G4Media.ro

Zece percheziții la București, Iași și Botoșani: Peste 200 de cumpărători de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Zece percheziții la București, Iași și Botoșani: Peste 200 de cumpărători de tablouri, păcăliți cu falsuri după pictori celebri ca Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian / Reacția Ministerului Culturii

UPDATE 3: Ministerul Culturii precizează că angajații săi sau ai instituțiilor subordonate nu sunt implicați în acțiunile investigate.

Comunicatul Ministerului Culturii:

Ministerul Culturii a luat act de informarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind efectuarea de percheziții în cadrul cercetărilor penale cu privire la săvârșirea unor infracțiuni care ar putea avea legătură cu patrimoniul cultural național mobil și face următoarele precizări:

Ministerul Culturii nu este implicat în comercializarea și expertizarea bunurilor culturale despre care se precizează în comunicat.

În ceea ce privește vânzarea și expertizarea bunurilor culturale mobile, respectarea prevederilor legale revine agentului economic autorizat care comercializează bunurile culturale mobile și expertului acreditat care întocmește raportul de expertiză. Ministerul Culturii acreditează experți în domeniul patrimoniului cultural mobil, cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor. Experții acreditați nu sunt angajați ai Ministerului Culturii.

Potrivit prevederilor legale incidente protejarii patrimoniului cultural national mobil, în cazul constatării încălcării acestora, Ministerul Culturii poate dispune retragerea autorizației de funcționare a agentului economic autorizat să comercializeze bunuri, respectiv a atestatului de expert în domeniul patrimoniului cultural mobil.

Ministerul Culturii acordă tot sprijinul de specialitate organelor competente de cercetare penală.

În concluzie, atât angajaţii Ministerului Culturii cât cei ai instituţiilor subordonate acestuia nu sunt implicaţi în acţiunile investigate de instituţiile statului.

UPDATE 2: Sunt perchezitii și la domiciliul expertului de artă implicat în dosar, dar și la Muzeul Eminescu, pentru că acolo lucra acesta. Mai mulți clienți înșelați dau declarații la sediul poliției.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

UPDATE 1: Ar fi vizată o galerie de artă din București, de pe Calea 13 Septembrie. Printre suspecți se numără și Cotinel Munteanu, expert acreditat de Ministerul Culturii care lucrează la Muzeul Mihai Eminescu din Ipotești. Respectivele lucrări artistice nu sunt copii sau reproduceri ale unor picturi celebre. Erau achiziționate tablouri, din diferite surse, care aparțineau perioadei anilor 1800, în care au trăit pictorii. Fie nu erau semnate sau semnatura era ștearsă și aplicau o semnătură a unui pictor celebru. Acestea aveau un certificat de autenticitate eliberate de reprezentantul Ministerului Culturii. Erau vândute, în medie, la un preț cuprins între 6000 și 7000 de lei.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Articol Inițial: Direcția de Investigare a Criminalității Economice din IGPR a efectuat, joi dimineață, zece percheziții domiciliare în București, Iași și Botoșani, la persoane suspectă de comercializarea unor tablouri falsificate executate după pictori celebri, ca Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Potrivit sursei citate, vor fi puse în aplicare 2 mandate de aducere și vor fi citați 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători. Lucrările ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora.

Redăm mai jos comunicatul integral:

”În această dimineață, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului șef secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, efectuează 10 percheziții domiciliare, la sediul unei instituții de cultură și locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice, situate în municipiul București și în județele Iași și Botoșani.

În cauză, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.

În urma investigațiilor efectuate a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc.

Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora.

Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracţională.

În cadrul acțiunii, vor fi puse în aplicare 2 mandate de aducere și vor fi citați 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători, în urma probatoriului administrat, urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun.

La activități participă specialiști criminaliști din cadrul Institutului National de Criminalistică din cadrul I.G.P.R. și specialiști antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

La acțiune, participă jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.”

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. nu e o problema, fraierii inculti cu bani multi, nu trebuie lasati cu ei in buzunare. e pacat. lasa sa se dea mari prostii ca au tablouri celebre, ei oricum nu inteleg la ce se uita…