G4Media.ro

VIDEO: Ultimul post de frontieră între Venezuela şi Columbia a fost redeschis

sursa foto: Facebook/ Ministerio de Transporte Colombia

VIDEO: Ultimul post de frontieră între Venezuela şi Columbia a fost redeschis

Venezuela şi Columbia au încheiat duminică procesul de redeschidere a frontierei lor comune, după ce ultimul punct de trecere ce fusese închis a fost redeschis, relatează Agerpres, conform AFP.

Anul trecut, cele două ţări au restabilit relaţiile diplomatice care fuseseră întrerupte în 2019 din cauza divergenţelor politice.

Deschiderea podului Tienditas, care leagă oraşele Urena (Venezuela) şi Cucuta (Columbia), este una simbolică: acest pod, construit în 2016, nu a fost niciodată deschis şi fusese blocat de containerele instalate de armata venezueleană.

”Totul este pregătit pentru inaugurarea podului binaţional! Continuăm să luăm măsuri în vederea normalizării frontierei cu Columbia soră”, a scris pe Twitter sâmbătă preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.

Venezuela şi Columbia şi-au restabilit relaţiile diplomatice după venirea la putere la Bogota a preşedintelui de stânga Gustavo Petro, care a promis să normalizeze relaţiile ţării sale cu Caracas.

Aceste relaţii au fost întrerupte în 2019, când guvernul lui Ivan Duque l-a recunoscut pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido drept ”preşedinte în funcţie” al Venezuelei.

=Pe 26 septembrie, camioanele au fost autorizate să treacă prin posturile frontaliere după şapte ani de închidere parţială şi trei ani de închidere totală. Legăturile aeriene au fost de asemenea reluate.

Venezuela este unul dintre garanţii negocierilor dintre guvernul columbian şi gherilele ELN.

Sâmbătă, preşedintele columbian Gustavo Petro a anunţat un acord de încetare a focului cu aceşti rebeli între 1 ianuarie şi 30 iunie 2023, ”care poate fi prelungit în funcţie de progresele” discuţiilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...