G4Media.ro

VIDEO Demolare spectaculoasă a rămăşiţelor podului Morandi din Genova, prăbuşit parțial anul…

VIDEO Demolare spectaculoasă a rămăşiţelor podului Morandi din Genova, prăbuşit parțial anul trecut

Cei doi piloni rămaşi în picioare din podul Morandi din Genova (nord-vestul Italiei), care în august 2018 s-a prăbuşit parţial provocând moartea a 43 de persoane, au fost demolaţi vineri în mod controlat, printr-o explozie spectaculoasă, în care a fost utilizată o tonă de dinamită, au informat autorităţile citate de EFE.

O sirenă a sunat la ora locală 09:37 (09:37 GMT) şi au fost declanşate jeturi de apă pentru a crea un zid care să prevină împrăştierea particulelor de praf. După aceea, odată cu explozia a 15 încărcături, cei doi piloni ai podului s-au prăbuşit în şase secunde.

Pentru această demolare a fost demarat un plan de securitate la care au luat parte aproape 400 de agenţi din forţele de ordine, au fost întrerupte toate drumurile adiacente şi au fost evacuate 3.500 de persoane, care vor putea reveni la casele lor atunci când vor fi verificate nivelurile de praf din aer şi prezenţa azbestului pe care îl conţinea cimentul podului.

Cu scopul de a evita împrăştierea acestor particule, timp de mai multe ore au fost şi vor fi lansaţi litri de apă în direcţia podului.

La demolare au asistat primarul Genovei, Marco Bucci, preşedintele regiunii Ligura, Fabio Tosi, membri ai executivului italian, între care vicepremierii Matteo Salvini şi Luigi di Maio şi ministrul Apărării, Elisabetta Trenta.

Bucci a declarat că demolarea, considerată ca „fără egal” deoarece a fost efectuată în plin centru urban, a fost un „succes” şi a adăugat că acum va începe adevărata reconstrucţie, care este prevăzută a se finaliza în primăvara lui 2020.

Un consorţiu format din companiile italiene Salini Impregilo, Fincantieri şi Italferr va construi noul pod al cărui proiect îi aparţine arhitectului Renzo Piano.

Noul pod va costa 202 milioane de euro şi include un acoperiş de oţel de 1.100 de metri lungime, cu 19 piloni eliptici aflaţi la o distanţă de 50 de metri.

Pe 14 august anul trecut, o secţiune a podului Morandi s-a prăbuşit, un incident soldat cu moartea a 43 de persoane şi pentru care guvernul de la Roma l-a învinuit imediat pe concesionarul italian Autostrade per l’Italia, deoarece era responsabil de administrarea şi mentenanţa viaductului.

Parchetul din Genova a deschis atunci o anchetă pentru a încerca să clarifice cauzele tragediei, iar în prezent sunt cercetate 20 de persoane, între care mai mulţi directori din Autostrade, filială a Atlantia.

Totodată, aproape 300 de familii şi-au pierdut casele care erau construite sub pod, imobilele trebuind să fie demolate.

Viaductul rutier Morandi era o construcţie emblematică ce lega oraşul Genova şi portul său de autostrăzi spre alte oraşe italiene şi spre Franţa.

Podul Morandi a cedat în ziua de 14 august, în timpul unei furtuni violente, iar mai mult de 30 de automobile şi camioane s-au prăbuşit în gol.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Seceta mare!!!
    „timp de mai multe ore au fost şi vor fi lansaţi litri de apă în direcţia podului.”