G4Media.ro

DECRIPTAJ Zaporijie, cea mai mare centrală nucleară din Europa / Produce mai…

sursa foto: Energoatom

DECRIPTAJ Zaporijie, cea mai mare centrală nucleară din Europa / Produce mai mult de o cincime din totalul electricității generate în Ucraina

Incendiul din noaptea de joi spre vineri s-a produs la centrala nucleară Zaporijie din Enerhodar, Ucraina, cunoscută ca fiind cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre cele 10 cele mai mari din lume.

Se află în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul sudic al lacului de acumulare Kakhovka de pe râul Nipru.

Centrala are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată (PWR) VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.

Citește și:

VIDEO Incendiu la centrala nucleară din Zaporijie, cea mai mare din Europa, în urma bombardamentelor forțelor ruse/ Biden a vorbit la telefon cu Zelenski, Boris Johnson denunță „acțiunile iresponsabile”/ Incendiul a fost stins de autoritățile din Ucraina

Primele cinci reactoare au fost construite între 1985 și 1989, iar cel de-a șasea a fost adăugat în 1995. Centrala generează aproape jumătate din energia electrică a țării derivată din energia nucleară și mai mult de o cincime din totalul electricității generate în Ucraina, informează Wikipedia.

SUrsa foto: Google Maps

În 2017, lucrările de modernizare au fost finalizate la unitatea 3, permițând o prelungire a duratei de viață cu 10 ani până în 2027 a acestui reactor, iar în 2021, lucrările de modernizare au fost finalizate și la unitatea 5, permițând o prelungire a duratei de viață cu 10 ani.

Probleme și pe perioada conflictului din 2014

Centrala electrică Zaporijia este situată la aproximativ 200 km de zona de luptă a Războiului din Donbas, unde luptele au devenit foarte severe în 2014.

În mai 2014, 40 de membri înarmați ar fi încercat să obțină acces în zona centralei electrice, însă au fost opriți de poliția ucraineană înainte de a intra în Enerhodar.

La 31 august 2014, un membru Greenpeace, Tobias Münchmeyer, și-a exprimat îngrijorarea că centrala ar putea fi lovită de artileria grea de la luptă.

La 3 decembrie 2014, prim-ministrul Arseny Yatseniuk a anunțat apariția unui incident cu câteva zile înainte la această centrală nucleară. Cauza incidentului a fost raportată ca fiind un scurtcircuit în sistemul electric și nu a fost legată de producția energetică.

Unul dintre cele șase reactoare ale centralei a fost închis de două ori în decembrie 2014.

Acest lucru și lipsa cărbunelui pentru centralele electrice pe cărbune din Ucraina au dus la întreruperi de curent în întreaga țară de la începutul până la sfârșitul lui decembrie 2014.

sursa foto: Energoatom

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Daca mai era nevoie de vreo dovadă că Putin e nebun. Distruge Europa și își distruge și propria țară. Într-o lume atât de complexă și interconectată el pornește o bărbărie nevăzută de vreo 80 de ani . In momentul asta multe firme s-au retras , multe țări democrate au rupt relațiile economice cu Rusia !!! Poate o fi karma din al 2 lea război mondial.