G4Media.ro

Ziua Națională a României la Londra: O ambasadoare remarcabilă, un secretar de…

Foto: Petru Clej

Ziua Națională a României la Londra: O ambasadoare remarcabilă, un secretar de stat jenant

“A greși este omenesc, a persevera este diabolic” – spune un proverb latinesc. Și acest proverb se aplică de minune prezenței repetate la recepția ocazionată de Ziua Națională a României la Londra a secretarului de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu.

Acest demnitar a mai fost prezent și la evenimentul de anul trecut și a ținut din nou, doar în limba română (în condițiile în care o bună parte a invitaților nu cunoșteau această limbă), un discurs parcă luat cu copy-paste din cel din 2022, plin de platitudini și în mare măsură irelevant. Printre altele a povestit despre turneul pe care l-a întreprins prin câteva capitale europene cu ocazia Zilei Naționale a României, enumerând orașele pe unde a făcut escală (adică a participat la recepții) și cu această ocazie a menționat și data de 31 noiembrie (înainte de a se corecta cu 1 decembrie. Poate o dată alternativă pentru Ziua Națională?). A mai spus ceva: că cei opt milioane de cetățeni români plecați peste hotare trimit în România 13 miliarde de euro numai prin banca (deci mult mai mult în total). M-am uitat în jurul meu și am văzut numai priviri jenate (ca și anul trecut).

Discursul secretarului de stat Cârciu este cu atât mai penibil cu cât el a urmat celui al ambasadoarei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Laura Popescu, și cel al ministrei adjuncte al Departamentului Afacerilor și Comerțului, deputata Partidului Conservator, Nusrat Ghani, invitată din partea guvernului condus de prim ministrul Rishi Sunak.

Ambasadoarea a ținut un discurs în engleză și română, sobru, dar din care nu a lipsit pe alocuri emoția, în care a scos în evidență relațiile excelente dintre România și Marea Britanie, cooperarea într-o perioadă extrem de dificilă în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a încheiat prin a menționa Comunitatea românească din UK, alegând ca factor de mărime numărul cererilor de rezidență post-Brexit – 1,2 milioane (recensământul din 2021 arăta un număr de 550.000 de cetățeni români în UK) și clasând Londra pe locul 3 în topul orașelor românești după București și Chișinău ca populație.

Ambasadoarea Laura Popescu nu a uitat să menționeze relația de afecțiune a Regelui Charles al III-lea pentru România, ca și Institutul Cultural Român Londra, condus acum de fosta jurnalistă BBC și directoare a Fundației Prințul Charles România, Aura Neag-Woodward, în chiar ziua încheierii la Londra a Festivalului Filmului Românesc, organizat ca în fiecare an de inimoasa Ramona Mitrică.

Ministra Ghani a lăudat România pentru contribuția sa substanțială în timpul războiului din Ucraina prin permiterea tranzitării pe teritoriul său a milioane de refugiați ca și a unei cantități de patru milioane de tone de cereale ucrainene pentru export. Trebuie menționat că ea are în portofoliul său securitatea industrială și economică, un domeniu vital în condițiile agresiunii militare a Rusiei și a practicilor economice tot mai agresive ale Chinei.

Așa încât prezența secretarului de stat Cârciu a devenit nu doar un moment penibil, ci și o contra-reclamă pentru guvernul României și pentru prim ministrul Marcel Ciolacu, șeful de partid al demnitarului aflat în turneu (un fel de vilegiatură) prin Europa și, mai grav, pentru imaginea României.

Prin contrast, Laura Popescu, prima femeie ambasador al României în acest post cheie, a arătat o dată în plus calități remarcabile. Spun asta pentru că trăiesc la Londra de 32 de ani și o compar favorabil cu toți predecesorii ei în post și în special cu predecesorul ei direct, Dan Mihalache, fost deputat PSD devenit consilier al președintelui Klaus Iohannis și trimis în UK din acea poziție.

Poate că anul viitor, dacă va mai fi în funcție la această vreme, premierul Ciolacu nu-l va mai trimite la Londra pe subordonatul său Cârciu. Dar, vorba englezului, nu-mi voi ține respirația.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu am inteles din articol fraza in legatura cu suma de 13 mld euro trimisi de diaspora in Ro prin banca . Restul sint trimisi cash, cu punga sau valiza. Care este totalul de Euro trimisi in Ro ( o estimare ) ! Si ce este jenant sa timiti bani cash in tara ?

    • @IonG. – Nu cred ca era momentul pentru remarca asta. Ia pune in context detaliul asta sa vezi de ce se potriveste ca nuca in perete.

  2. Am pus in context cu acreala și nesimtirea bancilor ( ca sa nu vorbesc de Best Western ) și îmi da pe plus. Dar poate ne explica autorul articolului care este suma totala trimisa de diaspora in RO ( estimare bineînțeles ).

  3. Carciu asta e bun de dus la Babes Bolyai sa i se „cadoneze” un doctorat la cat de mizerabil e

  4. Politician marca FSN. Indiferent de context și moment gândul i-a stat la bani și la călătorii. Până la urmă a fost salvator că a vorbit doar în limba română, altfel se lăsa cu fluierături. Clar nu-l va retrage Ciolacu este tot ce are mai bun PSD.