G4Media.ro

Zona zoster: 10 lucruri pe care trebuie să le știi / ”Pentru…

Sursa foto: Pixabay

Zona zoster: 10 lucruri pe care trebuie să le știi / ”Pentru oricine este afectat există un impact destul de puternic asupra calității vieții”

Un studiu realizat în 12 țări arată că se cunosc puține lucruri despre acest virus și că există multe mituri false care trebuie înlăturate. Francesco Vitale, profesor de igienă și medicină preventivă la Universitatea din Palermo, explică ce este, cum se transmite și cum se poate preveni acest virus, relatează La Reppublica.

Conform studiului, cel puțin două din 10 persoane, din statele participante la analiză, nu știu ce este zona zoster, iar una din două spune că știe foarte puține lucruri despre ea. Cu toate acestea, aproape doi din trei cunosc alte persoane care au suferit de aceasta și 12% chiar au avut-o.

Acestea sunt câteva dintre cifrele unui sondaj global promovat de Gsk cu ocazia Săptămânii de conștientizare a herpesului zoster (26 februarie – 3 martie), marcată la nivel internațional, o campanie desfășurată în colaborare cu Federația Internațională pentru Îmbătrânire (Ifa) cu scopul de a crește gradul de conștientizare și de a aborda lipsa de cunoștințe despre riscurile și impactul herpesului zoster.

În cadrul sondajului online au fost intervievați 3.500 de adulți cu vârsta de 50 de ani și peste din 12 țări (China, Statele Unite, Germania, Brazilia, Japonia, Regatul Unit, Australia, Italia, Coreea de Sud, India, Canada și Portugalia), evaluând modul în care respondenții înțeleg herpesul zoster, ceea ce îl poate declanșa și impactul acestuia asupra vieții oamenilor. Ceea ce este îngrijorător este faptul că noile date sugerează că mulți adulți cu vârste de peste 50 de ani înțeleg greșit aspecte importante ale bolii, inclusiv modul în care se poate dezvolta și complicațiile care pot apărea la cele mai fragile persoane. Iată zece răspunsuri pentru a afla mai multe despre acest virus și cum să faceți prevenție.

Ce este Herpes Zoster?

Herpesul Zoster, mai cunoscut sub numele de focul Sfântului Anton, este reactivarea virusului varicela Zoster care afectează structurile nervoase. Când sunt întrebați despre acest lucru, italienii privesc cu rezerve: o erupție dureroasă este semnul cheie pentru 76% dintre respondenți, pentru 63% este și mâncărime, 38% vorbesc în mod generic de dureri nervoase.

„De obicei, atunci când virusul se reactivează”, explică Francesco Vitale, profesor de igienă și medicină preventivă la Universitatea din Palermo, „se asociază cu o erupție cutanată dureroasă care, deși poate apărea oriunde pe corp, cel mai frecvent apare pe o parte a pieptului sau a abdomenului sub forma unei singure benzi de vezicule. Virusul varicela Zoster aparține marii familii de virusuri herpetice și este același care provoacă varicela la copii.

După ce a provocat varicela, virusul rămâne latent în țesutul nervos, doar pentru a se trezi mulți ani mai târziu sub forma herpesului zoster. Aproximativ unul din trei adulți riscă să dezvolte un episod de herpes zoster pe parcursul vieții. Incidența și severitatea cresc odată cu vârsta, cu o creștere după vârsta de 50 de ani, ajungând la unul din doi la persoanele cu vârsta de peste 85 de ani”.

Cum se manifestă Herpes Zoster?

Atunci când virusul se reactivează, provoacă durere, arsură, furnicături sau mâncărimi. În general, aceste simptome apar pe o parte a corpului și sunt printre primele semne ale unei erupții cutanate de zona zoster. Adesea, aceste simptome preced apariția erupției cutanate cu câteva zile.

