G4Media.ro

VIDEO Evenimentul diplomatic al anului în România, pe fondul tensiunilor provocate de…

Foto: Mevlut Cavuşoglu, Bogdan Aurescu și Zbigniew Rau (InquamPhotos - Octav Ganea)

VIDEO Evenimentul diplomatic al anului în România, pe fondul tensiunilor provocate de Rusia: trilaterala pe teme de securitate România – Polonia – Turcia, la care au fost invitate Ucraina și Georgia. ”Utilizarea de tactici hibride de către actori statali afectează negativ securitatea regiunii”

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, omologul polonez Zbigniew Rau și omologul turc Mevlüt Çavuşoğlu au susținut vineri declarații de presă după sesiunea plenară a Reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România, Polonia și Turcia. Cei trei miniștri au semnat o declarație comună (vezi mai jos textul integral al declarației). În premieră, la reuniunea Trilateralei au fost invitați și miniștrii de Externe din Ucraina și Georgia, pe fondul tensiunilor provocate de Rusia la granița cu Ucraina.

Urmărește VIDEO declarațiile celor trei miniștri:

Declarații Bogdan Aurescu:

  • Discuțiile de ieri seară și de azi au fost substanțiale. Ele se reflectă și în declarația comună pe care tocmai am semnat-o. Declarația reprezintă o premieră pentru formatul Trilateralei.
  • În 2009, când am avut ideea creării acestui format, ca secretar de stat pentru afaceri strategice, nu mâ gândeam că va deveni atât de necesar. Această Trilaterală funcționează foarte bine, relevanța sa a crescut semnificativ, contribuind la consolidarea NATO și a securității flancului estic
  • Reuniunea de azi nu putea avea loc într-un moment mai oportun, având în vedere situația de securitate îngrijorătoare din regiune. În contextul masării de trupe militare ale Rusiei, am discutat cu colegii mei evoluțiile din jurul Ucrainei și perspectivele, măsuri pentru detensionare, inclusiv cum putem sprijini UCraina
  • Anunțul de ieri privind retragerea trupelor ruse nu schimbă cu absolut nimic necesitatea de a continua analiza asupra cauzelor acestei sutiații foarte tensionate și de a evita situații similare
  • Ne-am concentrat pe agenda aliată NATO. Contribuțiile conceptuale și operaționale ale României, Turciei și Poloniei la acțiunea NATO în regiune sunt esențiale
  • Summitul NATO din 2021 va fi o etapă foarte importantă din evoluția alianței
  • Am discutat despre prioritățile României: importanța consolidării posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic, mai ales în lumina consolidării progresive a prezenței militare ruse din regiune. Am evidențiat centrul euroatlantic de reziliență pe care România îl înființează, am invitat Polonia și Turcia să participe alături de noi
  • Ne dorim un nou concept strategic al NATO, care să reflecte realitățile actuale
  • Am adăugat alte proiecte pe lista de teme ale Trilateralei, printre care sprijinul pentru partenerii estici
  • Având în vedere propunerea președintelui Iohannis, am convenit să le propunem miniștrilor Apărării să se întâlnească într-un format trilateral similar pentru a întări cooperarea
  • Am discutat despre partenerii noștri, Ucraina și Georgia, ne vom întâlni astăzi cu miniștrii de Externe. Discuția în formatul 3+2 care urmează va fi prilejul pentru a reafirma sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a celor două state.

Declarații Mevlüt Çavuşoğlu:

  • Ieri am avut plăcerea unor discuții extinse cu prietenul meu, Bogdan Aurescu, și a discuțiilor cu domnul președinte Iohannis
  • Trilaterala a produs multe proiecte de cooperare. Azi facem schimb de idei legate de NATO. Subliniez importanța stabilității și unității în regiunea Mării Negre.
  • Pe toți ne preocupă evoluțiile recente de la Marea Neagră, dar ieri am primit vești promițătoare și sperăm că dialogul și diplomația vor prevala
  • Sunt și alte subiecte presante: summitul NATO, Afganistan. Vom continua să ne coordonăm politicile

Declarații Zbigniew Rau:

