G4Media.ro

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Rămânem la principiul că pensiile trebuie acordate pe…

sursa foto: Designed by Freepik

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Rămânem la principiul că pensiile trebuie acordate pe criteriul contributivității

Intenţia noastră este să găsim toate soluţiile prin care să se revină într-un parametru de normalitate în ceea ce priveşte cuantumul pensiilor şi criteriile pe baza cărora ele trebuie stabilite, mai exact pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivităţii, susţine ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, citată de Agerpres.ro.

„Noi rămânem la principiul pe care l-am apărat întotdeauna şi apreciem că nu există mai multe categorii de români, unii care au muncit toată viaţa şi la final au o pensie pe criteriul contributivităţii, dar cu siguranţă o pensie care le acoperă strictul necesar în ceea ce au nevoie, şi alţii pentru că s-au descurcat să-şi promoveze legi speciale beneficiază de un regim aparte. Intenţia noastră este să găsim toate soluţiile prin care să se revină într-un parametru de normalitate în ceea ce priveşte cuantumul pensiilor şi criteriile pe baza cărora ele trebuie stabilite. Din păcate, nu gestionez eu activitatea din Parlament şi optica pe care o au parlamentarii în promovarea unor asemenea acte normative şi mi-e greu să răspund pentru o chestiune care priveşte un obiectiv politic al unui partid sau altul”, a afirmat, miercuri seara, ministrul, la B1 TV.

Ea a subliniat că pensiile trebuie acordate pe principiul contributivităţii:

„Eu vă spun ce cred eu că trebuie să se întâmple într-o lume normală: pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivităţii. Atât cât ai muncit, atât cât ai reuşit să munceşti şi să duci contribuţii pentru pensia ta de-a lungul vieţii active trebuie să se regăsească într-o pensie decentă, iar societatea are datoria să facă mai mult pentru aceşti oameni. Cei care s-au descurcat şi au pensii speciale reprezintă o categorie susţinută în plan politic prin adoptarea de legi speciale pentru beneficiile care sunt, practic, un plus faţă de ceea ce ei primesc pe criteriul contributivităţii şi care sunt acoperite din bugetul de stat, adică din banii noştri, ai tuturor, inclusiv ai dumneavoastră.”, a adăugat aceasta.

Întrebată dacă în situaţia actuală se mai pot mări pensiile cu 40%, aşa cum este prevăzut în lege a se întâmpla la 1 septembrie, şeful de la Muncă a explicat că ministrul Finanţelor trebuie să prezinte mai întâi situaţia încasărilor la buget şi, „dacă se impune o comunicare publică în noile repere, bineînţeles că Guvernul o va face”.

„În ceea ce mă priveşte, sunt în echipa guvernamentală cea care susţine – şi nu am o opoziţie de partea cealaltă, ci toţi colegii mei sunt conştienţi – susţine necesitatea creşterii pensiilor. Premierul este direct interesat de acest subiect şi a făcut şi declaraţii publice pe temă. Rămâne ca ministrul Finanţelor, aşa cum s-a angajat, să prezinte această situaţie a încasărilor la buget, respectiv a situaţiei pe care o avem la finalul acestei pandemii şi, dacă se impune o comunicare publică în noile repere, bineînţeles că Guvernul o va face. Eu, personal, nu doresc să alimentez o stare de tensiune în populaţie, aruncând opinii, păreri, gânduri despre cum ar trebui să fie. Sunt şi eu îngrijorată de evoluţia lucrurilor în economie şi pun umărul prin măsuri concrete pe care le luăm la Ministerul Muncii pentru a sprijini revenirea în activitate a agenţilor economici, a celor care muncesc în această ţară şi care generează venituri la bugetul de stat. Scopul nostru, şi eu mi-am asumat să muncesc pentru atingerea acestui obiectiv, este să ajutăm sectoarele din economie să revină în activitate. Cei care vor rămâne închişi vor fi doar cei din anumite categorii şi scopul nostru este ca această listă să fie cât mai scurtă, cu asigurarea măsurilor de protecţie care să-i sprijinim pe toţi cei care doresc să revină în activitate şi să ştiţi că nu sunt puţini…”, a adăugat ea.

sursa foto: Designed by Freepik

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Sistemul public de pensii din Romania este o tilharie si o mizerie .

