G4Media.ro

Ziua șase de război. Serii de explozii în Kiev/ Rușii au bombardat…

Ziua șase de război. Serii de explozii în Kiev/ Rușii au bombardat Harkov timp de mai multe ore și au distrus turnul TV din Kiev/ Un convoi de 64 de kilometri a ajuns la porțile capitalei/ Miercuri urmează noi negocieri

A șasea zi de război începe cu vestea rezistenței eroice a Kievului care nu a fost capturat nici după aproape o săptămână de la invazia brutală a Rusiei, care se voia a fi un Blitzkrieg de 24-48 ore. Un convoi militar uriaș al Rusiei a ajuns însă la periferia Capitalei. 

Citește toate evenimentele din primele cinci zile de război:

Evenimentele de marți, 1 martie:

Urmărește Kievul LIVE mai jos:

Ora 0.30 Un nou atac la Harkov, Ucraina, a lovit un complex de apartamente din apropierea unui spital, potrivit videoclipurilor care au fost geolocalizate și verificate de CNN. Detalii aici

Ora 23:30 BBC: Uriașul convoi militar rus e îngreunat de defecțiuni și nemișcat de o zi. El este format mai ales din vehicule logistice, cu câteva tancuri / Forțele ruse încep să aibă probleme cu combustibilul și cu mâncarea. Citește toate informațiile aici. 

Ora 23:00 BREAKING Serii de explozii auzite la oarecare distanță de Kiev cu câteva momente în urmă. Detalii, aici. 

Ora 22:50 VIDEO Finlandezii au cântat în fața Ambasadei Rusiei un imn patriotic al Finlandei scris în timpul perioadei de rusificare/ Doar că au schimbat Finlanda cu Ucraina. Ascultă imnul aici. 

Ora 22:48 Polonia va primi 2.000 de orfani ucraineni / Primii 300 sosesc miercuri. Citește mai multe aici. 

Ora 22:43 Gigantul german BMW oprește producția la uzina din Rusia și stopează exporturile în această țară. Detalii, aici. 

Ora 22:41 BREAKING Banca centrală a interzis plățile de dobânzi scadente către străinii care au împrumutat statul rus cu ruble / Investitorii care au împrumutat Rusia cu 29 de miliarde de dolari ar putea rămâne neplătiți / Economiștii spun că este un „default”. Mai multe, aici. 

Ora 22:40 Gigantul german BMW oprește producția la uzina din Rusia și stopează exporturile în această țară. Citește detalii aici. 

Ora 22:27 Hackerii Anonymous au spart site-ul Ministerului rus al Economiei și au desecretizat toată baza de date. Citește pe G4Media. 

Ora 22:22 Fostul ministru de externe rus din timpul lui Elțîn le cere diplomaților țării să demisioneze în semn de protest față de războiul din Ucraina. Citește aici. 

Ora 22:15 Procurorul general al Rusiei a blocat accesul la două instituții de presă independente din cauza modului în care au relatat despre războiul din Ucraina. Mai multe, aici. 

Ora 22:10 Opinia cetățenilor și a partidelor politice referitoare la aderarea Finlandei la NATO este pe cale să se schimbe, spune premierul Sanna Marin, pe fondul războiului din Ucraina. Mai multe, aici. 

Ora 22:07 MedLife a trimis spitalelor din Ucraina 65 de tone de materiale sanitare, consumabile și echipamente medicale. Detalii, aici.

Ora 22:00 Fintech-ul Revolut, al cărui CEO este originar din Rusia, îndeamnă utilizatorii să doneze pentru a ajuta persoanele afectate de războiul din Ucraina / Tatăl fondatorului a fost în conducerea Gazprom. Detalii, aici. 

Ora 21:56 Detalii de atmosferă de la CNN: Locuitorii din Kiev se pregătesc pentru bătălia din capitala Ucrainei / În oraș este o liniște teribilă. Mulți oameni au fugit iar cei care au rămas sunt în adăposturi, subsoluri și stații de metrou. Mai multe, aici. 

Ora 21:50 Decizie istorică a OMV: rupe proiectele de investiții cu Rusia și ia în calcul ieșirea din concernul Nord Stream 2. Detalii, aici. 

Ora 21:47 SUA au cerut ONU expulzarea unui ”agent de informații rus” care lucrează la organizație. Mai multe, aici. 

Ora 21:35 Putin se luptă și cu Wikipedia: sesizare la procuratură pentru articolul despre Invazia rusă a Ucrainei. Detalii, aici. 

Ora 21:20 Ministrul ucrainean de externe: Ne folosim de forțele aeriene pentru a distruge coloanele care se îndreaptă spre orașele noastre / Problema este că Rusia domină pe cer. Piloții noștri luptă cu înverșunare, dar avem și pierderi. Detalii, aici. 

Ora 21:15 Curtea Internațională de Justiție a anunțat Rusia că este acuzată de genocid și îi cere să se supună eventualelor ordonanțe ale Curții/ Primele audieri, în 7 și 8 martie. Detalii, pe G4Media. 

Ora 21:10 Președintele Mexicului spune că nu va impune sancțiuni Rusiei / Președintele Venezuelei şi-a exprimat ”sprijinul ferm faţă de acţiunile cheie ale Rusiei, condamnând activitatea destabilizatoare a Statelor Unite şi a NATO”. Citește detalii aici. 

Ora 21:08 Citește pe G4Media „Triada” oamenilor de încredere ai lui Putin și invazia Ucrainei. Cercul interior de la Kremlin: consilieri apropiați, angajați și „yesmani”. 

Ora 21:05 FOTO Încă 135 de militari francezi din Forța de Răspuns a NATO au ajuns în România. Citește aici. 

