G4Media.ro

VIDEO Tehnologia, în sprijinul nevăzătorilor/ Cum se pot conecta nevăzătorii cu ghizi…

Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com

VIDEO Tehnologia, în sprijinul nevăzătorilor/ Cum se pot conecta nevăzătorii cu ghizi voluntari, pentru activitățile zilnice, printr-o aplicație

O aplicație dezvoltată de Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) conectează persoanele cu dizabilități de vedere, cu ghizi voluntari care îi pot însoți la nevoie în diverse activități de zi cu zi. De la mersul la doctor sau la ANAF, până la participarea la un meci de fotbal sau concert, persoanele nevăzătoare pot de acum să solicite o întâlnire, la nevoie. 

Orașele din România sunt tot mai greu accesibile persoanelor cu dizabilități, devenind astfel un labirint. Conform Code for Romania, infrastructura stradală din România este inaccesibilă. “Mașinile parcate pe trotuare reprezintă una dintre cele mai mari piedici pentru deplasarea persoanelor în fotoliu rulant, precum și a celor nevăzătoare. În ultimii ani, multe orașe din România au decis să instaleze bolarzi (stâlpi) ca să elimine parcările ilegale de pe trotuare sau să limiteze accesul cu mașina în zonele pietonale. Însă dacă nu sunt proiectați la dimensiunea potrivită, stâlpii îngreunează deplasarea persoanelor nevăzătoare pentru că sunt dificil de detectat chiar folosind și un baston alb (dispozitivul de bază în deplasare al nevăzătorilor).” Acesta este doar un exemplu dintre atât de multe piedici pe care persoanele cu deficiențe de vedere le întâmpină în fiecare zi.

AMAIS explică cum aceste persoane ajung la izolare din cauza mediului construit neprietenos și a atitudinii celor din jur. Persoanele vulnerabile ajung în acest fel să facă parte dintr-un cerc vicios: acestea se izolează în casă din cauza orașelor inaccesibile și a lipsei de incluziune socială, deci nu au vizibilitate în societate. Neavând vizibilitate, societatea nu conștientizează nevoia de schimbare a orașelor pentru a-i include și pe aceștia, deci administrația nu face nimic pentru a produce o schimbare în infrastructură. 

Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială a demarat inițiativa pentru aplicația SeeYou pentru a încuraja persoanele cu deficiențe de vedere să meargă în diverse locuri, cum ar fi la cumpărături, poștă sau medic, dar și la evenimente cum ar fi concerte sau spectacole. 

“Prin această aplicație ne dorim să lucrăm la creșterea mobilității persoanelor nevăzătoare dar și să creștem conștientizarea persoanelor fără dizabilități în legătură cu problemele de accesibilitate existente în orașele noastre. Facem asta pentru că pentru a schimba accesibilitatea și a îmbunătăți mediul construit, avem nevoie mai întâi să schimbăm mentalități. SeeYou este instrumentul nostru pentru a oferi comunității posibilitatea de a-și crea contexte de socializare între persoane cu și fără dizabilități”, a transmis Iris Popescu, fondatoare AMAIS și arhitect specializat în proiectarea incluzivă și accesibilizare. 

Cum funcționează aplicația?

Aplicația este disponibilă momentan doar în București iar în Cluj va fi disponibilă începând cu 23 mai 2025. 

Pentru a deveni beneficiar, te poți înscrie în aplicație dacă ești o persoană cu dizabilități care dispune de un certificat de încadrare în grad de dizabilitate. După ce moderatorii aplicației ți-au verificat datele de autentificare poți începe să lansezi diferite invitații pentru ghizi, după nevoia ta. 

Dacă alegi să fii ghid (pentru persoanele fără dizabilități), după ce te-ai înscris în aplicație iar datele tale au fost verificate, vei putea însoți un beneficiar acolo unde trebuie, sau acolo unde alegeți voi să mergeți împreună. Simina Rahmatian, a oferit un mic interviu pentru G4Media despre experiența ei ca ghid-voluntar în aplicația SeeYou. “Folosesc aplicația SeeYou de aproape un an, iar în acest timp am avut ocazia să cunosc o grămadă de oameni foarte interesanți, de toate vârstele și chiar să leg unele prietenii trainice.” Simina a explicat cum contribuirea în această aplicație este un efort foarte mic, dar cu un câștig foarte mare, la sfârșitul zilei.  

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.