G4Media.ro

VIDEO Dan Tăpălagă (G4Media): Descreșterea încrederii românilor în UE s-a declanșat în…

Foto: Ilona Andrei/G4Media

VIDEO Dan Tăpălagă (G4Media): Descreșterea încrederii românilor în UE s-a declanșat în pandemie, când s-a format o coaliție puternică anti-vaccin/ Vorbim de campanii orchestrate la care participă o bună parte din societate: partide, media, unii specialiști

Cum a ajuns România atât de diferită față de media europeană, în privința încrederii în UE, în condițiile în care am plecat de la o situația foarte bună, în anul 2015? Dan Tăpălagă, jurnalist G4Media, a lansat întrebarea și a oferit explicațiile la conferința „Filmul captivat al știrilor false și cum îl demontăm” organizată în luna martie.

„Unul dintre răspunsuri, care ne ajută să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat din 2020 încoace îl găsim în sondajul Avangarde, și anume vaccinul. Discursul anti-vaccin a prins extraordinar în România și este una dintre sursele de euroscepticism. Peste 60% dintre români spun că vaccinul nu a fost un lucru bun.

Pe lângă faptul că a fost restricții de circulație care au deranjat foarte mulți oameni; în România am avut o coaliție anti-vaccin aproape cvasi-totală la nivel de societate: un partid extremist care a făcut principala temă politică, sabotarea campaniei de vaccinare de partidele aflate la guvernare sau se pregăteau, în această horă s-au prins o bună parte din media, multe dintre televiziunile de știri, apoi medici – am văzut medici anti-vacciniști”, a spus Dan Tăpălagă.




Explicațiile, pe larg: 

„Primul exemplu cu care m-am întâlnit personal a fost răspunsul primit zilele trecute la o benzinărie, mi s-a spus: „ați văzut și cu ENEL. Ăștia vor ne crească prețurile la energie”. Povestea asta spune multe despre intoxicare și capacitatea multora de a produce singuri știri false.  

Nimeni nu a spus până acum că Enel a fost vândut de stat ca să crească artificial prețurile în piață, dar am avut narativul „ăștia ne vând resursele”. Și un public relativ slab educat a adaptat la acest discurs o știre pe care nu a putut-o citi, dar a înghesuit-o cu forța în niște tipare pe care politicienii sau dezinformarea le așază. Și aici vorbim de narativul „ăștia ne vând resursele”.

Să nu ne mirăm dacă vedem în sondajul Avangarde că unul din 3 români chiar cred că la Bruxelles există un departament al insectelor care studiază ca să vadă ce alte specii de insecte ar putea să bage pe gâtul românilor.

M-am întrebat de ce avem această diferență foarte mare de încredere în UE, față de media europeană. România a plecat prin 2015 de la o atitudine foarte entuziastă pro-europeană. Lucrurile s-au rupt în timpul pandemiei. Vedem cum pe media europeană crește încrederea în UE, în timp ce în România ea se prăbușește. Ecartul se mărește în timpul pandemiei și ajungem astăzi la o diferență de circa 16% foarte, foarte îngrijorătoare care nu e o fotografie a unui moment, este o tendință.

Când vorbim de tendințe, deja lucrurile devin periculoase

Marea întrebare este cum a ajuns România atât de diferită față de restul Europei, în condițiile în care am plecat de la o situația foarte bună. Unul dintre răspunsuri care ne ajută să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat din 2020 încoace îl găsim în sondajul Avangarde, și anume vaccinul. Discursul anti-vaccin a prins extraordinar în România și este una dintre sursele de euroscepticism. Peste 60% dintre români spun că vaccinul nu a fost un lucru bun. 

Pe lângă faptul că a fost restricții de circulație care au deranjat foarte mulți oameni; în România am avut o coaliție anti-vaccin aproape cvasi-totală la nivel de societate: un partid extremist care a făcut principala temă politică, sabotarea campaniei de vaccinare de partidele aflate la guvernare sau se pregăteau, în această horă s-au prins o bună parte din media, multe dintre televiziunile de știri, apoi medici – am văzut medici anti-vacciniști.

