii care nu se uita.

  4. O banca ce nu isi asma riscuri cot la cot cu antreprenorul sa faca bani din cersit . Ia mai duca-se pe pustii bancile astea .

  5. care sunt bancile care dau credite nerambursabile dupa ce suna telefonul ?
    credeti ca guzganul rozaliu mai e in bransa ?