„După simptomele inițiale”, explică Vitale, „apare o erupție cutanată care se transformă în vezicule umplute cu lichid. Aceste vezicule se sparg, formând mici ulcere care încep să se usuce și să formeze cruste în 7-10 zile. Erupția zoster se rezolvă, de obicei, în 2 până la 4 săptămâni. Cu toate acestea, durerea poate persista pentru o perioadă mai lungă, în special la adulții mai în vârstă”.

Câte persoane sunt afectate?

Din păcate, nu există cifre oficiale privind numărul exact de persoane care fac zona zoster, dar se estimează că există 150.000 de noi diagnostice pe an, în Italia. În cele mai multe cazuri, este vorba de pacienți care sunt tratați direct de către medicii generaliști. Dar uneori situația este mai gravă: „În 15 ani, în Italia au fost înregistrate peste 74.000 de internări pentru herpes zoster, din care 30.891 ca diagnostic principal și peste 43.000 ca diagnostic secundar”, subliniază Vitale.

Ce subiecți sunt cei mai expuși la risc?

Unele persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta zona zoster sau una dintre complicațiile sale. În special persoanele în vârstă și cele care au un sistem imunitar mai slab.

„De la vârsta de cincizeci de ani începe un proces de imuno-senescență care ne face mai vulnerabili la infecții, dar toți cei care trebuie să ia terapii imunosupresoare, cum ar fi cei care suferă de o boală reumatismală sau gastroenterologică, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă, o tumoare sau o boală cronică degenerativă, sunt mai expuși riscului”, răspunde Vitale, care ține să sublinieze că anxietatea și stresul ar trebui, de asemenea, să fie considerate factori de risc.

Potrivit unui studiu recent realizat în Danemarca pe 77.000 de persoane și publicat în British Journal of Dermatology, cei care trăiesc într-o stare de stres psihologic au un risc de două ori mai mare de a dezvolta un episod de herpes zoster.

Este zona zoster periculoasă pentru sănătate?

Zona zoster este considerată un risc foarte îndepărtat pentru sănătate. Doar 10% dintre respondenți consideră că este foarte probabil să îl dezvolte în timpul vieții lor. Mai mult de unul din trei (36%) consideră că este mai degrabă sau complet improbabil.

Dar chiar dacă în majoritatea cazurilor se vindecă fără probleme, pentru unele persoane Herpes zoster poate fi periculos: „Pentru oricine este afectat”, explică Vitale, „există un impact destul de puternic asupra calității vieții, care poate duce în unele cazuri la depresie, atât din cauza durerii constante, cât și a sentimentului de mutilare. În plus, în funcție de nervul care este interceptat de virus, pot exista leziuni mai mari. De exemplu, dacă este afectat nervul optic, se poate ajunge chiar la orbire”.

În 30% din cazuri, poate apărea o complicație destul de supărătoare, și anume neuropatia post-herpetică, care provoacă dureri foarte puternice la nivelul nervului implicat, care durează cel puțin 90 de zile după erupție; durata nevralgiei post-herpetice variază de la câteva luni la ani sau chiar toată viața, cu un impact negativ și invalidant asupra calității vieții pacientului.

Cum se vindecă?

Herpesul zoster poate fi tratat cu tratamente locale și/sau generale (sistemice) pentru a reduce simptomele și a limita riscul de complicații. Tratamentele includ: antivirale, medicamente specifice care blochează reproducerea (replicarea) virusului, reducând durata bolii, dar nu afectează durerea; analgezice și antiinflamatoare; gel de clorură de aluminiu, aplicat direct pe vezicule, care accelerează vindecarea și reduce mâncărimea/durerea.

Este „focul Sfântului Anton” contagios?

55% dintre respondenți cred că „poți lua herpes zoster de la cineva care are herpes zoster”. Este acesta într-adevăr cazul?

„Herpes zoster nu se poate transmite de la o persoană la alta, la fel ca alte boli transmise prin aer, cum ar fi Covid-19 și nu se poate transmite prin tuse sau strănut”, răspunde Vitale, care clarifică: „Contagiul, însă, poate avea loc prin contactul direct cu lichidul din veziculele din erupția cutanată a unei persoane cu Herpes zoster. Odată ce veziculele s-au uscat și au format cruste, persoana nu mai este contagioasă”.

