G4Media.ro

Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipoteza…

Mihnea Boștină / Foto: University of Otago

Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipoteza unei transmisii aeriene a SARS-CoV-2. După strănut, particule foarte fine vor rămîne în atmosferă pentru mai mult timp unde pot fi inhalate de o persoană sănătoasă – Savantgarde.ro

Specialist în virusologie la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, Mihnea Boștină a deschis în publicația Savantgarde.ro un “Jurnal din anul coronavirusului“. În textul de astăzi, 3 aprilie, Boștină scrie că apar “tot mai multe cazuri în care simptomele de Covid-19 includ probleme stomacale. Ba chiar mai mult, în Olanda, virusul a fost detectat în stațiile de epurare a apei. Asta înseamnă că putem avea de-a face cu o transmisie numită, în limbajul de specialitate, fecal-orală. Ceea ce complică modele utilizate în prezent pentru evoluția epidemiei”.

Mihnea Boștină a lucrat la Institutul Max Planck din Germania, la Școala Medicală Harvard din Statele Unite, și la Universitatea McGill din Canada.

Din ce în ce mai multe date sprijină ipoteza unei transmisii aeriene. Cînd strănutăm sau cînd vorbim, viruși asociați cu particule fine de salivă sînt expulzați în atmosferă. Mare parte dintre ei se așează pe obiecte. Însă particule foarte fine vor rămîne în atmosferă pentru mai mult timp unde pot fi inhalate de o persoană sănătoasă, declanșînd o nouă infecție.

Chiar dacă modul acesta de transmisie nu joacă un rol major, este suficient să reseteze mare parte din scenariile optimiste despre răspîndirea Covid-19 cu care ne hrăneam pînă acum. Si să ne facă să purtăm mască!“, notează virusologul Mihnea Boștină.

Citește textul integral semnat de virusologul Mihnea Boștină pe Savantgarde.ro

Mihnea Boștină / Foto: University of Otago

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Cam asa sta treaba. Se spune chestia asta de vreo luna jumate. Dar la noi doar cu spalati-va pe maini si-a ars-o lumea.

  2. Este de stiut ca masca ne apara:un stranut poate ajunge aproape 8 metri distanta,40.000 de picaturi de saliva /160km/ora, si când tusesti 1 data -3000 de picaturi / 80 km / ora.

  3. din poza pare ca deja manifesta probleme digestive.

  4. Presa, chiar si cea cu pretentii de seriozitate, preia nunai stiri negative/alarmiste. Cautare de audienta, ce sa-i faci?!
    In esenta ceea ce spune tanarul virusolog, in cautare si el de audienta si ceva fonduri de cercetare (universitatile din Noua Zeelanda sunt cu finantate privata) nu are noima.
    Virusii sunt particule relativ grele, avand in vedere ca nu supravietuiesc in afara unei picaturi de apa, macar, nu plutesc si nu au aripi. Chiar si dupa un stranut, in plan orizontal, nu stau in aer mai mult de cateva minute. Legea gravitatiei universale le vine repede de hac. Ca sa supravietuiasca in apa, ar trebui sa fie apa calda, de minim 36 grade C, deci nu e vorba de apa potabila. În fecale, desigur, orice virus supraviețuiește o vreme acolo. Deci nu e nimic nou, nu au suferit virusii asa o mutatie de umbla liberi prin vazduh.
    Facem un balaur dintr-o structura (nu e nici macar un organism), extrem de fragil, în realitate.
    G4Media, nu mai innebuniti oamenii, mai intrebati pe cineva de specialitate si comunicati responsabil.
    Multumesc!

  5. Un comentariu corect! Mulțumesc!
    Zilele astea am văzut un clip făcut de șeful spitalului de boli infecțioase din Seul. Afirmația lui față de răspândirea virusului pe calea aerului in spatii deshise/afara este că e improbabilă!!

    https://youtu.be/gAk7aX5hksU

    • Comentariul era pt MVM!

  6. OK,să purtăm măști:de care,de unde?
    Alea chirurgicale nu se găsesc sau costă de n-ai aer,cele făcute artizanal,să zicem,nu sunt bune de nimic.
    Deci?