Ora 21:02 Oficial american: SUA a intră în contact cu Zelensky printr-un telefon securizat prin satelit oferit președintelui Ucrainei înainte de invazia Rusiei. Detalii, aici.

Ora 21:00 Statele Unite au cerut ONU plecarea unui ”agent de informaţii rus care lucrează la ONU”, a declarat marţi misiunea diplomatică americană pe lângă organizaţia internaţională, relatează AFP. Detalii, aici.

Ora 20:50 Marea Britanie anunță primele sancțiuni împotriva Belarusului pentru rolul său în invazia rusă a Ucrainei. Mai multe informații, aici.

Ora 20:45 Delegaţiile Rusiei nu vor fi primite la Cannes Film Festival 2022. Detalii, aici. 

Ora 20:35 Firma elvețiană care gestionează Nord Stream 2 și-a declarat insolvența. Detalii, aici. 

Ora 20:32 ANPC a amendat benzinăriile Lukoil cu 600.000 de lei/ 12 dintre acestea au fost închise temporar. Vezi știrea aici. 

Ora 20:30 Trupele ruse au intrat în orașul Herson, din sudul Ucrainei, anunță un oficial ucrainean. Mai multe, aici. 

Ora 20:25 Atmosfera de teroare printre locuitorii din Kiev: „Acum nu cred în Dumnezeu, ci în forțele ucrainene”. Detalii, pe G4Media. 

Ora 20:20 CEDO cere Rusiei „să se abţină de la orice atac militar împotriva civililor”, în urma unei sesizări din partea Ucrainei. Mai multe, aici. 

Ora 20:15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit timp de jumătate de oră, luni seară (ora Ucrainei), cu președintele american Joe Biden despre războiul care se apropie de finalul primei săptămâni. Detalii, aici. 

Ora 20:00 VIDEO Lukașenko indică într-o întâlnire oficială un atac al forțelor ruse din Transnistria asupra orașului ucrainean Odesa. Detalii, aici. 

Ora 19:40 Viktor Orban, acuzat că ”joacă dublu” în criza provocată de invazia Rusiei în Ucraina – Manfred Weber, președintele Partidului Popular European. Detalii, aici. 

Ora 19:23 Live, din Harkov, orașul este bombardat puternic din nou:

Ora 19:00 Vladimir Putin spune că ”salvează Ucraina de naziști” și bombardează memorialul Holocaustului din Kiev, unde sunt comemorați evreii uciși de Hitler/ Cel puțin 5 morți, anunță președintele ucrainean. Vezi mai multe detalii aici. 

Ora 18:40 Rusia lovește Babyn Yar, locul memorial al Holocaustului, în timp ce Vladimir Putin își justifică războiului spunând că urmărește ”denazificarea Ucrainei”. Șeful statului major al președintelui ucrainean, Andriy Yermak, spune că o rachetă a lovit Babyn Yar, un loc memorial al Holocaustului, în 1941, atunci când naziștii au masacrat populația evreiească din Kiev, transmite Kyiv Independent.

Ora 18.00 VIDEO: Explozii puternice în Kiev filmate de localnici:

Ora 17.53: Echipa postului britanic Sky News, aflată într-o mașină la periferia Kievului, a fost atacată cu rafale de armă de forțele ruse, transmite UkrInform, care citează poliția locală

Ora 17.45: Cum arată un cartier bombardat din Kiev, cu clădiri sfârtecate de bombe

Ora 17.31: Tot mai multe explozii în cartiere din Kiev raportate de presa ucraineană. Publicația UkrInform anunță două explozii puternice în ultimele minute în cartierele Borshchahivka și Dorogozhychi

Ora 17.27: Spital bombardat și distrus complet în Harkov de forțele ruse de ocupație:

Ora 17.21: Turnul TV din Kiev, lovit de atacurile rușilor (Nexta TV):

Ora 17.11: Putin și-a pierdut jumătate din popularitate în Bulgaria / Lideri influenți cer schimbarea Zilei Naționale (Radio Svoboda)

Ora 16.53: Trupele ruse preiau controlul asupra clădirii gării din Kerson (presa ucraineană)

Ora 16.51: O nouă explozie în Kiev, sirenele de avertisment au început să sune alarma, cetățenii trebuie să se adăpostească (Kiev Independent).

Ora 16.44: Guvernatorii regiunilor ruse Kuban, Daghestan, Kalmukia, Kursk, Penza, Ulyanovsk și Cecenia au făcut anunțuri publice că soldați ruși din orașele lor au fost uciși în Ucraina (sursa: RBC Rusia)

Ora 16.41: Cea mai recentă situație cu atacurile ruse în ucraina, via Ministerul britanic al Apărării:

Ora 16:18 O nouă rundă de discuţii între delegaţiile rusă şi ucraineană este programată pentru 2 martie, a anunţat marţi publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS, transmite Agerpres. Mai multe, aici.

Ora 16:15 Două dintre cele mai mari companii de transport de containere din lume anunță că opresc temporar rezervările de mărfuri către și dinspre Rusia. Detalii, aici. 

Ora 16:13 Oligarhul rus Mikhail Fridman: Războiul „tragic” din Ucraina trebuie oprit cât mai curând posibil. Detalii, aici. 

Ora 16:10 Petiția rusă Change.org împotriva războiului din Ucraina are peste 1 milion de semnături / Val de petiții și proteste în societatea rusă. Detalii, aici. 

Ora 16:08 Convoiul a ajuns. Primarul Kievului: „Inamicul se află la periferia” capitalei ucrainene / Armata ucraineană „se pregătește să apere Kievul”. Mai multe informații, aici. 