  • Formatul Trilateralei este foarte util, cu trei membri NATO care iau chestiunea securității foarte în serios
  • Sunt foarte mulțumit că am confirmat poziția noastră fermă legată de postura NATO, ca cea mai importantă alianță militară.
  • Am convenit să consolidăm relația trans-atlantică, crucială pentru apărarea noastră comună
  • Am confirmat angajamentul nostur puternic către securitatea din regiune, de la Marea Baltică la Marea Neagră
  • Am discutat despre mai multe aspecte care pot face cooperarea noastră mai practică
  • E important să reamintim că Trilaterala are și o dimensiune militară. Mulțumesc României și Turciei pentru prezența militară din Polonia
  • Activitățile militare ale Rusiei în Ucraina și Crimeea ne îngrijorează, ele fac parte dintr-un tipar mai larg al acțiunilor de destabilizare ale Rusiei în regiune
  • Ne exprimăm sprijinul și solidaritatea pentru Georgia și Ucraina. Am discutat despre asigurarea rezilienței lor

Textul integral al Declarației comune a miniștrilor afacerilor externe ai României, Republicii Polone și Republicii Turcia

Noi, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Zbigniew Rau, și ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavușoğlu, ne-am reunit la 23 aprilie 2021, în București, pentru a discuta pregătirile pentru Summitul NATO 2021 și evoluțiile de securitate din regiune.

Am evaluat, totodată, colaborarea în formatul Trilateralei și ne-am exprimat satisfacția față de progresele înregistrate în urma întrevederilor ministeriale anterioare, în pofida dificultăților întâmpinate din cauza pandemiei de COVID-19.

Am avut un schimb de opinii privind reuniunea miniștrilor afacerilor externe NATO din martie 2021 și am subliniat importanța Declarației ministeriale adoptate cu această ocazie. Ne-am exprimat, de asemenea, sprijinul pentru procesul de reflecție NATO 2030 aflat sub coordonarea Secretarului General. Am subliniat legătura transatlantică durabilă dintre Europa și America de Nord și valorile democratice comune, ca fundament al Alianței.

Pe parcursul dezbaterilor în formatul Trilateralei, am schimbat opinii privind situația de securitate de pe Flancul Estic al NATO și am discutat activitățile militare îngrijorătoare din Vecinătatea Estică, inclusiv pe cele recente din Ucraina și din jurul acesteia. Am reiterat apelul nostru pentru implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk și pentru respectarea strictă a regimului de încetare a focului. Am evidențiat, de asemenea, amenințările și provocările mai largi cu care se confruntă Alianța, precum și utilizarea de tactici hibride de către diverși actori statali și non-statali, toate acestea afectând negativ stabilitatea și securitatea regiunii noastre.

Am convenit că rămân importante consolidarea suplimentară a posturii de descurajare și apărare a NATO și a dimensiunii politice a Alianței, consolidarea rezilienței și sprijinirea politicii „ușilor deschise”, precum și a partenerilor estici și a celor din Balcanii de Vest. Am evidențiat interesul constant al NATO pentru un dialog de substanță cu partenerii săi, având în vedere că această relație rămâne reciproc benefică.

Pe acest fond, miniștrii afacerilor externe din Ucraina și Georgia au fost invitați astăzi la București pentru un schimb informal de opinii cu noi.

Cu această ocazie, i-am reasigurat pe omologii noștri din Georgia și Ucraina cu privire la angajamentul nediminuat al țărilor noastre de a le oferi sprijin și asistență. Am reafirmat sprijinul nostru pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și Ucrainei în interiorul granițelor lor recunoscute la nivel internațional și pentru aspirațiile euro-atlantice ale ambelor state.

Am convenit să continuăm coordonarea în formatul Trilateralei pentru a contribui pe mai departe la consolidarea NATO și la sprijinirea partenerilor, în același timp cu dezvoltarea de proiecte și inițiative în acest scop.

Context

Reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, la nivelul miniştrilor Afacerilor Externe a început vineri la Bucureşti cu o sesiune plenară, pe agenda evenimentului fiind abordate subiecte pe dimensiunea de securitate, mai ales cea din regiune.

Potrivit unui comunicat al MAE de miercuri, miniştrii Afacerilor Externe ai României, Poloniei şi Turciei vor aborda şi stadiul implementării proiectelor agreate cu prilejul reuniunii trilaterale din 2020 şi vor discuta modalităţi de consolidare a dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte.

„Miniştrii Afacerilor Externe ai Trilateralei vor discuta şi despre procesul de reflecţie strategică NATO2030, derulat la nivelul Alianţei Nord-Atlantice de către secretarul general Jens Stoltenberg, preconizat să conducă la dezvoltarea unui nou Concept Strategic al Alianţei, care să traseze liniile de bază pentru adaptarea Alianţei la noul mediu internaţional de securitate şi să contribuie la consolidarea Alianţei, la creşterea unităţii şi coeziunii aliate şi la consolidarea profilului politic al Alianţei”, arată MAE.