Una dintre cauzele care explică diferența dintre România și restul Europei sunt campaniile orchestrate la care participă o bună parte din societate: partide, media, unii specialiști.

În România se adaugă multe alte teme: inflația, creșterea prețurilor, criza energetică, creșterea prețurilor la carburanți.

Dacă avem acest tablou relativ simplu, evident întrebarea e ce se poate face. Mă întorc la responsabilitatea politicienilor, media, televiziunilor de știri. Sunt mulți care ar trebui să se simtă vinovați pentru că a fost nu doar un atentat la sănătatea publică, ci și un atentat la sănătatea discursului democratic și a celui pro-occidental. Gloanțele cu care au tras ei au lăsat mai multe cadavre decât cred.

Nu mai e timp să vedem minciuna cum plutește. Legea trebuie aplicată ferm. CNA nu și-a făcut treaba, a lăsat niște televiziuni de știri să-și facă de cap, pentru că legea nu a fost ferm aplicată. Aplicarea fermă a legii când vorbim de dezinformare și când vorbim de minciună și fake-news la scară mare, atât de mare încât este pusă în pericol siguranța națională. 

A doua direcție este expunerea publică a adevărului, cred că adevărul iese la suprafață oricât s-ar chinui apostolii minciunii să facă altfel.

Mai există votul din 4 în 4 ani. Cam atât se poate face.”

—-

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă ale autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Cauza o reprezinta minciunile Rusiei tale. Rusia ta incearca sa distruga UE, din invidie, Rusia nu va ajunge niciodata la prosperitatea din UE.

  2. In perioada pandemiei a fost exact invers, o campanie desantata in toată media pro-vaccinare – care a avut efect exact-invers.
    Apoi a fost batata de joc cu Schengen-ul, a n-a oara.

    • Nu e vina UE ca Bode e incompetent, ca avem doar 2 scannere in tot portul Constanta, ca nu folosim scannerele de la granite, ca inchidem SCOMAR-ul cand vin drogurile etc. Nu e vina UE ca romanii se gandesc numai la furat.

    • @CuOchiiPeRusi: Vina UE este ca umbla cu criterii diferite. Drogurile intra in UE majoritar prin Olanda, Franța iar imigranții vina majoritar prin sud, nu prin Romania. Croatia este mai corupta decât Romania si totusi ea a fost acceptata in Schengen.
      Lumea, chiar putina la minte si needucata, s-a prins.

    • @vct meriti sa intri in schengen? cum dracu’ toti rusofilii vor in schengen? vor democratie? vor libertate sa isi exprime tampeniile?

    • Ia-ti rublele si culca-te, rusule. Nu se destrama UE cand vor muschii tai, dar Rusia ta s-ar putea sa se destrame, daca pica tatuca Putin. N-ati fost in stare sa va construiti tara, nici cu tehnologie importata din Occident.

    • „Ar trebui sa iubim UE cand ne-a transformat in colonie? Forta de munca ieftina si piata de desfacere?”

      Punctaj rusesc 100%. Colonie, forta de munca ieftina,piata de desfacere etc.

      Realitatea economica de cand Romaniei a aderat la spatiul vestic. Salariul mediu net in 2003 = 150 de dolari. Salariul mediu net azi = 870 de dolari. Si creste in continuu de mai bine de 10 ani.

      PIB-ul Romaniei in 2003 = 40 de miliarde de dolari. Astazi = 290 de miliarde de dolari. Am depasit Ungaria, Cehia, Portugalia sau Grecia. Cresterea asta e legata direct de investitiile straine directe, de fondurile europene nerambursabile si de banii trimisi in tara de romanii care traiesc in UE.

      Vad ca ne-a merg groaznic in calitate de „colonie si forta de munca ieftina”. Mai mult, „imperialistii” astia din UE vor sa ne ajute pana in 2028 cu aproximativ 80 de miliarde de euro, bani doar pentru infrastructura, constructie de scoli, spitale, digitizare aparatului de stat si asa mai departe. Cea mai mai parte a sumei e total nerambursabila.

      Propaganda ruseasca nu face fata realitatii date de cifrele economice. De asta si tari precum Moldova sau Ucraina incearca disperate sa se apropie de aliantele vestice, stiu pe pielea lor ce inseamna sa faci parte din zona de influenta a Rusiei. Dupa cum pot vedea cu ochii lor cum arata tarile vecine, Romania si Polonia de cand sunt „colonie si forta de munca ieftina”.

    • @ vct – In toata media? Cred ca ai memoria cam scurta. Hai sa nu uitam de emisiunile desantate de la mizeriile alea de canale cu audiente enorme. Cred ca zilnic erau dezbateri la rt.v, la a.ntena, la realita.tea si chiar si di.gi, cateodata, cu invitati antivac.cinisti care zbierau ca o sa mo.ara vac.ci.natii in 2-3 ani. M-am chinuit ceva sa-mi conving bunica ca trebuie sa se vac,cineze.

  3. Pericol la fel de mare ca unele televiziuni il reprezinta si multe podcasturi care cauta audienta in randul celolr mai slabi la minte. E de mirare cum unul dintre podcasturi, proprietate al unuia care se denumeste „publicist si scriitor” e lasat sa debiteze tot mai multe fakenewsuri zilnic. Trebuie neaparat ca CNA sa aiba calitatea de a controla si podcasturile.

    • CNA are deja autoritate asupra producțiilor video de pe web/ internet.

    • @vct
      Sa înțeleg că tu ești din cei ce s-au deșteptat, iar până acum ai trăit în lumea viselor și credeai că Europa are criterii asemănătoare?!?
      Sa înțeleg că tu ești atât de necitit, venit de prin vreo peștera ceva, că nu știai că pt același hectar de teren agricol in Franța primești o subvenție iar în Bulgaria alta, adică criterii diferite pe perioade diferite.
      Când ai aflat că ungurii l-au omorât pe Mihai Viteazul, de asta ești supărat pe unguri?!?

      Pt unii oameni, atât de săraci cu duhul, datul cu părerea e că mersul dezbrăcat pe strada, te faci naiba de ras.

      Cum poți tu înțelege că e normal sa tratezi diferit anumite aspecte in viața asta, e clar că cu tine trebuie vorbit într-un fel și cu un om care e mai citit altfel.
      Pur și simplu sunt lucruri de bază pe care tu nu ai cum sa le pricepi, ca de ex că puterea unei nații e dată inclusiv de vulnerabilităților ei, daca e o nație de hoți ori una de luptători nu e tot una.

      Bucură-te de pensia aia specială pe care sper că o iei că altfel dacă ești de acord și cu Pensiile Speciale fără ca tu să ai una, ești puțin rău la bibilică . .

    • Care CNA? CNA-ul care-i ia pe Buzaianu si pe celalalt de la B1 la rost, ca de ce isi bat joc de Bode? Intreg statul roman e ticalosit.

  4. @pararere
    Câtă dreptate ai, nu sunt sigur că realizezi câtă dreptate ai.
    Angela Merkel este și a fost cancerul, boala CANCER a liderilor europeni.
    A transformat Europa în femeia abuzată a unui bețiv care dă cu pumnul, acest Putin răpitor de copii.
    E nevoie de mult timp sa curățăm Europa și liderii ei de toate balele pe care le au de la rusnacii care au bălit peste tot prin Europa.

    Pragmatic vorbind, atacul Rusie asupra Ucrainei, deja face curat in Europa, iar NATO e clar că îl întărește, mulțumim pe această cale lui Putin că e puțin la minte, păcat de ucrainenii și rușii mor din cauza minți puține a lui Puțin . .

  5. Asta e meseria lui Iohannis, sa apere gafele lui Bode, Daea etc., criticand UE, inclusiv formula de calcul a despagubirilor, un mecanism transparent si impartial. Ca doar n-o sa recunoasca faptul ca ministrii PSDNL sunt niste incompetenti iremediabili.

  6. Nu ar fi existat nicio opoziție la vaccinare dacă nu ar fi fost impusă cu forța. Certificatul de bună purtare fără de care nu mai puteai să intri nici în magazine alimentare compromis campania de vaccinare. Nici rușii nu puteau să facă ce a făcut p.r.o.stia unor decidenți UE.

    • Să impui unor țări proaspăt scăpate din jugul comunist restricții, vaccinare obligatorie, certificat de obediență a fost o combinație de im.be.c.ilitate și dictatură rarisimă.

    • Cum se poate numi un trol rusesc altfel decat „ScanNcut DSX1250”? Ce naiba, Ion, Gheorge sau Vasile nu se mai poate?

      Avem o propunere legislativa destul de generala in care se descriu principiile strategiei de mobilitate urbana, plina de generalitati, de altfel. (documentul e public). Autorul preia de acolo chestii precum „dezvoltarea orientată spre transport public” sau „dezvoltarea infrastructurii, dotărilor și serviciilor pentru mersul cu bicicleta” si „traduce” pentru prosti: „Comunism pe față: Coaliția PSD-PNL-USR vrea, prin lege, să renunțăm la mașina proprie”.

      Plimba ursul, tovarase.

    • Când postezi sub pseudonimul ” ScanNcut DSX1250″ și faci referință către un site obscur, al cărui link începe cu „comuism” (bănuiesc că autorul voia să scrie „comunism”), mă convingi maxim.

  7. @Ionut
    Pentru o Românie prosperă trebuie să nu mai votăm hoți și plagiatori. Corupția celor 30+ de ani PSDNL a dus la apariția USR.

  8. Ce te oprește să emigrezi în Rusia sau China, unde ești tratat corect și cu respect ?

  9. Așa e, Ionuț, izolam USR și AUR, pentru că sunt extremiste, votând cu mânie PSDNLHUDMR! Ești foarte destoinic!

  10. Punctaj rusesc 100%. Colonie, forta de munca ieftina,piata de desfacere etc.

  11. Am protestat de atâtea ori în Piața Victoriei dar niciodată în față la CNA, la Antena 3 sau la România TV.
    Am senzația că tot timpul am protestat împotriva efectelor dar niciodată împotriva cauzei. Stăm și ne uităm cum semeni de-ai noștri mai vulnerabili sunt spălați pe creier. Asistăm pasivi la minciunile pe care le împrăștie, minciuni care pot fi demontate printr-un simplu fact check , nu pot fi puse pe seama subiectivitatii.

    • Am sperat ca odată întrați în UE vom avea legi clare pentru oamenii simpli și nu doar pentru politicieni. După 15 ani ne dem seama ca politica se face peste tot în favoarea grupurilor de interese de la vârf. Falimentul UE a început odată cu politica de decarbonizate, închiderea centralelor nucleare și incurajarea producerii de electricitate pe gazul importat de la Putin. Apoi impunerea liberalizării pieței de energie, apoi a venit pandemia cu condițiile aberante și decizii luate de azi pe mâine toate în defavoarea oamenilor simpli, dac care a îmbogățit clica de la conducere. Acum ne amenință cu noi taxe pe carbon, ca peste 15 ani nu ne mai putem cumpăra decât mașini electrice, oricum mai scumpe cu 50% decât celelalte cu motoare termice, ca ne vom încălzi ca pe vremea lui Ceaușescu, maxim 19 %, ca dacă vrem curent mai ieftin sa ne instalam fotovoltaice pe care le plătim noi și apoi în 8 ani sa recuperam investiția prin economii la consum. Creșterea vârstei de pensionare ca cică trăim mai mult. De prețurile și calitatea alimentelor, nicio vorba, ca e zona sensibila și oricum trebuie sa murim din ceva.

  12. Discuție în pandemie, cu o persoana de 89ani pe care o sfătuiam să se vaccineze pentru că.. nu era cine știe ce risc la 89 ani. Știți ce mi-a răspuns? „In 89 ani de viață Statul nu a alergat niciodată după mine cu ceva bun. M-a alergat să îmi ia pământul, să mă bage la pușcărie că eram neam de chiaburi. Am alergat eu după serviciu, după pensie, după recuperare terenuri. Acum aleargă după mine cu vaccinul. Nu poate fi bun”.