Ora 16:06 Serviciul secret ucrainean anunță că Rusia răspândește informația falsă că liderii Ucrainei s-au predat, pentru a demobiliza populația. Detalii, aici. 

Ora 16:04 Rusia susține că a blocat accesul unităților armatei ucrainene la Marea Azov. Detalii, aici. 

Ora 16:02 Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, îl roagă pe omologul său chinez, Wang Yi, să faciliteze încetarea războiului din Ucraina. Mai multe informații, aici. 

Ora 16:00 Ministrul apărării: Rusia se pregătește să lanseze o operațiune de propagandă la scară largă împotriva Ucrainei / Scopul este să spargă rezistența ucrainenilor cu minciuni de tipul ”conducerea Ucrainei a fost de acord să se predea”. Detalii, aici. 

Ora 15:45 Dmitri Medvedev, amenințări cu ”un război adevărat”: ”Nu uitaţi că în istoria umanităţii războaiele economice s-au transformat adesea în războaie adevărate”. Mai multe informații, pe G4Media. 

Ora 15:30 Ministerul rus al Apărării a avertizat locuitorii Kievului că se pregătește să lovească ținte în capitala Ucrainei. Detalii, aici. 

Ora 15:20 VIDEO Imagini emoționante: zeci de ucraineni încearcă să oprească, cu mâinile goale, convoiul militar uriaș al armatei ruse care se îndreaptă spre Kiev. Detalii, aici. 

Ora 15:10 Dmitri Medvedev, amenințări cu ”un război adevărat”: ”Nu uitaţi că în istoria umanităţii războaiele economice s-au transformat adesea în războaie adevărate”. Mai multe detalii, pe G4Media. 

Ora 15:00 VIDEO Imagini emoționante: zeci de ucraineni încearcă să oprească, cu mâinile goale, convoiul militar uriaș al armatei ruse care se îndreaptă spre Kiev. Detalii, aici. 

Ora 14:45 Militarii ruși care au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl se confruntă cu radiații severe pentru că au intrat în zone interzise – autorități ucrainene. Mai multe, aici. 

Ora 14:30 Premierul rus anunță ”restricții temporare privind ieșirea din activele rusești” / Controale pentru a opri un exod al afacerilor străine din Rusia. Mai multe informații, aici. 

Ora 14:20 VIDEO Oficial ucrainean: Cel puțin 10 morți și 35 de răniți în atacul rusesc cu rachete de la Harkov / Căutările continuă, mai multe detalii, pe G4Media. 

Ora 14:15 LIVE Președintele Iohannis, declarații după CSAT: Am decis azi înființarea unei Facilități logistice, un hub care să permită colectarea donațiilor internaționale către Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 14:10 Kremlinul afirmă că este ”prematur să prezinte o evaluare” a negocierilor cu Kievul care au avut loc luni cu privire la invazia rusă a Ucrainei, lansată în urmă cu şase zile, relatează AFP, citat de News.ro. Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la negocieri, însă este ”prea devreme pentru a prezenta o evaluare”, declară Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ora 14:00 LIVE Președintele Volodimir Zelenski vorbește marți în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European pe tema agresiunii ruse împotriva Ucrainei. G4Media transmite live aici. 

Ora 13:45 VIDEO Ucrainenii din Harkov, mesaj sfidător pentru ocupanții ruși din mijlocul ruinelor: „Rachetă rusă, du-te dracu. Nava de război rusă – du-te dracu. Slavă Ucrainei, glorie eroilor!”. Citește mai multe pe G4Media. 

Ora 13:30 Un interviu G4Media despre: Viața în Kiev, între două bombardamente / ”Mi-e groază să mă gândesc că vărul meu din Belarus va fi înrolat și va veni aici, să lupte împotriva mea”. Citește interviul aici. 

Ora 13:00 Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov: Rusia trebuie să împiedice Ucraina să achiziționeze arme nucleare/ Mai mulți ambasadori occidentali au ieșit din sală după ce ministrul rus de externe a început să vorbească. Citește detalii aici. 

Ora 12:50 Toți angajații Nord Stream 2 din Elveția au fost concediați/ Germania a anunțat suspendarea autorizării gazoductului, după invazia rusă în Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 12:45 Orchestra Filarmonicii din München l-a concediat pe dirijorul Valeri Gherghiev, un apropiat al lui Vladimir Putin, pentru că nu a denunțat invazia Ucrainei/ Dirijorul a avut termen până luni să se delimiteze de liderul de la Kremlin. Detalii, aici. 

Ora 12:40 VIDEO Obuzele ruse au lovit două clădiri rezidențiale cu nouă etaje în orașul ucrainean Kherson. Video, aici. 

Ora 12:30 Temperaturile au scăzut sub zero la Kiev / Vremea rea se adaugă problemelor, pe măsură ce trupele ruse se apropie de capitala Ucrainei. Detalii, aici. 

Ora 12:20 VIDEO: Fizicianul Cristian Presură a explicat cum funcționează bomba cu vid, sau termobarică, care ar fi folosită de ruși în Ucraina/ Ce este ”Tatăl tuturor bombelor”. Vezi explicațiile aici. 

Ora 12:15 HARTĂ Cum arată teritoriile controlate de armata rusă / Ultimele date agregate de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA. Harta, aici. 

Ora 12:10 BREAKING Trupe din Belarus au invadat Ucraina, susține Parlamentul de la Kiev. Detalii, pe G4Media. 

Ora 12:06 Uniunea Internațională de Patinaj: Sportivii ruși și belarusi au fost suspendați de la toate competițiile internaționale de patinaj pe gheață. Detalii, aici. 

