G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Tânără voluntară în vama Sighet: Despre fluxul de refugiați, nevoia…

VIDEO INTERVIU Tânără voluntară în vama Sighet: Despre fluxul de refugiați, nevoia de ajutor: „Nu știu unde merg, ce vor face mâine”. Povestea care a impresionat-o

Mădălina Tamaș are 25 de ani și ajută refugiații din Ucraina, în vama Sighetul Marmației, zi de zi. A vorbit cu G4Media/ENTR de la fața locului, despre atmosfera de la graniță, despre oamenii care vin și au nevoie de ajutor și cum se implică tinerii din zona Maramureșului în activitățile de voluntariat. A spus că reprezintă ONG „MM pentru Ucraina”.
 
„Tinerii din județ sunt implicați îndeosebi ca voluntari și când spun asta mă gândesc cu precădere la activitatea de pregătire a donațiilor, de primire și înregistrare a donațiilor la cele două centre puse la dispoziție de Consiliul Județean, apoi este partea de servicii de cazare și transport pe care tinerii le oferă alături de organizațiile la care ei fac voluntariat cât și de înregistrare a persoanelor care trec în România. Voluntarii se regăsesc în acest moment în tot acest lanț al serviciilor pe care noi le oferim”.
Discuția cu Mădălina a avut loc miercuri, 2 martie, ea a descris astfel impresiile privind fluxul de refugiați: „Oamenii care au ajuns în ultimele zile sunt cu siguranță mai confuzi, mai stresați, mai necăjiți și cu siguranță au nevoie de un suport mai crescut din partea noastră. Dacă în primele zile ei erau așteptați de prieteni sau rude la punctele de trecere a frontierei, astăzi numărul lor este super super redus, al celor pentru care se întâmplă asta, cei mai mulți nu știu unde merg, ce urmează să facă mâine sau cu ce or să-și crească copiii în următoarea perioadă”.
Mădălina spune că sunt impresionante poveștile pe care le aude de la refugiați, atunci când merge dincolo de graniță, în Ucraina, pentru a-i ajuta pe cei care așteaptă. A relatat că a impresionat-o în mod deosebit povestea unui tată care nu știa că poate părăsi țara și ar fi vrut să încredințeze fetița sa de 6 ani voluntarilor de la graniță, numai să o știe în siguranță.  „Primul lucru pe care l-am făcut a fost să verific dacă poate să treacă în România sau nu și am revenit cu vestea bună spre el, asigurându-mă că lucrurile or să funcționeze la următorii pași”, a spus Mădălina.
Coaliția organizațiilor in Maramureș, unde este implicată și Mădălina, a început în avans pregătirile pentru posibila sosire a refugiaților. „Nu am fost luați prin surprindere dar nici nu am avut experiență în a gestiona o astfel de situație așa că da, cu siguranță învățăm în fiecare zi și încercăm să ne îmbunătățim serviciile pe care le oferim”.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. inca o dovada ca statul esuat al lui iohanis exista doar ca o capusa mare si grasa pe spatele nostru

  2. Am căutat în zadar, pe google, date ale acestui ONG pentru a-i putea dona o sumă de bani. Un link, ceva?