G4Media.ro

Patru muncitori de pe șantierul Autostrăzii Moldovei au murit și alți cinci…

sursa foto: DSU

Patru muncitori de pe șantierul Autostrăzii Moldovei au murit și alți cinci au fost răniți în urma exploziei la o magistrală de gaz fisurată de utilaje / Transgaz acuză oficial firma constructoare că nu a avut avizul necesar pentru mutarea conductei

Un incendiu puternic a izbucnit, miercuri noaptea, după o explozie la o magistrală de gaz din Călimănești, județul Vrancea. În urma incidentului, patru muncitori ai firmei UMB Spedition care lucrează la construcţia Autostrăzii Moldovei au murit, iar alţi cinci au fost răniţi. Primele informații arată că muncitorii au lovit cu excavatorul o conductă Transgaz. Compania Transgaz acuză constructorul UMB că a provocat explozia pentru că nu a respectat un aviz obligatoriu.

UPDATE 13.40: Inspecția Muncii a demarat o anchetă:

În urma evenimentului produs în data de 21.09.2023, pe raza localității Călimănești, județul Vrancea, în care au decedat 4 lucrători și alți 5 au fost răniți, inspectorul general de stat adjunct al Inspecției Muncii, Mihai Nicolae Ucă, a emis o Decizie prin care a stabilit componența comisiei de cercetare a evenimentului, din care fac parte inspectori de muncă din cadrul Direcției Control Securitate și Sănătate în Muncă din Inspecția Muncii și din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea.

Conform Art.29, alin.(1), lit.C din Legea nr. 319/2006, Inspecția Muncii cercetează evenimentele „în cazul accidentelor colective generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile.” Comisia astfel constituită va efectua cercetarea evenimentului în vederea stabilirii împrejurărilor şi a cauzelor care au condus la producerea acestuia, a reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor şi a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare şi, respectiv, pentru determinarea caracterului accidentului.

UPDATE 13.37: CNAIR recunoaște într-un comunicat că nu a existat o companie specializată în supervizare, iar supervizarea șantierului era realizată de angajați ai Direcției Regionale de Drumuri Iași. Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, acuzase CNAIR că nu are contracte de supervizare pe 9 din cele 10 loturi pe care lucrează UMB, firma lui Umbrărescu.

Comunicatul CNAIR:

CNAIR transmite condoleanțe familiilor constructorilor care și-au pierdut viața în accidentul de pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii Focșani-Bacău, din noaptea de 21.09.2023.
Totodată, CNAIR face următoarele precizări:
1. Studiul de Fezabilitate a fost elaborat de SC Consitrans SRL București, iar indicatorii tehnico- economici au fost aprobați prin HG nr.903/ 13.07.2022.
2. Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) a fost realizată de SC Consitrans SRL, în baza tuturor avizelor necesare obținute inclusiv de la Transgaz:
– Aviz favorabil Transgaz nr. 219/2197 din 04.01.2021
– Aviz favorabil CTE Transgaz nr.387/29.11.2021

În baza acestei documentații, MTI a emis Autorizația de Construire nr.11 din 27.03.2023.
3. A fost elaborat Proiectul Tehnic (PT) tot de către SC Consitrans SRL și aprobat în CTE CNAIR, în data de 22.07.2022.
4. Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 22.05.2023, echipa de consultanță a proiectului, constituită din angajați ai DRDP Iași. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023.
5. Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada.
6. Din informațiile pe care le avem pânâ la această oră, Antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.

7. Astăzi CNAIR a solicitat echipei de supervizare un raport special cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul.
8. În acest moment se desfășoară cercetări ale instituțiilor abilitate ale statului, iar CNAIR nu se poate pronunța asupra cauzelor care au provocat deflagrația din noaptea de 21.09.2023.
Ne exprimăm speranța că cercetările desfășurate în cazul acestui accident nu vor provoca întârzierea lucrărilor.