Ora 12:04 Rușii încep să anunțe oficial pierderile de pe frontul din Ucraina. Până acum, pierderile umane erau trecute sub tăcere. Mai multe, aici. 

Ora 12:00 Prezent în Polonia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că trupele alianței apără ”fiecare centimetru” al spațiului nord-atlantic, iar pentru ca cerul NATO să fie sigur ”avioanele SUA zboară alături de cele ale Poloniei”. Detalii, aici. 

Ora 11:02 MEME-ul zilei cu Putin încercând să ”spargă” Ucraina/ Continuarea în articol. 

Ora 11:00 UE începe să furnizeze Ucrainei informații de la sateliți despre mișcările militare ale Rusiei / Centrul Satelitar al UE e condus de românul Sorin Ducaru. Detalii pe G4Media. 

Ora 10:57 Prima victimă a sancțiunilor UE în Rusia: șeful aeroportului strategic Șeremetyevo a demisionat. Mai multe informații aici. 

Ora 10:55 Aleksandr Lukașenko: Belarus nu se va alătura invaziei / Conducerea Rusiei nu a ridicat niciodată această problemă cu noi. Detalii, aici. 

Ora 10:52 Guvernul britanic va introduce un registru al proprietăților pentru a împiedica oligarhii ruși să ascundă bani murdari. Detalii, aici. 

Ora 10:50 UE începe să furnizeze Ucrainei informații de la sateliți despre mișcările militare ale Rusiei / Centrul Satelitar al UE e condus de românul Sorin Ducaru. Detalii, aici. 

Ora 10:45 Serviciile de informații britanice afirmă că ofensiva rusă către Kiev a avansat slab în ultimele 24 de ore, din cauza dificultăților logistice. Detalii, aici. 

Ora 10:36 Liderul cecen Ramzan Kadârov anunță primele victime în războiul dus împotriva Ucrainei. Mai multe, aici. 

Ora 10:09 Președintele turc Erdogan a discutat la telefon cu Aleksandr Lukașenko despre războiul din Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 10:07 Vicepremierul Marii Britanii: Rusia va folosi „tactici și mai grele” în Ucraina / Orice crime de război vor fi urmărite penal. Detalii, aici. 

Ora 10:05 Expert militar britanic: Rusia are 75% din forțele în interiorul Ucrainei / Spre Kiev se îndreaptă ”sisteme de lansare de rachete multiple care trag un număr mare de rachete nedirijate în zone intens populate de civili”. Citește detalii aici. 

Ora 10:00 Fața oribilă a războiului: bebelușii, mutați cu pătuțuri cu tot în adăposturile anti-bombe. Foto și detalii, aici. 

Ora 09:55 Armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din regiunea Odesa, anunță primarul din Izmail – presa moldoveană. Citește detalii, aici. 

Ora 09:50 Președintele turc Erdogan a discutat la telefon cu Aleksandr Lukașenko despre războiul din Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 09:45 Rusia sfidează realitatea: acuză UE de limbaj orwellian deși Kremlinul e cel care continuă să susțină că nu există război în Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 09:30 Parlamentul Finlandei dezbate marți o petiție civilă privind aderarea la NATO. Citește detalii aici. 

Ora 09:10 Parlamentul European se reunește marți într-o ședință de urgență pentru a dezbate subiectul privind agresiunea Rusiei în Ucraina, potrivit agendei instituției. Consiliul UE și Comisia Europeana își vor prezenta poziția în plenul Parlamentului European. (detalii aici)

Ora 09:08 O rachetă care cade într-o zonă rezidențială din orașul ucrainean Harkov a fost surprinsă într-un videoclip publicat pe Twitter, marți dimineață, de autoritățile ucrainene.

Ora 08:54 Armata ucraineană anunţă că a doborât luni mai multe aeronave militare ruseşti, transmite marţi Reuters, citată de Agerpres. În a şasea zi a invaziei, au fost doborâte cinci avioane de vânătoare şi un elicopter, scrie ziarul Ukrainskaia Pravda; informaţia corespunde cu cea de la forţele aeriene ucrainene, dar Reuters nu a reuşit să o verifice din surse independente. Se pare că avioanele ruseşti au fost doborâte în timpul unor atacuri aeriene asupra oraşelor Vasilkiv şi Brovari din apropiere de Kiev. Tot lângă capitală, apărarea ucraineană a mai doborât un elicopter şi o rachetă de croazieră.

Ora 08:46 Orașul Harkov din estul Ucrainei este sub focul armatei ruse de câteva zile. Luni, 28 februarie, rușii au bombardat din nou, puternic, zonele rezidențiale și infrastructura civilă a orașului, iar suburbiile Harkovului s-au transformat în ruine. Imagini din Harkov, aici.

Ora 08:44 Armata rusă a ajuns la porţile oraşului ucrainean Herson, în sudul ţării şi la nord de Crimeea, a declarat primarul acestui oraş, în noaptea de luni spre marţi. (detalii aici)

Ora 08:17 România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană, a transmis președintele Klaus Iohannis, marți dimineață. (detalii aici)

Ora 07:57 Premierul britanic Boris Johnson urmează să zboare marți pentru a vizita țările de la granița NATO cu Rusia, promițând că Vladimir Putin va „simți consecințele” invadării Ucrainei, transmite The Guardian. Boris Johnson va călători în această dimineață pentru a se întâlni cu omologii din Polonia și Estonia și pentru a vizita trupele britanice. (detalii, aici)

Ora 07:44 Australia va contribui cu 70 milioane de dolari australieni (50 de milioane de dolari) pentru sprijin militar acordat Ucrainei, informează BBC, citată de News.ro. Prim-ministrul Scott Morrison a declarat marţi că banii vor fi direcţionaţi atât pentru arme letale, cât şi neletale. „Vorbim de rachete, de muniţie, vorbim de sprijinirea lor în apărarea propriei patrii Ucraina”, a spus el.

