G4Media.ro

VIDEO Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, filmat în timp ce…

captura twitter

VIDEO Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, filmat în timp ce încerca să recruteze pușcăriași pentru războiul din Ucraina

Fondatorul grupării obscure de mercenari Wagner din Rusia a apărut într-o înregistrare video în care încearcă să recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina, potrivit BBC.

În imaginile filmate, verificate de BBC, Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, poate fi văzut adresându-se unui grup mare de deținuți.

Acesta le-a spus deținuților că sentințele lor vor fi comutate în schimbul serviciului în cadrul grupului său.

Înregistrarea video ar confirma speculațiile de lungă durată potrivit cărora Rusia speră să-și sporească forțele prin recrutarea de condamnați.

Deși legislația rusă nu permite comutarea pedepselor cu închisoarea în schimbul serviciului de mercenar, Prigojin a insistat că „nimeni nu se întoarce după gratii” dacă servește în cadrul grupului său.

„Dacă servești șase luni (în Wagner), ești liber”, a spus el. Dar el i-a avertizat pe potențialii recruți împotriva dezertării și a spus că „dacă ajungeți în Ucraina și decideți că nu este pentru voi, vă vom executa”.

De asemenea, el i-a informat pe prizonieri despre regulile de la Wagner, care interzic alcoolul, drogurile și „contactele sexuale cu femeile locale, flora, fauna, bărbații – orice”.

Vorbind în ceea ce părea a fi curtea de exerciții a coloniei penitenciare, șeful mercenarilor a făcut, de asemenea, aluzie la dificultățile cu care s-a confruntat Rusia în conflictul prelungit, spunându-le prizonierilor că „acesta este un război greu, nici măcar nu se compară cu unul ca cel din Cecenia și celelalte”.

Nu este clar cine a filmat videoclipul, când a avut loc sau cum a fost publicat.

 


Însă BBC a geolocalizat înregistrarea într-o colonie penală din centrul Republicii Mariy El din Rusia. Analiștii au făcut acest lucru efectuând o căutare inversă a imaginii asupra unei biserici vizibile în fundalul videoclipului, care a corespuns cu colonia penală numărul șase.

O captură de ecran cu fața recrutorului a fost, de asemenea, trecută prin instrumente software de recunoaștere facială, obținându-se o potrivire pozitivă între 71 % și 75 % cu o fotografie reală a lui Prigojin.

Ce este Grupul Wagner?

Separat, surse au confirmat pentru serviciul rusesc al BBC că persoana din videoclip este probabil Prigojin.

„Aceasta este vocea lui. Intonația lui. Cuvintele sale și modul său de a vorbi… Sunt sigur în proporție de 95% că este el și că nu este un montaj”, a declarat o sursă pentru BBC.

„Foarte asemănător, felul lui de a vorbi, și vocea lui este foarte asemănătoare”, a spus o altă persoană.

Propria companie a bărbatului în vârstă de 61 de ani, Concord, a refuzat să nege faptul că acesta apare în filmare, menționând asemănarea „monstruoasă” atunci când a fost abordată de presa de stat rusă.

Prigojin – care este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin – a negat anterior legăturile cu grupul Wagner, ale cărui forțe au fost desfășurate în Ucraina, Siria și în mai multe conflicte africane.

Dar în videoclip, oligarhul poate fi văzut spunându-le deținuților că este un „reprezentant al unei companii private de război”.

„Poate că ați auzit numele – Grupul Wagner”, întreabă el grupul de deținuți.

El a spus că recruții trebuie să fie într-o „formă fizică bună”, înainte de a dezvălui că primii 40 de recruți dintr-o colonie penală din Sankt Petersburg au fost desfășurați în timpul unui atac asupra centralei electrice Vuhlehirska din estul Ucrainei în iunie anul trecut.

Acesta a adăugat că prizonierii au luat cu asalt tranșeele ucrainene și au atacat trupele Kievului cu cuțite. Trei dintre bărbați – inclusiv un bărbat de 52 de ani care a petrecut mai mult de 30 de ani în detenție – au fost uciși, a menționat el.

Mai târziu, în videoclip, el i-a avertizat pe condamnați, care poartă cu toții costume negre, că se va aștepta de la ei să se sinucidă cu grenade de mână dacă riscă să fie capturați.

Originile grupului Wagner sunt obscure, dar se crede că a fost format de un fost ofițer al armatei ruse, Dmitri Utkin.

BBC a identificat anterior legături între grup și Prigojin.

Se crede că colectivul a fost desfășurat în Ucraina din 2014, iar de la invazia Rusiei din februarie, forțele ucrainene au efectuat lovituri asupra a ceea ce ei spun că ar fi fost baze Wagner în estul Ucrainei ocupate.

În august, oficiali americani din domeniul apărării au declarat că până la 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul războiului, în februarie, iar Moscova ar fi apelat la Wagner pentru a umple golul lăsat de pierderile grele.

Luna trecută, presa rusă independentă a vorbit cu deținuți închiși în unități din diferite locații din Rusia, care le-au spus că Prigojin a vizitat personal unitatea lor pentru a recruta deținuți care să se alăture luptei din Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Băieții sun condamnați pentru crime? Ca daca recrutează hoți de buzunare si infractori cibernetici – ăștia nu prea au șanse sa se „remarce” in Ucraina.

  2. Urmaresc de mult comentarile….
    Ce dracu aveti cu CRNI Tulipan…de multe ori comentarii bune,,vct ,si altii au de multe ori o parere neutra….,se inteleg in ,,geo politica „” realisti…..
    Chiar si Monica nu cred ca e troll rusesc….

  3. Succes !!