UPDATE 12.37: Ministerul Sănătății a anunțat că doi dintre răniți au arsuri pe 30%, respectiv 40% din suprafața corporală, sunt intubați și au fost transportați la spitalele Floreasca și Bagdasar-Arseni. „Așteptăm evaluările echipelor medicale astfel încât pacienții să poată beneficia de cele mai bune îngrijiri”, adaugă ministerul, fără a preciza dacă este luat în calcul transsferul acestora în străinătate.

Ceilalți trei răniți au „leziuni minore”.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

Două victime care au suferit arsuri pe 30% din suprafața corporală, respectiv, 40% din suprafața corporală, au fost transportate la Spitalul Clinic de Urgență București și la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni” București. Amândoi pacienții sunt intubați. Așteptăm evaluările echipelor medicale astfel încât pacienții să poată beneficia de cele mai bune îngrijiri.
Trei victime cu leziuni minore au fost evaluate în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal din Adjud și nu au rămas internate.

UPDATE 12.28: Directorul adjunct al Transgaz Zona Est, Cristian Schmidt, a declarat joi pentru Agerpres că explozia de la magistrala de gaze naturale de la Călimăneşti s-ar fi produs din cauza faptului că, în timpul lucrărilor la autostrada A7, nu au fost respectate condiţiile din avizul emis de societate la începerea proiectului.

„În fiecare zi, avem echipe de la sectorul Tecuci în teren, care verifică conducta. Conform avizului nostru de principiu care a fost dat la demararea proiectului, au fost stipulate o sumedenie de articole privind ceea ce trebuie făcut în zonele de protecţie a conductei magistralei. Lucru care nu s-a întâmplat. Nu au fost respectate condiţiile din avizul emis de Transgaz la începerea proiectului”, a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Schmidt.

Potrivit acestuia, atât adâncimea la care este amplasată conducta în zonă, cât şi presiunea sub care era ţinută conducta la momentul exploziei sunt conforme normelor în vigoare.

„Adâncimea conductei este conform normelor în vigoare. Normele noastre de amplasare sunt între 1 şi 1,2 metri de la generatoarea superioară a conductei până la suprafaţa pământului, în funcţie şi de relief. De asemenea, presiunea maximă admisă pe conductă este de 45 de bari. De la minim, la maxim, noi putem să avem oricât în conductă, nu suntem restricţionaţi de niciun normativ. Presiunea noastră de operare este în funcţie de zilele de consum, de lunile de consum etc. Putem să avem presiuni mari sau mai mici. Era o problemă dacă aveam depăşită această presiune maximă de 45 de bari, dar noi aveam undeva la 35 de bari la producerea incidentului”, a precizat Cristian Schmidt.

UPDATE 10.57: Transgaz anunță într-un comunicat că firma de construcție ”nu a respectat prevederile Avizului de amplasament”.

Comunicatul integral:

În noaptea de 21 septembrie 2023, în județul Vrancea, în jurul orei 01:15, pe conducta de transport gaze naturale Dn800 Șendreni-Onești, în zona localității Călimănești, la kilometrul 93+328 față de SCV Șendreni, respectiv kilometrul 52+174 față de NT Onești s-a produs un incident tehnic major cu foc, în timpul execuției lucrărilor la autostrada A7 Moldova (Focșani -Bacău).

Menționam faptul că, constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea „Autostrada Focșani -Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea”, acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect.

Reprezentanții Transgaz s-au deplasat imediat la fața locului, au întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru stingerea flăcării, izolarea conductei de transport gaze naturale, eliminând orice alte riscuri pentru viața umană și mediul înconjurător.

Nu au fost afectați furnizori sau consumatori de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei.

SNTGN Transgaz SA transmite condoleanțe familiilor și apropiaților celor care și-au pierdut viața în acest incident.

UPDATE 10.12: Conducta Transgaz se afla la 1,2 metri sub pământ, au declarat surse oficiale pentru G4Media.ro.