    Un om care a contribuit 41 de ani la acest sistem a decedat cu 3 ani inainte de implinirea virstei de pensionare . Unde sint contributiile lui ? Cine beneficiaza de ele ?

    Un sistem colectivist ordinar .

    Cum poti sa faci , ca ministru o asemenea afirmatie cind stii ca in sistemul asta nenorocit de pensii publice pensionarii nu incaseaza pensia din sumele platite de ei ci din sumele achitate de cei care muncesc , sint activi ?!
    Pe principiul contributivitatii se vor incasa pensii atunci cind ele vor fi achitate din cotizatiile strinse in cont personal de fiecare pensionar pe timpul activitatii profesionale ; la care se va adauga si capitalizarea . Sistemul public de pensii este un sistem de furt .

    • Nu-ti face probleme, in 15-20 de ani se desfiinteaza. Pensiile vor fi platite toate de la bugetul de stat, pe masura ce locurile de munca vor disparea si vor fi inlocuite cu automatizari.

      Contributia va deveni istorie. Pensiile se vor plati in limita sumelor colectate din TVA si impozitul pe profit, dupa formule stabilite de guvern.

      Vor exista negocieri intre pensionari (70% din populatie, majoritatea pensionati la 40 de ani din lipsa de locuri de munca) si directorii de multinationale pentru impartirea sumelor. Intre salariile populatiei active si pensii nu va mai exista nicio diferenta fiindca pensionarii nu vor accepta ca activii sa fie platiti cu mult mai bine decat ei.

      Intr-un fel, toata lumea va lua pensii speciale 🙂

    • Vorbesti, dar habar nu ai de legislația în domeniu. Nu a contribuit nimeni 41 de ani fiindcă legea contributivitatii a intrat în vigoare la 1 aprilie 2001. Până atunci nu contribuit nimeni la nimic

  2. Înainte să mănânci kkt pe tema asta ar trebui sa ai in vedere 2 chestiuni înainte să deschizi gura:
    1. Pensiile speciale nu au nimic de a face cu principiul contributivității.
    2. Stopați munca la gri. In 20 de ani cel mult va exista o adevărată bombă socială. Munca la gri păgubește bugetul asigurărilor sociale cu miliarde de euro cumulat în ultimii 20 de ani. Nimeni, repet nimeni, nu pomenește de aceasta problema. Nici presa, nici administratia, nici politicul.

    • De ce credeti ca e diaria asta de pensii speciale ? S-a ajuns pana la soferii parlamentarilor.
      Cine nu va avea speciala nu va sta deloc bine.

      Patronii de presa penali au primit 40 milioane de euro cadeau. Cadeau!

  3. vorbe goale de la guvernul „taiem pensiile speciale in 30 de zile”

    • Exact!

    • Voi chiar ati crezut o clipa ca vreun partid ( de cind ma stiu am o greata infinita pentru asemenea haita ) orcare ar fi el va atenta vreodata la privilegiile hoardei din care fac parte ?

  4. Doar prostii dupa principiul contributivitatii.
    Castele dupa cum si cat poftesc. Sub umbrela lor infractorii ne jefuiesc.

  5. Pensiile speciale vor creste se ele cu 40 % ?
    Adica o pensie de 1000 de lei creste la 1400 de lei si una de 10000 de euro la 14000 de euro ?
    Cea mai mare pensie din romania va depasi 100000 de lei lunar ?
    E constitutional sa-i blestemam sau trebuie sa ne dea voie doneanun si clica ?

  6. Lăsaţi limbajul de lemn tovarăşe secretară de partid ! Vrem să auzim o dată din partea guvernului Orban pe care-l pomeniţi ȋn fiecare a doua frază că foloseşte timpul trecut: am hotărât, am emis, am făcut. Nu tot timpul viitorul “vom”: vom decide, vom analiza, vom lua măsuri,vom fi pregătiţi, vom avea ȋn vedere,……

  7. Toata lumea vocifereaza, dar nimeni nu intelege substratul deciziei CCR de astazi.

    CCR a cerut ca o astfel de lege sa vina insotita de un studiu de impact si de o nota de fundamentare. Daca nu va veni insotita de studiu de impact si de nota de fundamentare, orice astfel de lege va fi respinsa pe viitor fara ca macar sa fie analizata.