Ora 07:29 Peste 70 de soldați ucraineni au fost uciși după ce artileria rusă a lovit o bază militară din Ohtîrka, un oraș între Harkov și Kiev, în regiunea Sumî, scrie The Guardian, după ce a preluat un mesaj al șefului regiunii pe Telegram.

Ora 07:23 Ambasada Chinei în Ucraina a început să-şi evacueze cetăţenii, relatează BBC. Ambasada a anunţat că primul grup organizat a plecat luni, presa de stat afirmând că aceştia sunt studenţi chinezi de la Kiev, care se îndreptau spre Moldova. (detalii aici)

Ora 07:18 „Ce e mai rău abia urmează să vină din punct de vedere militar”, a spus senatorul republican Lindsey Graham, care a afirmat că se teme că trupele ruse se angajează într-o „politică a pământului ars”. Membrii Congresului au primit luni informaţii confidenţiale de la înalţi oficiali americani din apărare şi informaţii despre situaţia din Ucraina. Deşi nu sunt autorizaţi să le facă publice, unii dintre ei au făcut totuşi remarci elocvente la sfârşitul acestui briefing. (detalii aici)

Ora 07:09 Maersk, una dintre cele mai mari firme maritime transportatoare de containere din lume, a declarat luni că ar putea suspenda toate livrările către şi dinspre Rusia, în cadrul sancţiunilor occidentale impuse Kremlinului. ”Pregătirile noastre includ o posibilă suspendare a rezervărilor Maersk către şi dinspre Rusia pe ocean şi pe uscat. În acelaşi timp, urmărim cu atenţie evoluţiile şi evaluăm cele mai bune opţiuni pentru clienţii noştri şi încărcătura acestora”, a spus Marsek într-un comunicat. (detalii aici)

Ora 07:04 Sirene antiaeriene răsună, marţi dimineaţă, în mai multe oraşe din Ucraina, care se confruntă cu a şasea zi de război contra invaziei Rusiei, transmite News.ro. Potrivit The Kyiv Independent, sirenele se aud la Rivne, Ternopîl, Vinniţia şi Volin. Locuitorii sunt sfătuiţi să meargă la cel mai apropiat adăpost.

Ora 07:00 Cel puţin 413 persoane au fost arestate în Rusia în timpul protestelor de luni împotriva războiului din Ucraina, a raportat portalul pentru drepturi civile OVD-Info, ceea ce face ca bilanţul persoanelor arestate de la începutul demonstraţiilor, joia trecută, să ajungă la 6.440, transmite marţi dpa. (detalii aici)

Ora 06:54 Guvernul de la Taipei a anunţat că Taiwanul se va alătura deciziei mai multor ţări occidentale de blocare a băncilor ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT şi că a trimis ajutor umanitar Ucrainei în semn de sprijin pentru „tabăra democratică” a comunităţii internaţionale. (detalii aici)

Ora 06:47 Imaginile prin satelit înregistrate luni indicau prezenţa unui convoi militar rusesc la nord de capitala Kiev care se întindea pe aproximativ 64 de kilometri, mult mai lung decât cel raportat mai devreme în cursul aceleiaşi zile (27 de kilometri), transmite Reuters, citată de Agerpres.

sursa foto: AGERPRES/ EPA/ MAXAR

Ora 06:40 ONU aproximează că peste 100 de civili au murit până acum în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Alți aproximativ 300 de civili au fost răniți. Potrivit guvernului ucrainean, numărul deceselor civile de până acum se ridică la peste 150. (detalii, aici)

Ora 06:31 Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte. La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, citat de agenţia de presă Ukrinform. Se pare că aceste atacuri au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă. (detalii, aici)

Ora 06:25 Forțele Aeriene ale Ucrainei cer închiderea spațiului deasupra centralelor nucleare: ”Rușii survolează zonele ca să nu îi putem doborî, pentru că ar fi o catastrofă ecologică/ Obuzele explodează în apropierea centralelor” (presa ucraineană). Toate detaliile, pe G4Media. 

Ora 06:17 Zelenski susține că Putin a intensificat atacurile în ziua negocierilor ca să preseze Guvernul ucrainean să cedeze: ”Sincronizarea bombardamentelor cu discuțiile era evidentă”. Detalii, aici. 

Ora 06:15 FOTO Ministrul Digitalizării de la Kiev arată primele echipamente ale lui Elon Musk pentru internetul Starlink din Ucraina: ”Nu există loc pentru criminalii de război în Metaverse”. Citește detalii și vezi foto aici. 

Ora 06:00 Șefii de stat din opt țări din Europa Centrală și de Est au cerut luni tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei rapid imediat statutul candidată la UE, potrivit unei scrisori deschise publicate de Reuters. România nu se numără printre țările semnatare. Mai multe, aici. 

Ora 05:45 Vladimir Putin nu va renunța să captureze Kievul, Rusia are și alte forțe, va insista să spargă rezistența ucraineană, susține Pentagonul/ Nicio amenințare pentru vreun stat NATO. Detalii, pe G4Media. 

Sursa foto: Twitter / Defence of Ukraine

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

64 comentarii

 1. Ucraina câștigă și asta-l scoate pe Putino-Hitler din minți.

  • Occidentul nu va interveni militar, rusii vor rade orase intregi, nu stiu cum te bucura rezistenta asta. Rezistenta avea sens daca nato se implica intr-un sfarsit, asa oamenii simpli vor muri cu miile. De acasa din Buc de la caldura pare simplu.