UPDATE 09:48 Momentul exploziei magistralei de gaz, surprinsă de o cameră de supraveghere:

UPDATE 09:46 VIDEO Cum arată locul unde a avut loc explozia de pe șantierul Autostrăzii Moldovei: utilaje complet arse / Poliția a început cercetarea la fața locului

UPDATE 09:34 IPJ Vrancea anunță deschiderea unui dosar penal privind infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă:

„La locul producerii, din cursul nopții, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de lângă Tribunalul Vrancea, se află o echipă complexă formată din ofițeri specialiști – Serviciul Investigații Criminale și criminaliști care efectuează cercetarea la fața locului pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. În această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă precum și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”.

UPDATE 09:16 Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea: „Este o eroare umană, vedem acum de unde vine eroarea umană. Compania știa că există această conductă. Trebuie clarificat. Nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală, dintr-o estimare are până într-un metru adâncime”. Prefectul a mai declarat că mai există 14 zone de traversare a magistralei pe acest tronson, iar până nu se vede cauza nu se vor mai efectua lucrări.

UPDATE 09:08 Ministrul Sorin Grindeanu transmite că este „în permanentă legătură cu constructorul și autoritățile care au intervenit la locul tragediei”: „În momente de grea încercare, niciun cuvânt nu poate alina pierderea persoanelor dragi. În urma accidentului de pe șantierul autostrăzii A7, în care și-au pierdut viața 4 muncitori, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate. Ca ministru al Transporturilor am fost și sunt în permanentă legătură cu constructorul și autoritățile care au intervenit la locul tragediei”, a scris Grindeanu pe Facebook.

UPDATE 08:57 Potrivit surselor G4Media.ro, în avizul Transgaz emis în 2020 scrie că nu se pot face lucrări mai aproape de 20 de metri fără finalizarea lucrărilor de protejare sau relocare a conductei. De asemenea, avizul Transgaz prevede ca în zona de protecție a conductei lucrările să fie făcute cu „atenție sporită”.

UPDATE 08:43 ISU Vrancea anunță cauza exploziei: Magistrala de gaze a fost fisurată în urma lucrărilor pe șantierul Autorstrăzii A7:  „Explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii A7”.

UPDATE 08:06 Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, a declarat la Digi24 că „va trebui să vedem dacă proiectantul a prevăzut în proiect această conductă, existența ei, adâncimea ei. Se spune că era la o adâncime de doar 30 cm. Trebuie mers pe firul fiecărui risc care a declanșat această deflagrație”.

UPDATE DSU a transmis informaţii despre victime, anunță News.ro. Cinci victime au fost transportate prin diferite forţe la CPU Adjud, cu arsuri pe suprafaţa corporală şi 4 persoane carbonizate găsite de forţele de intervenţie la faţa locului şi declarate decedate.

Potrivit sursei citate, a fost stabilit un perimetru de siguranţă pe o distanţă de aproximativ de 500 de metri în jurul zonei afectate, iar echipele de intervenţie au lucrat la localizarea incendiului.

”De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-alert. Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat la ora 3:30, iar echipajele de intervenţie rămân active pentru investigarea completă a cauzelor şi gestionarea consecinţelor acestui incident”, a mai transmis DSU.

UPDATE ISU Vrancea a anunţat că au existat 9 victime în urma incidentului, dintre care patru au murit.  ”Am fost solicitaţi să intervenim la o explozie urmată de incendiu, pe şantierul Autostrăzii Moldova, în dreptul localităţii Călimăneşti (…) În urma evemomentului, din nefericire au fost descoperite patru victime carbonizate”, au transmis oficialii ISU Vrancea, citați de News.ro.

UPDATE Pompierii au stins incendiul izbucnit la magistrala de gaz de la Călimăneşti, în urma căruia au fost rănite cinci persoane, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, transmite Agerpres.

„În continuare se intervine pentru răcirea utilajelor surprinse de incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Florin Olaru.