Pentru a reduce riscul de infectare, persoanele cu herpes zoster trebuie să țină acoperită zona erupției cutanate și să evite contactul direct cu sugarii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit până când toate veziculele s-au uscat și s-au format cruste.

Zoster trăiește în noi?

Una din două persoane crede că zosterul este un virus pe care majoritatea oamenilor îl au deja în sistemul nervos. Este adevărat? De fapt, răspunde Vitale, putem spune că acesta trăiește în noi din momentul în care am contractat varicela în copilărie, deoarece chiar și atunci când ne vindecăm, virusul se „adoarme” în celulele ganglionilor dorsali ai coloanei vertebrale și, la un moment dat în viață, se poate trezi în cazul în care apărarea imunitară slăbește.

Așadar, trăim cu un virus care rămâne latent: „Este un pic ca și herpesul labial care apare în condiții de stres, de exemplu, atunci când trebuie să dai un examen, când este gripă sau menstruație pentru femei. Odată ce a trecut acea fază, bubele de pe buze dispar și pare că suntem vindecați, dar în realitate virusul rămâne în noi, dar tăcut”.

Este posibilă prevenirea?

Prevenirea infecției cu herpes zoster poate fi realizată prin intermediul vaccinului, care este disponibil și în România, însă nu este inclus în cele decontate. Acesta poate fi cumpărat din farmacie, la recomandarea medicului de familie.

Vaccinul – arată sondajul – este considerat un mijloc valid de prevenire pentru 62% dintre cei intervievați, dar 30% nu știu că este disponibil, iar pentru 8 din 10 persoane, zona zoster nu poate fi prevenită. În orice caz, într-o aparentă disonanță, 76% dintre respondenți consideră că vaccinarea este cea mai bună modalitate de a preveni virusul.

„Vaccinarea împotriva herpesului zoster garantează o acoperire de aproximativ 10 ani, este gratuită și recomandată la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sau la persoanele cu risc, chiar și la cele mai tinere. În prezent, în Italia este disponibil un nou vaccin recombinant, care nu conține virus viu, care se administrează intramuscular și este recomandat în toate categoriile pentru care este indicată vaccinarea împotriva herpesului zoster”.

Eficacitatea vaccinului cu adjuvant recombinant a fost de peste 90% la toate grupele de vârstă de peste 50 de ani. „Dar este esențial”, reiterează medicul, „ca populația adultă, și în special persoanele fragile și la risc, să se adreseze medicului lor pentru a fi îndrumați cu privire la modul de recunoaștere, înțelegere și reducere a riscului de a dezvolta această boală debilitantă.

Există stiluri de viață care să ne protejeze?

47% dintre respondenți consideră că este esențial să aibă o dietă sănătoasă și echilibrată, 36% să facă exerciții fizice în fiecare săptămână, 48% să aibă o bună igienă personală, iar 31% consideră că este important să reducă nivelul de stres. Cum stau lucrurile? „Un stil de viață sănătos, adică o alimentație echilibrată, faptul de a nu fi supraponderal, de a nu fuma, de a nu bea prea mult alcool, de a face exerciții fizice regulate și de a reduce stresul”, răspunde medicul, „ne ajută să ne menținem sănătoși, protejându-ne de infecții în general și, prin urmare, și de zona zoster.

Cum se poate preveni extinderea

Pentru a preveni răspândirea virusului varicelo-zosterian, Medlife recomandă o serie de măsuri de protecție:

acoperiți erupția;

evitați să atingeți sau să zgâriați erupția cutanată;

spălați-vă des pe mâini;

evitați contactul cu alte persoane până când vă apar cruste cutanate (mai ales cu femeile însărcinate care nu au avut niciodată varicela sau nu au fost vaccinate împotriva varicelei, sugari prematuri sau cu greutate mică la naștere, persoanele cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi persoanele care primesc medicamente imunosupresoare sau care urmează chimioterapie, primitorii de transplant de organe și persoanele cu infecție cu HIV).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Un articol foarte interesant si bine venit.