G4Media.ro

Putin și-a pierdut jumătate din popularitate în Bulgaria / Mai multe figuri…

sursa foto: Mikhail Klimentiev / RIA Novosti / AFP

Putin și-a pierdut jumătate din popularitate în Bulgaria / Mai multe figuri publice proeminente cer schimbarea Zilei Naționale

În primele patru zile de ostilități împotriva Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin, care s-a bucurat de un rating pozitiv în Bulgaria ani de zile, și-a pierdut mai mult de jumătate din încrederea populației, anunță Radio Svoboda din Ucraina.

Dacă în perioada 2020-2022, 58% dintre bulgari i-au dat o apreciere pozitivă și doar 20% negativă, acum situația se schimbă radical: opiniile pozitive s-au redus aproape la jumătate la 32%, în timp ce opiniile negative au crescut la 48%, potrivit celui mai recent sondaj Alpha Research.

Pe de altă parte, solidaritatea fără precedent a țărilor europene în sancțiuni comune împotriva Rusiei și asistență acordată Ucrainei este apreciată ca fiind o politică corectă de 63% dintre cetățenii bulgari. 32% au opinia contrară.

În plus, în societatea bulgară are loc o discuție publică foarte apăsată legată de relațiile cu Rusia. Atanas Atanasov, lider al partidului de guvernământ Bulgaria Democrată, a scris pe Facebook că „este necesar să se desfășoare o operațiune la scară largă de neutralizare a agenților ruși care operează sub diferite acoperiri în toate sferele vieții socio-politice a țării.

Influentul publicist Dimitar Popov scrie că premierul țării ar trebui să ceară o anchetă urgentă asupra activităților „trolilor” ruși în Bulgaria: sunt cunoscuți, oamenii care îi conduc sunt cunoscuți, se știe de unde fac rost de bani pentru dezinformarea care inundă rețelele sociale. „Este nevoie doar de voința guvernului de a-i aduce sub controlul deplin al statului”.

În ajunul sărbătorii naționale a Bulgariei celebrată pe 3 martie – Ziua Eliberării Bulgariei de sub jugul otoman, cu ajutorul Rusiei în sec. 19, – figuri celebre ale științei și culturii au cerut boicotarea acesteia. Politologul Evgheni Dainov: „În acest război, toată lumea este ținta lui Putin. Pentru a supraviețui, trebuie să îi rezistăm. Coloana a cincea rusă și agenții de influență trebuie neutralizați”. Profesor de antropologie culturală Ivaylo Dichev: „3 martie nu poate fi sărbătoare națională la noi! Și acum este momentul să mutăm monumentele Armatei Sovietice la muzeu”. (sursa foto: Mikhail Klimentiev / RIA Novosti / AFP)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Si pana acum Putler era un cr!minal: a otravit cu noviciok/poloniu sau a impuscat mai multi disidenti, altii fac inchisoare pe motive politice etc.
    Cu toate astea, 6 bulgari din 10 aveau o parere buna despre descreieratul de la Kremlin???

  2. Putin is Hitler! Putin is Hitler! Putin is Hitler!

  3. propun sa punem data in care eliberatorii au pus stapanire pe Deveselu

  4. Cred că e fake news rusesc pentru a-i denigra pe bulgari. E imposibil ca, acum, 32% dintre ei să – l aprecieze pe Putin.

  5. Fanii lui Putain, au buze moi, genunchi juliti si ii giugiulesc barzoiul lui Soscorafa. 🤣🤣