G4Media.ro

Washingtonul sancționează doi ruși pentru ingerință în alegerile din SUA

Foto: Trezoreria Statelor unite ale Americii (Foto: Sealy j via Wikipedia)

Washingtonul sancționează doi ruși pentru ingerință în alegerile din SUA

Statele Unite au anunțat vineri sancțiuni împotriva a doi ruși acuzați de dezinformare și interferență în alegerile din SUA, inclusiv finanțarea propagandei pro-ruse și susținerea unui candidat la funcția de guvernator, potrivit Le Figaro.

„Persoanele și entitățile numite astăzi au jucat diverse roluri în încercările Rusiei de a manipula și destabiliza Statele Unite și aliații și partenerii săi, inclusiv Ucraina”, a precizat Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat. „Alegerile libere și corecte sunt un pilon al democrației americane care trebuie protejat de influențe externe”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson, citat în comunicat.

„Propaganda pro-rusă”

Aceste sancțiuni sunt diferite de cele luate de Washington și aliații săi împotriva Rusiei de la invazia Ucrainei din februarie. Sancțiunile îl vizează pe Aleksandr Ionov, care a fost, de asemenea, pus sub acuzare de către justiția americană pentru „conspirație în vederea recrutării de agenți în serviciul Rusiei”. Acesta este acuzat că, între 2014 și 2022, a „recrutat grupuri politice” în Florida, Georgia și California, sub supravegherea serviciilor de informații rusești (FSB) și cu sprijinul Kremlinului, potrivit unui comunicat al Departamentului american de Justiție.

„Ionov a oferit sprijin financiar acestor grupuri, le-a ordonat să publice propagandă pro-rusă, a coordonat și finanțat acțiuni directe ale acestor grupuri în Statele Unite pentru a promova interesele rusești și a coordonat acoperirea acestei activități în mass-media rusească”, se arată în raport. De asemenea, el este acuzat că a colaborat cu o entitate deja sancționată de Washington pentru ingerință în alegerile prezidențiale americane din 2016, de data aceasta „cu privire la fezabilitatea de a susține direct un candidat la alegerile guvernamentale” din 2022, detaliază Trezoreria.

Sancțiuni economice

„La mijlocul anului 2021, Ionov a lucrat pentru a disemina și promova dezinformări care să influențeze procesul electoral din SUA și să exacerbeze diviziunea socio-politică din Statele Unite”, se arată în document. El este președintele și fondatorul Mișcării antiglobalizare din Rusia, precum și al lui Ionov Transkontinental și al site-ului STOP-Imperialism, „care se prezintă ca o „agenție de informare globală”” în engleză și rusă, a precizat Trezoreria. Aceste trei entități sunt, de asemenea, vizate de sancțiunile economice.

Statele Unite au vizat-o și pe Natalya Burlinova și „Centrul pentru susținerea și dezvoltarea inițiativei publice de diplomație creativă”, sau Picreadi, care „depinde de finanțarea statului (rus)”, precizează Trezoreria. Sancțiunile blochează activele și proprietățile din Statele Unite ale persoanelor și entităților vizate.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Pe cine faceti voi hot, mai animalelor? Pe Taica Joe?

  2. Sugatoriii de copeiciii ajung la puscarie acolo unde le este locul