    Ori atunci cand faci un studiu de impact si o nota de fundamentare, iese la suprafata realitatea si nu se mai pot arunca in spatiul public magarii politicianiste marca USR.

    Studiu de impact si nota de fundamentare inseamna ca trebuie sa vii cu o analiza comparativa a sistemelor existente in tarile UE si NATO. Inseamna ca trebuie sa arati ce pensie ia un judecator in Germania, ce pensie si la ce varsta ia un militar in SUA etc… cifre, nu rahat mancat pe facebook.

    Si abia atunci intelegi ca pensiile speciale din Romania nu sunt deloc exagerate. Ba dimpotriva – ele trebuie crescute pentru a fi aliniate la standardele organizatiilor din care Romania face parte.

    Si daca totusi insisti si vrei sa le tai, in ciuda realitatii, pentru ca asa vor unii si altii de pe facebook, abia atunci CCR o sa-ti spuna ca nu se poate. Fiindca nu ai motiv intemeiat.

    • Băi, ej nebun?!

    • Da bre si arata si ce pensie primeste un muncitor in fabrica, un electrician, un sofer, un medic, un inginer, un operator pe calculator…
      Pai ar trebui sa dam atunci la toata tara pensii speciale daca le comparam cu salariile din strainatate

    • Nu mai poti tu de USR.

      Las’ ca vin ei la putere si va rezolva pe toti astia cu pensii speciale…
      Impozit de 99.99%.

  8. @Marcel…asta este Ilie … Sirbu….nu-te-ai prins.

  9. Păi și tale din ce plan vii, tanti, nu cumva tot politic?Așa că, ciocu mic, vorba cuiva tot din același plan!

  10. Dar această curte prostituțională nu se găsește în conflict de interese când este însărcinată să judece legalitatea pensiilor speciale, avându-se în vedere că tocmai ei sunt unii dintre beneficiarii acestor pomeni? Cum dracu niște mizerabili, lipsiți de coloană vertebrală, fapt demonstrat de atâtea ori, să vină și să spună că sunt neconstituționale! Zici că facem parte dintr-un film cu proști și șmecheri… Haideți, dacă curtea prostituțională spune că aceste pomeni sunt constituționale, faceți un referendum și întrebați-ne pe noi dacă suntem de acord cu existența lor, iar mai apoi luați decizia rezultată de pe urma sufragiului, jos cu pomenile pentru hoți!

  11. Doamnei Alexandru ii place să vorbească de principii înalte, de exemplu, acum cateva saptamani povestea cu patos despre o „Românie justă ” in care si bugetarii, altii decat cei din prima linie, să suporte si ei consecințele crizei, ca mediul privat.
    Nici macar demnitarii nu au avut salariile tăiate, macar simbolic, 10%.
    Nici macar aia instalati politic (colegi de partid cu doamna, Stamule de exemplu e deja cocotat in 2 plus consilier) prin sinecurile firmelor de stat(Consilii de Administratie) nu au avut indemnizațiile tăiate macar 2 luni.
    Doar mediul privat, oricum neglijat de ticăloșii dinainte, plateste factura crizei. O, da, si doamnei Alexandru ii place să povestească cât de mult munceste domnia sa, nici că s-a mai văzut așa ceva în țară asta.
    Paroles, paroles, paroles….
    Chiar, se majorează si pensiile speciale?
    Daca da, Nelu Israelul, ticăloșii de la Gerota, s-a scos, plus incompetenții din Caracal, polițiștii,sot si sotie, ieșiți la pensie specială la 50 de ani, după cazul Alexandra si Luiza plus dl.Dorneanu însuși plus………….
    Si, dacă ptr.pensii speciale, statul român are bani, pentru dublarea alocațiilor copiilor de ce zice că nu are?
    Sau, dacă pensiile speciale nu se pot tăia, n-ar fi corect ca orice roman care a muncit să beneficieze si el de o pensie specială?

  12. Doamna ministru , ma bucur si va felicit pentru faptul ca batjocura care o serviti celor care va susitn , este maxima .
    Din cele expuse de dvs , reiese foarte clar ca aveti convingerea , ca oamenii in majoritatea lor sunt retardati , si nu si-au dat seama , ca de fapt nimeni nu intentioneaza sa se atinga de pensiile si beneficiile NENOROCITILOR din ARISTOCRATIA BUGETARA .