  • @ gicu bugetar wannabe – „daca nato se implica intr-un sfarsit” – Adica tu, in postaceala ta ieftina, iti inchipui ca daca intra NATO in conflict, dementul de putin isi retrage cuminte armata? Si e atat de simplu sa gandesti daca ai o minima logica in gandire…

  • @wannabe.
   Cat de p r o s t esti!.
   NATO nu intervine, dar toate tarile NATO trimit armament modern de razboi. Pana mai ieri era armament de aparare, acum armament de atac, distrugere. Rusii au anihilat transmiterea internet intr-o mare parte a Ucrainei, iar in 10 ore problema s-a reglat.
   Esti orb, nu vezi ca toata planeta se aliniaza impotriva lui putin ? Mai este puțin și China reticenta pana acum, va condamna Rusia.

  • @Gicu
   Depinde. Daca Putin scoate artileria grea -bombele termobatice- si incepe sa distrugă tot in cale va începe al treilea război mondial.
   Daca se pozitioneaza China de partea nebunului obliga si NATO sa intre in joc si incepe al treilea război mondial.
   Rusia nu are vreo sansa in fata UE+NATO, abia se descurca cu Ucraina. Stia si el asta, nu avea atat tupeu fara ceva sprijin de la prietenii lui. Hai sa nu ne lăsăm pacaliti de ideea ca a luat-o razna. O fi nebun, dar a fost președintele unui stat ca Rusia atatia ani.
   Mingea e la China. Cand toti ochii sunt îndreptati spre Ucraina, Rusia sau NATO, singurul lucru care conteaza este cum se pozitionarea China. Asta va decide soarta lumii.
   Ma surprinde ca marii analiști politici nu au menționat acest aspect.

  • „NATO nu intervine, dar toate țările NATO trimit armament modern de război.”
   Păi dacă afirmația asta este adevărată (ȘI TOȚI ȘTIM CĂ DA) atunci avem siguranța că Ursul nu va interpreta acest sprijin ca fiind o imixtiune clară a Organizației în conflict, că NATO deja a intrat în conflict?? Dacă neuronul lui „percepe” gestul ca fiind IMPLICARE, la fel cum a reacționat cu SWIFTul?..

  • Care i diferentza între retorica partidului Rusia Unitã (partidul lui Putin) si hAUR .. cu rusofilismul în cioc ?! Începând cu Sosoacã si terminând cu premierul propus de Georgicã (seful hAURitzilor) .. rusofilul înflãcãrat Cãlin Georgescu . Halal tzarã „ieuropeanã” !!

  • In fiecare zi in care le cad bmbe in cap, ucrainienii castiga. Cu cat mai multi soldati straini in capitala, cu atat mai mare castigul.

   Dar Romania este un si mai mare invingator. Are deja 20 de ani de ocupatie la Deveselu si Kogalniceanu.

  • Poate le împrumută americanii pe mama tuturor bombelor (MOAB), cu care a dărîmat munții prin Afganistan…

  • Zelensky a cerut ieri , la negocieri, ca Rusia să părăsească Crimeea…. ASTA DA diplomatie….

  • https://www.youtube.com/watch?v=Z8hC-b4tCT0

   Sunt tristuti sefii rusi, nu le merge treaba bine.

 2. În sfârșit, lumea înțelege ce mizerie e Rusia.

  • Noi cei din estul europei (finlandezi, lituanieni,letoni,estoni,polonozi, cehi,slovaci,romani+moldoveni,bulgari), georgia, dar si altii din asia centrala stiam deja, „restul lumii” nu a fost afectat de dementa lor dar un razboi in 2022 i a trezit totusi

  • Nu Rusia e mizerie, ci șleahta de mufati la bani care manipulează o țară, asa eram și noi sub ceașcă.
   Cu putin ajutor se trezesc.

  • Nu ne-am trezit încă, votăm PSDNLAUR 64% și USR 12%, nu ne-am trezit, aceiași ticăloși care vor pensii speciale am rămas. Facem compromisuri cu oricine pentru bani, suntem niște neisprăviți.

 3. Felictari, G4Media.Ro! Transpare solidaritatea corpului redacțional cu situația dramatica a Ucrainei! Va mulțumesc din tot sufletul! Suntem împreuna.

 4. Plavannis ar fi in stare sa schimbe casca de ski cu una de razboi precum Zelenski?
  Sper din toata inima ca Bunul Dumnezeu sa apere Romania!!

 5. Felicitări g4media pentru profesionalismul și obiectivitatea relatării a ceea ce se întâmplă în Ucraina! GLORIE UCRAINEI, bravului său popor, bravilor săi conducători, bravului său catalizator VOLODIMIR ZELENSKI, bravilor și stimabililor săi EROI! Dârzenia, eroismul, devotamentul și curajul acestui popor în fața luptei cu o mașină de creat moarte sunt uluitoare, ieșite din comun! Uniunea Europeană, printr-o procedură de urgență, fără dubii, ar trebui să accepte de îndată aderarea Ucrainei la UE! ar fi nu doar un mod de recunoștință și apreciere pentru felul în care această țară luptă pentru sine și pentru întreaga lume civilizată, ci un răspuns ferm al lumii civilizate că nu cedează și nu este impresionată de șantajul suburban promovat de puroiul moscovit, scelerat, abject, odios, deject și subuman! Glorie Ucrainei și eroicului său președinte VOLODIMIR ZELENSKI!!!!

