G4Media.ro

VIDEO Violențele au izbucnit pentru a treia noapte consecutiv în Franța, după…

sursa foto: Captură video

VIDEO Violențele au izbucnit pentru a treia noapte consecutiv în Franța, după moartea lui Nahel, un adolescent împușcat de polițiști: Pubele, mașini și o bancă incendiate/ Poliția a folosit gaze lacrimogene

Violențele au izbucnit pentru a treia noapte consecutiv în Franța, când Poliția a tras cu gaze lacrimogene asupra celor 6.000 de manifestanți care au mărșăluit prin Nanterre. Oamenii au protestat împotriva poliției după ce un tânăr a murit împușcat. Protestele au loc în timp ce președintele Emmanuel Macron se străduiește să stăpânească furia crescândă după moartea tânărului de 17 ani de origine nord-africană în timpul unui control în trafic într-o suburbie a Parisului, relatează The Guardian. Polițistul care l-a împușcat pe Nahel a fost acuzat joi de omucidere și plasat în arest preventiv în capitală.

Purtând pancarte pe care scria „Dreptate pentru Nahel” și conduși de mama adolescentului, protestatarii au scandat „Fără dreptate, fără pace” și „Poliția ucide”. Deși a început în mod pașnic, marșul de după-amiază a degenerat în violențe, poliția trăgând cu gaze lacrimogene asupra tinerilor mascați.

În ciuda apelurilor guvernului la calm și a promisiunilor că ordinea va fi restabilită, fumul de la mașinile, coșurile de gunoi și de la o sucursală bancară locală care au fost incendiate s-a împrăștiat ulterior pe străzile suburbiei, în timp ce, pe parcursul nopții, au izbucnit încăierări violente între revoltători și poliție în Lille, Toulouse, Marsilia și Montpellier.

Peste 100 de persoane fuseseră arestate joi, potrivit ministrului de interne Gérald Darmanin, care a cerut „sprijin pentru poliția, jandarmii și pompierii noștri care fac o treabă curajoasă”.

În centrul Parisului, magazinele Nike și Zara au fost vandalizate și jefuite, a relatat Le Monde, iar 14 persoane au fost arestate. Alte arestări au fost efectuate după ce vitrinele magazinelor au fost sparte de-a lungul celebrei străzi comerciale Rue de Rivoli.

În Montreuil, o suburbie din estul orașului, sute de tineri au atacat magazine, inclusiv o farmacie și un McDonalds, în timp ce în fața primăriei au fost incendiate pubele. Ca răspuns, poliția a tras cu gaze lacrimogene. În orașul vestic Nantes, o mașină a intrat cu mașina în barierele metalice ale unui magazin Lidl, care a fost ulterior și el jefuit, a relatat Le Parisien.

În Vaulx-en-Velin, o suburbie a orașului Lyon, tinerii au întreținut un „baraj constant și puternic” de artificii asupra poliției, a relatat presa locală, în timp ce o duzină de mașini au fost incendiate în Sevran, la nord-est de Paris. Cel puțin 10 persoane au fost arestate în două cartiere din Bruxelles după revolte pe care poliția le-a pus pe seama împușcăturilor.

Darmanin a declarat că 40.000 de polițiști au fost răspândiți joi în toată Franța, de aproape patru ori mai mulți decât în noaptea precedentă, inclusiv 5.000 în regiunea metropolitană a Parisului, unde serviciile de transport cu autobuzul și tramvaiul au fost oprite la ora 21.00. Alte câteva orașe au închis mai devreme rețelele de transport public de teama violențelor.

Ofițerul, care a tras un singur foc de armă, a declarat că a făcut acest lucru pentru că se temea că el și colegul său sau altcineva ar putea fi loviți de mașină, potrivit lui Prache. Ofițerii au declarat că s-au simțit „amenințați” în timp ce mașina a plecat.

Nahel a fost împușcat marți în suburbia din vestul Parisului, în timp ce a fugit cu mașina de polițiștii care au încercat să îl oprească. Polițistul susține că fusese tras pe dreapta pentru o serie de infracțiuni rutiere, printre care depășirea vitezei, săritul pe culoarea roșie a semaforului și conducerea pe banda de autobuz.

Inițial, poliția a declarat că unul dintre ofițeri a tras asupra adolescentului – care nu avea vârsta necesară pentru a conduce neînsoțit în Franța – pentru că se îndrepta cu mașina spre el. Această versiune a fost rapid contrazisă de o înregistrare video care a circulat pe rețelele de socializare.

Înregistrarea video, verificată de agențiile de știri franceze, arată doi polițiști lângă o mașină Mercedes AMG, iar unul dintre ei trage de aproape în șofer în timp ce acesta se îndepărtează. Băiatul a murit la scurt timp după aceea din cauza rănilor sale, au declarat procurorii.

Folosirea forței letale de către polițiști împotriva lui Nahel a alimentat o percepție adânc înrădăcinată a brutalității poliției în zonele cu diversitate etnică din cele mai mari orașe ale Franței.

Grupurile pentru drepturile omului susțin că există un rasism sistemic în cadrul agențiilor franceze de aplicare a legii, o acuzație pe care Macron a negat-o anterior. „Trebuie să mergem dincolo de a spune că lucrurile trebuie să se calmeze”, a declarat Dominique Sopo, șeful grupului de campanie SOS Racisme.

„Problema aici este cum să facem în așa fel încât să avem o forță de poliție care, atunci când îi vede pe negri și arabi, să nu aibă tendința de a țipa la ei, de a folosi termeni rasiști împotriva lor și, în unele cazuri, de a-i împușca în cap.”

Crima de marți a fost a treia împușcătură mortală în timpul unor controale în trafic în Franța în 2023. Anul trecut s-a înregistrat un număr record de 13 astfel de împușcături, trei în 2021 și două în 2020, potrivit unei numărători Reuters, citată de The Guardian, care arată că majoritatea victimelor din 2017 încoace erau de culoare sau de origine arabă.

Două importante sindicate de poliție au ripostat la critici, spunând că polițistul reținut ar trebui să fie prezumat nevinovat până la proba contrarie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Luați emigranți să vă săturați !