știrea inițială

Un incendiu a izbucnit, miercuri noaptea, la o magistrală de gaz din Călimănești – Vrancea. Șoferii aflați în trafic și populația din zonă au intrat în alertă, autoritățile anunțând activarea Planului Roșu de intervenție. Mesajul autorităților vrâncene:

„Intervine Secția de Pompieri Adjud cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, Stația de Pompieri Panciu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și Detașamentul de Pompieri Focsani 1 autospecială de stingere cu apă și spumă. Începând cu ora 01.30, la nivelul județului Vrancea, s-a declanșat Planul roșu de intervenție”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Dubios cum tot explodează lucruri prin România… Bănuiesc că SRI este pe baricade așteptând pensia specială!

    • cred ca explicatia in cazul asta e mult mai simpla , 33 ani de SPECIALISTI PSDNLUDMR care au vegheat , supravegheat si supervizat coruptia si lucrul merge si asa .. ca pana la urma parandaratul ala dat de constructori PSDNLUDMR-ului trebuie sa iasa de undeva …. citez „să vedem dacă proiectantul a prevăzut în proiect această conductă, existența ei, adâncimea ei. Se spune că era la o adâncime de doar 30 cm. ”.

    • ce putea face SRI în cazul acesta?

    • Sa puna mana sa citeasca… scenarii… dela trecea o moara pe siret la trecea o conducta prin Vrancea si nu avea ITP

    • #pebune

    • Creca grindeanu a spus ceva, la plesneala de ppolitician, si ia supi rău pe rusi

  2. SRI apara „statul de drept” nu fundurile noastre. „Statul de drept”, conform CCR, este format din totalitatea drepturilor si privilegiilor „specialilor” si cam atat. Noi restul suntem aparati indirect doar de ZSU.

  3. Pensionarii noștri speciali, au grijă de noi, este 😉
    Suntem pe mâini bune, va dați seama ei vor pensie de la 40 de ani, realizați ce dorința să-și apere țara au.
    Toți pensionării speciali ai PSDNL încolonarea la granița de Vest, încasați pensiile speciale și stați la Soare pe afara.

    Sunt convins că stocurile de gaze au fost ținta aici.
    Sunt convins că e abia începutul, Statul Român nu există.

  4. Bă de când Ciolacul e Premier numai din explozii in explozii o ținem și numai din tragedie în tragedie.
    Dimineața și tragedia.
    Să-i corecteze cineva lui Ciolacul energiile că o să luăm foc cu toți, omul ăsta are ghinion, are o energie de tragism în el, ne baga în pământ ăsta cu PSDNL-ul lui.

    • io zic ca sunt semne. Sunt semne ca astia, usl, sunt un dezastru pt tara. Tot ce se intampla in ultima vreme li se datoreaza in mare parte. Vom intelege ceva la anu cand vom alege? Nu cred.

    • Așa zicea și PNL ieri, că Ciolacu e cu ghinion, uitând cine a pus cuvântul ăsta pe piață! Cum pleacă Ioha afară, cum explodează ceva înăuntru!

  5. Districtul Vrancea, pastorit Crestineste de Kim Jong Opri$han arata LIPSA comunicarii in aceasta faza. Constructorul TREBUIA informat de traseul acestei tevi de gaze. De cine ? de Autoritatile din Vrancea.

  6. Cel mai probabil s-a intervenit cu săpături în zona unde se afla o magistrală de gaz, la mică adâncime(numai 30 cm),magistrală care, perforată fiind ,posibil în contact și cu o sursă deschisă de foc(posibil o țigară sau brichetă aprinsă) a explodat, producănd o tragedie.

  7. Și atunci ori e incompetența și culpa proiectantului ,care nu a prevăzut zona cu riscurile în discuție(și nu s-a știut deci de către executantul lucrărilor existența în teren a magistralei de gaz),ori e incompetență și culpa executantului lucrărilor ,care nu a ținut cont de riscurile semnalate în proiect.