 6. O coloana de 64 de km lungime – cum poate fi anihilata? Se poate face ceva?
  In fiecare noapte, tarziu, ma culc cu gandul: oare Kievul rezista si noaptea asta? In fiecare dimineata ma trezesc brusc – Ucraina mai exista?
  HT, nu puteti gasi experti militari, retrasi din activitate, care sa colaboreze zilele astea cu voi? E un razboi conventional, pana acum, ar trebui sa poata da explicatii pe care sa le intelegem si noi.

  • Si dronele turcesti nu pot procesa informatia.
   Ce tinta mai facila ar trebui sa existe pt a actiona din aer?

 7. pe capul lui Putin, unul consistent, sa il vad fugind din Rusia deghizat in femeie!

 8. Postacii sa își spele smegma de rus din gură

 9. De ieri e cam gata ucraina…

 10. Cu fiecare zi în care Ucraina nu cedează ștreangul se strânge în jurul regimului de putere al acestui (p)sihopat .Să recunoaștem că (de)zaxatul asta nu e singur, e înconjurat de o cloaca imunda de oligofreni sinistri asemenea lui . SLAVA UCRAINA !

 11. E clar, putin vrea razboi mondial.

  • In intreaga isitorie a umanitatii, toti dictatorii insetati de putere au fabricat razboaie pentru a-si argumenta pozitia!

 12. Ucrainenii plătesc cu sânge nevinovat lăcomia si lașitatea poporului rus, care in marea lui mărinimie creștină, a votat, a susținut și a admirat un sistem violent, odios și corupt, care este acum pregătit pentru export către Europa de Est.

  Unde este cultura și civilizația rusă pe care Occidentul depravat vrea sa o dărâme? Unde sunt valorile ruse, unde este elita rusă? Unde sunt bărbații care să iasă pe strada, sa lupte pentru oprirea crimelor odioase?

  La revoluție, noi am platit cu sânge, 1 milion de oameni pe străzi, nu aveam internet, televiziune, telefoane, dar totuși am stat uniți…ăștia stau mai mult la cozi la ATM….pe zi ce trece creste responsabilitatea poporului rus pentru genocidul din Ucraina.

  • In 1989, cinci fosti membri ai CC al PCR l-au debarcat pe Ceausescu, in aceeasi maniera in care au colaborat la debarcarea lui Patrascanu. Nu interesa pe nimeni parerea ta sau tipetele lui Lorin fortuna. Daca brucanii nu ar fi fost vorbiti cu generalii, se facea curatenie si in Bucuresti ca in Timisoara, Brasov, valea Jiului etc.

   Citez: Revoluția din 1989 a fost de fapt o lovitură de stat, afirmă academicianul Eugen Mihăescu, care dezvăluie, pentru Evenimentul zilei, că „la sfârșitul verii 88, Silviu Brucan a locuit în apartamentul meu de la New York”.
   – Cum priviți – cu experiența de viață de acum – Revoluţia din decembrie 1989?
   – Nu a fost o Revoluție, ci o lovitură de stat și știu asta pentru că, la sfârșitul verii ’88, Silviu Brucan a locuit în apartamentul meu de la New York. De acolo a vorbit cu Moscova, Londra și Washington. Am fost și eu absorbit, tangențial, de evenimentele preparatorii. „Scrisoarea celor șase” s-a scris în apartamentul meu. Ce s-a văzut la Televiziunea Română „Liberă” a fost o mișcare de figuranți, la propriu, regizată de Sergiu Nicolaescu avându-l ca asistent pe Ion Caramitru, cel care a ordonat „Foc!” asupra Bibliotecii Centrale Universitare.

  • Conspirache e mereu nevoie de un special ca tine ruptncur care stie mai bine cum a fost mersul, dă pă surse. Nu crezi ca e posibil sa fi mintit si toasu respectiv? Nu, ca n-are cum.

 13. Kievul rezista eroic, dar daca nu schimba aceasta rezistenta cu ofensiva concluzia va fi aceeasi. Ucraina trebuie sa preia initiativa pentru ca rusii sint niste pit-bulli si nu vor renunta.
  Ucrainenilor le trebuie avioane, le trebuie arme de precizie cu raza medie si lunga de actiune si actiune agresiva, nu doar o defensiva „eroica”.

  • S-a trezit ursul…Conflictul escaladeaza incet si sigur. Nu stiu ce este mai bine, Ucraina sa cedeze sau sa lupte in continuare… Piticul trimite tot ce are in joc. Cred ca e momentul cand, daca nu cedeaza Ucraina, limita rosie va fi trecuta de atacul fara limite al rusilor si NATO va interveni. Asta, mai mult ca sigur, va declansa un razboi mondial. Daca voi vedeti alta cale a lucrurilor, va rog sa raspundeti.

 14. I find your lack of faith disturbing…

  Don’t be too proud of this technological terror you’ve constructed. The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

  • Don’t try to frighten us with your sorcerer’s ways. Your sad devotion to that ancient religion did not conjure up those stolen data tapes…or find the location of the rebels hidden fortre- hk..hgk..hka!

 15. For every entity X, if X exists, then there is a sufficient explanation for why X exists.
  For every event E, if E occurs, then there is a sufficient explanation for why E occurs.
  For every proposition P, if P is true, then there is a sufficient explanation for why P is true.

  A sufficient explanation may be understood either in terms of reasons or causes.

 16. Vad ca in Romania sunt foarte multi care sustin ca nu exista razboi in ucraina si zic ca tot ce vedem la TV este FAKE , trucaje, imagini contrafactue. Ce debili terminati

 17. Autoritățile ucrainene care au înarmat civilii se miră acum că mor civili….

 18. Eu zic sa apelam la printul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee. L-a impuscat pe cel mai mare URS din Romania(Artur). Poate asa isi spala pacatele.