Conform comunicatului, în premieră pentru formatul Trilateralei România-Polonia-Turcia, la iniţiativa ministrului Aurescu, miniştrii Afacerilor Externe din Georgia, David Zalkaliani, şi Ucraina, Dmytro Kuleba, vor participa la o sesiune de lucru specială cu miniştrii Afacerilor Externe ai Trilateralei, având în vedere importanţa acordată Vecinătăţii Estice.

„În cadrul acestei sesiuni va avea loc un schimb de opinii privind situaţia de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv de la Marea Neagră. Dialogul va oferi o bună oportunitate pentru reiterarea sprijinului faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a celor două state, precum şi pentru a reafirma susţinerea pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei şi Ucrainei”, se arată în comunicat.

Cu prilejul Trilateralei, ministrul român, Bogdan Aurescu, va avea consultări bilaterale cu omologii săi din Polonia, Turcia, Georgia şi Ucraina.

Joi, în marja Trilateralei, a avut loc un eveniment de marcare a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic România-Turcia, cu participarea ministrului Bogdan Aurescu şi a omologului turc, Mevlut Cavuşoglu, cei doi şefi de diplomaţii având în cursul aceleiaşi zile şi o întrevedere bilaterală.

Tot joi, ministrul Aurescu a avut şi o întrevedere cu omologul polonez, Zbigniew Rau, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii cu privire la consolidarea cooperării economice şi sectoriale.

Sursa citată subliniază că prin organizarea actualei Trilaterale la Bucureşti şi prin temele abordate, România îşi propune atât consolidarea acestui format de dialog în contextul marcat de evoluţiile recente în Vecinătatea Estică, cât şi creşterea profilului României atât la nivelul regiunii, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, cu atât mai mult cu cât în acest an va fi organizat Summitul NATO.

MAE reaminteşte că prima reuniune a Trilateralei România-Polonia-Turcia a avut loc la iniţiativa României, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, în mai 2012, în marja Summitului NATO de la Chicago. Crearea acestui format a avut în vedere importanţa cooperării aprofundate a celor trei state pe teme de interes comun, preponderent în domeniul securităţii, fiind dedicat coordonării în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

La nivel de ministru al afacerilor externe au avut loc şapte întrevederi, începând cu anul 2016; în 2020, din cauza pandemiei, reuniunea a avut loc în sistem VTC, la 28 aprilie.

Foto: Mevlut Cavuşoglu, Bogdan Aurescu și Zbigniew Rau (InquamPhotos – Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ne bagam ca fraierii in razboiul altora

  2. Negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană ar trebui suspendate oficial dacă nu își schimbă „politica externă ostilă” / Relațiile UE-Turcia sunt la un minim istoric, arată un raport adoptat de Comisia de afaceri externe a Parlamentului European.- poate citeste si domnul mult laudat Aurescu.
    POATE INTELEGEREA MEA ESTE LIMITATA,DAR STIE ACELASI DOMN( SI TACE) CA STATUL UCRAINIAN MOBILIZEAZA ROMANII DIN ZONA CERNAUTIULUI SI-I TRIMITE IN ZONA DE CONFLICT,STIE CA UCRAINA ARE O FORMA DE ASIMILARE A POPULATIE ROMANESTI MAI DURA DECAT CEA DE PE TIMPUL LUI STALIN ,STIE CATE SCOLI IN CARE SE INVATA IN LIMBA ROMANA AU FOST TRANSFORMATE IN SCOLI IN LIMBA UCRAINIANA, O FI AUZIT DE PROTESTUL FEMEILOR ROMANCE CA SOTII,COPIII LOR SA NU FIE LUATI LA RAZBOI,IN ZONA DE CONFLICT CU RUSII,STIE CA POPULATIA ROMANA DIN UCRAINA ESTE CONSIDERATA O POPULATIE DE MANA A DOUA ?!?
    DAR DOMNUL JOHANIS CE” PAZESTE” LA COTROCENI DACA ESTE ATAT DE INFORMAT DE SERVICIILE SALE ?!? CUMVA SA REZOLVE INTERESELE ALTORA ?!?

  3. INTELEG G4 ,MANCATI SI VOI O PAINE.
    ORI, SUNT MINCIUNI ?

  4. Aurectu in pat cu regimul islamic autocrat…da e autocrat dala bun, cu ordin de la stapanire nu dala rau.
    O tara puternic catolica si una puternic ortodoxa inhaitati la ordinul cui cu islamicii…

  5. Cu prieteni ca turcii mai bine te pregatesti de razboi.