G4Media.ro

VIDEO Racheta Vega a plasat pe orbită, joi, peste 50 de sateliți

sursa foto: Captură video

VIDEO Racheta Vega a plasat pe orbită, joi, peste 50 de sateliți

Racheta Vega, primul ”charter” spaţial european, a cărei lansare a fost amânată de multe ori din cauza vremii nefavorabile, a reuşit în noaptea de miercuri spre joi să plaseze pe orbită cei peste cincizeci de sateliţi pe care i-a transportat, relatează agenţia AFP.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Lansatorul european, cel mai uşor din gama companiei Arianespace, a funcţionat impecabil după un zbor care a durat aproape două ore, potrivit unui jurnalist AFP aflat la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză.

La patruzeci de minute după decolare, într-o succesiune care a durat aproximativ zece minute, Vega a realizat, după cum era planificat, primele operaţiuni de plasare pe orbită a şapte microsateliţi aflaţi la bord, aducând primele zâmbete sub măştilele inginerilor de la Centrul de Control Jupiter din Kourou.

O oră mai târziu, la interval de două minute, cel mai uşor lansator din gama Arianespace s-a separat de cele două Cubesat, cu un total de 46 nanosateliţi.

Această misiune, VV16, este un zbor de validare pentru noul serviciu european de lansare a sateliţilor de mici dimensiuni.

Jan Wörner, directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene nu şi-a ascuns sentimentul de uşurare. Referindu-se la această misiune de lansare partajată – numită SSMS – el a evocat ”un proiect extrem de important”, la aproape un an de la eşecul zborului 15.

Acest zbor marchează revenirea rachetei Vega după eşecul său din vara anului 2019, eveniment care a dus la distrugerea sa, ca măsură de precauţie.

„Aceasta este cu adevărat revenirea lui Vega la zbor”, a spus Jan Wörner.

Acest succes este cu atât mai important pentru Arianespace cu cât misiunea a implicat 21 de clienţi din 13 ţări.

Domeniile de aplicare ale nanosateliţilor şi microsateliţilor variază, de la telecomunicaţii şi observarea Pământului până la studii ştiinţifice.

Cu această nouă platformă dedicată lansărilor sateliţilor de dimensiuni reduse, Arianespace intenţionează să marcheze puncte pe această piaţă în plină expansiune a nanosateliţilor şi microsateliţilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Probabil ca peste vreo 2-300 de ani se vor organiza excursii in spatiu pt colectat deseuri.
    Vor prinde sateliti cu plasele, asa cum prindeau copiii fluturi pt insectar.

  2. ” s-a separat de cele două Cubesat” – îmi poate traduce cineva se înseamnă (pe românește, bineînțeles) Cubesat? Nu de alta, dar cred că in DEX nu există acest cuvânt. Poate mă înșel eu, deși nu prea cred…

    • Ai fi gasit foarte usor pe internet.

      cube – cub
      sat – satelit
      cubesat (minisatelit in forma de cub)