 19. Praful să se aleagă de convoiul lor. Rusia trebuie izolată , picior de rus să nu mai calce în Europa.

 20. nu convoiu’ mortii baga spaima dom’le.
  rachetele trase aiurea in tramway. in locuinte, oameni.
  cu convoiul se vor descurca.
  ca Bud Spencer batand metodic o armata de banditi intr-un saloon.
  lasa usa deschisa pentru primii patru. o inchide. ii lasa lați pe indivizi si-i invita pe urmatorii.
  cercul se deschide si inchide.
  cand trebuie.

 21. Și cinste jurnaliștilor români pentru obiectivitatea lor.

 22. S-a terminat vodka?

  În sfârșit o veste bună!
  Rușii nu vor mai trage in civili.
  Au încercat toate variantele de amenințare.
  Acum le-a mai rămas doar asta cu precizia.
  Dar până acum ce ați făcut fraților, ați fost beți?

 23. Se lauda rusii ca au pe tatal bombelor. Spre simetrie exista si mama bombelor si se cheama MOAB
  Iti dau lacrimile la prima intalnire

 24. In 2022,Rusia a ras Ucraina.Ok,dar Nato de ce nu a intervenit? Ca Ucraina nu e membru Nato.Bine,dar au murit milioane de oameni? Da,dar asta nu i-a convins.Aha.

 25. De ce se mai da numarul civililor ucisi? Ucraina nu face parte din bisericutza Nato,nu intervenim,deci pot sa moara si milioane ca nu ne intereseaza.Dupa ce isi termina Putin treaba in Ucraina,mai vedem,poate ii lasam in pace si pe oligarhi,renuntam la sanctiuni si viata e din nou frumoasa.Noroc ca toti cei din bisericutza vor ramane cu mainile patati de sange.Pa veci.

  • Aia e problema dvs, ca ați vrea sa facă parte din bisericutza dughinista și ei nu vor. Și de unde are NATO mâinile pătate, de la ce le face Putin fraților ortodocși?

 26. cata „bunatate” de la ctitorul, iubitorul de ortodoxie si biserica , cum avertizeaza el ca va distruge … aur-de-la-rusi sunt mandri ca au asa exemplu

 27. Ucigașii trebuie rași de pe fata pământului. Bomba nucleară trebuie data in Rusia.

 28. Acel turn tv nu pare lovit de Nici o Rachetă daca era lovit se prăbușea pare un fum în depărtare sau o filmare trucată

  • @Daniel, sosoaca este mandra de tine! exact fiindca a fost o racheta a creat acea explozie in felul in care s-a vazut! O incarcatura de dinamita plantata acolo, de exemplu, ar fi avut alt efect.

  • @Daniel, daca acorzi mai multa atentie la cadru o sa vezi clar dara de gaz lasata de racheta fractiuni inainte de explozie. Se vede chiar si racheta intr-un cadru!

  • @Daniel, Uita-te pe imaginile puse de digi, se vede si racheta in ultimele fractiuni inainte de explozie!

  • avantajul tarilor „bogate”. transmit de la fata locului , nu din surse indepartate.
   o televiziune x a trimis reporterul si cametamanul acolo.
   au intrebat oamenii,au filmat de aproape.
   misterul? au fost mai multe rachete-bomba. 2 au cazut pe cladirile din vecinatate, una „de precizie” a lovit cam la 4-5 m la baza releului. era un mic parculet. 4 persoane au murit instantaneu. releu a fost atins de explozie la baza si nu mai este functional!

 29. pentru cei care nu stiu ce e cu „nucleara”.
  toate tarile cu astfel de focoase au deja prestabilite „tintele”. a un status-quo de pe timpul razboiului rece.
  dau un exemplu.
  lanseaza rusii o intercontinentala cu o bomba spre orasul x din vest. in secunda urmatoare o racheta intercontinentala pleaca spre orasul y din rusia.
  toti militarii stiu ca nu va exista un invingator ci doar un dezastru apocaliptic.
  in termeni tehnici din diplomatia militara status-quo se numeste zidul atomic.

 30. domnilor va spun de pe acuma, am eu o banuiala ca FSB-ul ii va pune funia dementului – exista zvonuri ca FSB-ul a informat serviciile ucrainene in legatura cu o grupare infiltrata in Kiev care a fost eliminata.

 31. Faptul ca dictatorul si-a dus familia intr-un bunker in siberia, si faptul ca a pus in „exercitii” flota nucleara de submarine va spune ceva? Ce inseamna „exercitii” in mintea dictatorului a vazut lumea in urma cu cateva zile, moment in care a mintit intreaga planeta in cel mai mizerabil fel ca efectueaza „exercitii”, insusi soldatii rusi, folositi drept carne de tun pentru puterea dictatorului, sunt mintiti ca ei fac „exercitii”.

  Ce poate fi mai evident in urgenta de a lega acest dictator?

 32. putinich nu e nici bolnav, nici nebun.
  e in continuitatea lui de om rau, crud.
  a zis-o si Boris Nemtov.
  cine a avut urechi de auzit l-a auzit de multe ori proferand amenintari mai voalate, sau mai clare cu privire la Ucraina.
  nato si rusia.
  pe Boris Eltin il credeam cat de cat democrat, asa betiv cum era. dar nuu, tot in țar de credea. s-a opus vehement extinderii nato spre est in anii 90.
  surpriza. Putin la inceput era mult mai cooperativ. in anii 2000 chiar la televiziunea franceza a spus ca orice tara din fostul bloc sovietic e suverana si poate decide sa intre sa nu in nato…cu o singura exceptie la care nu va renunta niciodata: Ucraina!!!