  8. Nu întotdeauna politicul este de vină. Cel puțin nu direct și nemijlocit. Lucrările de infrastructură ( în acest caz autostrada Moldova ) au un proiect extraordinar de detailat, cu faze de execuție amănunțite, în care tot ce este sub pământ în perimetru ( conducte de apă, cabluri electrice, conducte de gaz – în cazul nostru magistrală ! ) sun localizate și tratate cu dispoziții de șantier. Nesemnalizarea de către proiectant al unei magistrale de gaz, chiar și virtual, mi se pare absolut improbabilă. Mai degrabă, în execuție și în supreveghere ( diriginte de șantier, inspectorat ISCIR ) cred că s-a făcut ceva.

  9. Ne explodează țara-n față.
    Ne explodează în față 33 de ani de prostie în care am votat stânga cu capu-n traistă. Ne explodează în față comunismul cu față umană și democrația originală a lui Iliescu.
    Ne explodează în față Duminica Orbului.
    Ce țară lăsăm COPIILOR noștri? Mai avem vreo țară de lăsat sau România s-a redus la un contur pe hartă cu NIMIC în el?

    • Duminica Orbilor a fost creeata de parintii si bunicii nostrii. Ramane sa vedem daca in 2024 repetam Duminica Orbilor sau nu. E simplu.

  10. Nu are sens ce zice transgaz. Vroiau sa mute o conducta in timp ce era sub presiune???

  11. Mai pe românește s-au modificat amplasamentele conductei de gaz,practic relocarea/înlocuirea acesteia de către constructor,fără ca TRANSGAZ să știe sau s–și dea acordul, cu toate consecințele care decurg de aici(rămâne de văzut dacă acest lucru are cauzalitate cu explozia conductei magistrale)

  12. În orice caz ,când știi că în zona execuției lucrărilor e o conductă de gaz,tu,diriginte de șantier,organizezi șantierul,iei măsuri de protecție a muncii,delimitezi perimetrul de execuție a lucrărilor,cu marcarea zonei de risc și poziționarea locului/arealului unde se află conductă magistrală și în funcție de asta stabilești modul de executare a lucrărilor de către lucrători.În felul acesta excluzi posibilitatea ca utilajul deservit de muncitorii tăi să atingă/fisureze/perforeze conductă magistrală de gaz.

    • Și dacă în proiect scrie că magistrala aia e la 1,5 m dar în realitate la 0,5 m, ce faci, pipăi tot terenul?!

  13. La finalul anchetei se va găsi, în purul stil românesc, vinovatul în persoana morților. Simplu și fără probleme pentru barosanii cu adevărat vinovați.

  14. Din ultimele date de anchetă rezultă că era o înțelegere de relocare a conductei magistrale de gaz care intersecta traseul indicat în proiect al autostrăzii, relocare care nu se realizase încă,iar în cadrul acestei înțelegeri încheiate între CNAIR ți TRANSGAZ se interzicea efectuarea de lucrări de către constructor la mai puțin de 20 metri distanță de conducta de gaz,interdicție care nu a fost avută în vedere de constructor.

  15. În condițiile date organizarea șantierului de lucru trebuia făcută în teren cu sprijinul TRANSGAZ,prin delimitarea perimetrului de lucru pâna la finalizarea relocării conductei magistrale de gaz .

  16. Mi se pare că și cei de la TRANSGAZ încearcă să se acopere de hârtii,în dulcele stil românesc și eu nu aș exclude nici culpa lor concurentă eventual.Atâta vreme cât nu au interzis lucrările în zonă pâna la finalizarea operațiunii de relocare a conductei de gaze,ci doar au recomandat efectuarea lor cu atenție sporită la cel mult 20 de metri distanță de conducta de gaz,erau obligați să localizeze poziția conductei de gaz și să delimiteze perimetrul de lucru al constructorului în raport cu această localizare.

  17. Și mai e ceva -contradicțiile dintre adâncimea la care era amplasată conductă de gaz.Prefectul vorbește de 30 cm ,folosind probabil sursa de informare a constructorului,în vreme ce cei de la TRANSGAZ vorbesc de 1,2 metri.Cine minte și care erau normativele de amplasare ori indicațiile din proiect poate lămuri doar o expertiză în teren.

  18. * contradicțiile privitoare la