G4Media.ro

Vicepremierul Turcan: Diminuarea bugetului alocat educației este o informație falsă; putem miza…

Vicepremierul Turcan: Diminuarea bugetului alocat educației este o informație falsă; putem miza pe 3,8% din PIB

Vicepremierul Raluca Turcan susține, într-o postare pe Facebook, că finanțarea educației nu va fi diminuată în 2020 în raport cu 2019, ea invocând faptul că domeniul nu depinde doar de bugetul ministerului de resort, existând cinci surse de finanțare.

Turcan precizează că pe lângă bugetul Ministerului Educației, domeniul este susținut prin transferurile către unitățile administrației publice locale (sume defalcate din TVA), din resursele bugetare proprii ale administrațiilor publice locale pentru plata burselor pentru elevi, pentru acoperirea costurilor privind microbuzele școlare și salariile șoferilor, pentru paza unităților școlare, prin intermediul programelor finanțate din fondurile europene nerambursabile – de tipul Programul UE pentru școli – cornul și laptele, fructe în școli și prin programe de investiții de finanțate din fonduri nerambursabile de la UE sau rambursabile de la Banca Mondială (de ex. Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE), împrumut Banca Mondială).

Din această perspectivă, educația ar urma să beneficieze de mai mulți bani, după cum urmează:

– Sumele defalcate din impozitul pe venit, care vor fi transferate către administrațiile locale vor fi cu aproape 4,5 miliarde lei mai mari, de la 21,6 miliarde la 26,2 miliarde;
– Sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor,sectoarelor și Municipiului București cresc cu 2,76 miliarde lei, de la 1,68 miliarde de lei în 2019, la 4,44 miliarde lei în 2020;
– Sumele atrase de la Uniunea Europeană în anul 2020 prin Programe: 554 milioane euro prin POR, 464 milioane euro prin POCU și 540 milioane euro prin componenta POC pe cercetare. Total – 1,558 miliarde euro – 0,66% din PIB;
– Prin creșterea transferurilor din venitul pe impozit către primării la 64%, acestea vor avea resurse suplimentare pentru a acoperi cheltuielile proprii pentru educație.”

”Cumulând aceste modalități de finanțare, vom constata că față de anul 2019, când execuția bugetară pentru educație a fost de sub 2,8% din PIB, proiectul de buget pentru anul 2020 propune o creștere a finanțării pentru educație mai mare cu cel puțin 1% din PIB. Putem miza real pe 3,8% din PIB pentru educație”, a scris Raluca Turcan.

Vicepremierul susține că, pe baza suplimentării resurselor în 2020, în următorii 2-3 ani s-ar putea atinge obiectivul alocării a 6% din PIB.

Ce prevede proiectul de buget

Ministerul Finanțelor a publicat în această dimineață proiectul bugetului de stat pe anul 2020. Documentul oficial prevede că alocarea de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației și Cercetării pentru anul 2020 este de 30,5 miliarde de lei, mai mică decât alocarea pentru Ministerul Educației de anul trecut cu 292 milioane de lei. Asta în condițiile în care Cercetarea a fost unită cu Educația.

Potrivit unei analize Edupedu.ro, la un PIB pentru anul 2020 estimat de Guvern la 1129,2 miliarde lei, această alocare de 30,5 miliarde lei înseamnă 2,7%. Pentru comparație, anul trecut Cercetarea primise 0,18% din PIB, iar acum aceste cheltuieli sunt de 1,4 miliarde lei, adică 0,12% din PIB.

Dacă alocarea va rămâne 2,7% din PIB, cel mai probabil aceasta va fi una dintre cele mai mici alocări din istoria recentă. În 2017 a mai fost de 2,8%, în 2018 de 3% și în 2019 tot la 2,7% (după două rectificări negative care au tăiat peste 3 miliarde de lei din bugetul inițial)

Angajamentul României la Comisia Europeană prevede alocarea a 1% din PIB pentru Cercetare din fonduri publice.

Foto: Raluca Turcan/ Inquam Photos

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Pana nu stim cat se fura sau se risipeste aiurea marim degeaba bugete.

    • e din ciclul rusika si cu germanika care si-au dat mana peste ROMANIA

      (pt # kondensatori: este o aluzie la niste versuri dintr-un cantec patriotic

      Şi-au dat mâna peste ţară
      Şi-n avântul primăverii
      Au scăldat plaiul lor minunat;)

      pai, io zic sa taie totul pana spre ZERO, ca vin bani de la UEss cu dronele

      din cv-ul doamnei Turcan :

      – 1996 – 1999 – Institutul Puskin, Moscova, Rusia, diplomă în rusă comercială;

      Deci aceasta cucoana a ars gazul 3 ani pe la Moscova studiind chipurile rusa comerciala.

      Pe vremuri exista o vorba :

      „Din 10 romani plecati la studii la Moscova, se intorc 11 kaghebisti” .

      acumm nu mai e kgb, ci fsb

  2. La fel ca la sanatate.
    Poti sa le dai jumatate din PIB ca treaba ramane la fel.
    Spaga, mizerie,lipsa medicamente si toate cele.
    Cu cat maresti bugetele cu atat se fura mai mult (Vezi spitalele Gomoiu si cel din Mioveni)

    • Ca să nu se mai fure să dăm tot bugetul la SRI,SIE,SPP, APĂRARE ,POLIȚIE ,JUSTIȚIE ,și nu în ultimul rând ADMINISTRAȚIEI PREZIDENȚIALE. restul Dumnezeu cu mila. Trăiască ROMÂNIA EDUCATĂ. Asta ați votat ,asta aveți.Abia aștept TVA 16 să vedeți ce față are Câțu.