G4Media.ro

VIDEO Unde poți face voluntariat, peste vară și cât de mult contează…

Foto Pexels Tymur Khakimov

VIDEO Unde poți face voluntariat, peste vară și cât de mult contează experiența în ochii viitorilor angajatori

Vara este perioada ideală pentru tineri să încerce noi activități și să-și descopere abilități și pasiuni noi care să-i și ajute mai departe în carieră. O astfel de activitate este voluntariatul. 

Pe lângă beneficiile sociale, cum ar fi cunoașterea de oameni noi și crearea unor legături cu alți oameni, voluntariatul a devenit și un element bun de pus în CV.  În ultimii ani acestea au intrat și în atenția recrutorilor și chiar recomandă adăugarea lor în CV-uri pentru a fi recunoscute ca experiențe de muncă. 

Chiar dacă voluntariatul nu este recunoscut ca vechime în muncă și nu intră la stagiul de cotizare, acesta este recunoscut ca experiență de muncă și poate fi astfel trecut în CV. 

Alexandra Colceru din echipa de PR a BestJobs ne-a povestit puțin despre cum este văzut voluntariatul în CV-uri de către recrutori spunând că „orice activitate pe care tinerii o pot trece în CV este importantă pentru că îi departajează de ceilalți candidați și, pe lângă faptul că ei se implică și că sunt dornici să învețe, le arată angajatorilor că își dezvoltă anumite abilități și capacități pe care le pot fructifica prin voluntariat.”. 

În ceea ce privește modul în care se raportează recrutorii la experiențele de voluntariat ale tinerilor, tot Alexandra ne spune aceștia caută anumite abilități „ soft” precum „comunicare, negociere și spirit de echipă” fiind mai ales și o dovadă de implicare. Iar angajatorii apreciază foarte mult aceste abilități, în special pentru tinerii fără experiență de muncă.

Experiențele de voluntariat sunt ușoare și accesibile, continuă Alexandra, menționând că dacă oportunitățile de voluntariat ar fi mai apropiate de tineri, aceștia s-ar implica mai mult. 

Însă acum apare și întrebarea: Unde pot tinerii să facă voluntariat? Am abordat trei categorii principale: organizațiile non-guvernamentale din zona socială, organizațiile studențești sau de elevi, concertele și festivalurile. 

  1. ONG-uri 

Organizațiile nonguvernamentale reprezintă cel mai comun loc de voluntariat, în special pentru tineri și acestea oferă mai multe domenii unde tinerii pot învăța și căpăta experiență în timp ce lucrează pentru scopul ONG-ului. 

Două exemple de astfel de organizații sunt Crucea Roșie și Centrul Filia. În cadrul Crucea Roșie tinerii pot opta pentru domenii precum cel social, administrativ sau chiar în sănătate. Iar la Centrul Filia se recrutează constant voluntari pe domenii precum activism, advocacy sau cercetare.  

2. Asociații de elevi și cele studențești

În ceea ce privește asociațiile din școli și universități, ele sunt cumva cel mai la îndemână pentru elevi și studenți. Organizațiile recrutează anual „boboci” și îi înscriu în diversele domenii și activități pe care acestea le au și aproape fiecare facultate dar și multe licee au o astfel de asociație. 

O variantă care oferă deschidere pentru viitor o reprezintă și organizațiile internaționale de studenți, cum e de pildă AIESEC, care se întind pe toată Europa și oferă și programe de schimb de experiență în străinătate. Și cui nu i-ar plăcea un stagiu într-o altă țară? Iar beneficiile unui astfel de stagiu sunt imense: de la crearea de legături cu alți studenți, cunoașterea unei culturi noi până la trecerea în CV și impresionarea recrutorilor.

„Experiența mea cu voluntariatul a fost una de lungă durată și mi-a oferit foarte multe cunoștințe și experiențe practice de leadership, prin intermediul diversității organizației (AIESEC fiind o organizație prezentă în peste 100 de țări și teritorii) dar și prin experiențele practice în care în am fost implicat”, a spus pentru ENTR/G4Media Istvan Opra, alumni AIESEC

„Am ajuns aici deoarece îmi doream sa călătoresc în astfel de experiențe După 8 luni de asociație am fost acceptat într-un program de practică în Novi Sad, Serbia –  o țară vecină cu România, dar mult mai diferită, însă vizibil afectată de conflictele prin care a trecut. 

Experiența de voluntariat în cadrul organizației internaționale a fost punctul de evoluție, fiind și una din experiențele ce mi-a creat o viziune asupra întregului perpetuum mobile în care trăim.  Ce am apreciat a fost diversitatea oamenilor cu care am interacționat atât pe parcursul internship-ului organizat de asociație,  dar și în perioada în care am fost activ în cadrul AIESEC în Brașov. Iar la 6 ani de la acea experiență, deși sunt un absolvent de jurnalism, aleg sa lucrez într-o agenție de publicitate, specializată în ppc marketing, activitatea pe care am desfășurat-o în cadrul experientei mele de practică”, mai spune acesta.

3. Concerte și festivaluri

Cum sună accesul gratuit la concerte, evenimente și festivaluri? Ei bine, se poate întâmpla, cel puțin în afara programului. Mulți organizatori de evenimente, concerte și festivaluri sunt în căutare de voluntari, mai ales pe perioada verii. 

Cei mai mulți organizatori caută în special pe perioada verii și oferă acces gratuit în cadrul evenimentului în afara programului de voluntariat, pe lângă alte beneficii care diferă de la eveniment la eveniment. 

Anunțurile de recrutare se fac fie pe site-urile evenimentului, fie pe paginile de social media unde se găsesc și detalii legate de echipele și zonele din cadrul evenimentului  care au nevoie de oameni cum ar fi cea de acces, cea de backstage sau cea de garderobă, printre multe altele. 

Astea sunt trei sugestii de locuri și domenii în care tinerii pot face voluntariat și avea parte de experiențe și să cunoască oameni noi.

 

Tu unde faci voluntariat vara asta? 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează