G4Media.ro

Verticala puterii din Ungaria se consolidează: o companie-gigant din subordinea premierului Orban…

sursa foto: Facebook

Verticala puterii din Ungaria se consolidează: o companie-gigant din subordinea premierului Orban preia controlul asupra tuturor proiectelor de construcții municipale de peste 2 milioane de euro

Premierul Viktor Orban își consolidează puterea politică printr-o centralizare accenturată în economie. Astfel, o companie de stat controlată de cancelaria (Oficiul) premierului va prelua, din 2020, controlul asupra tuturor proiectelor de construcții realizate de administrațiile locale cu valoare mai mare 2 milioane de euro.

Decizia a fost luată în 27 decembrie 2018, în perioada dintre Crăciun și Revelion, transmit site-urile independente index.hu și 444.hu. Practic, legea permite companiei BMSK, deținută de oficiul premierului, să preia controlul oricărui proiect major din Ungaria.

Compania poate iniția și gestiona licitații publice, poate angaja subcontractori și, de asemenea, poate face exproprieri.

Până acum, compania BMSK gestiona investițiile guvernamentale din sport și educație, dar noua lege îi dă puteri uriașe prin centralizarea tuturor proiectelor de construcții publice. Perdanții sunt primarii, care își pierd astfel autonomia în favoarea premierului Orban.

Index.hu arată că mișcarea are și o logică politică: daca opoziția actuală câștigă alegerile locale din toamna anului 2019, compania controlată de premier va putea să preia controlul asupra marilor proiecte locale, lăsându-i pe primarii opoziției fără obiectul muncii.

Foto: Viktor Orban (contul personal de Facebook)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Are si Viktor Orban un TelDrum al lui.

  2. Alo Liviu? Ai vazut ce fac astia?
    Da-i un telefon lui Vilcov sa aranjeze una si pentru tine!

  3. Mie mi se pare bine. Ce, numai noi sa avem broaste riioase?

  4. He-he, doar 2 milioane de euro?!?
    Ioi, ăștia sunt bani de semințe pt PSDiști…de la zeci-sute de milioane de euro mai discutam…

    • De la 2 milioane in sus, in toata Ungaria asta inseamna miliarde de euro. Dragne e un neica nimeni pe langa Viktor Orban. Ala da hot.

  5. Lasă, bre, se pot face și proiecte mai mici, bucățele-bucatele..
    și, oricum, nimic nu e veșnic și lăsat cu limba de moarte…vine una că Veorika, da un OUG , și schimbă toate legile lui Orban sau cine o fi…din douăzeci-douăzeci…

  6. Culmea tupeului…din cand in cand presa gusta ungurii din fund…

  7. 2 milioane? eu am crezut ca macar 20 milioane, sau 200 … 2 mil e un bacsis asa mai de doamen ajuta

  8. FOARTE BINE ! Guvernul Ungariei stie ce vrea , nu se impiedica de tot felul de TICALOSI aserviti .
    Nu prea ii am la suflet pe maghiari , dar nu pot sa nu ii apreciez in mod sincer .

    • Având în vedere că V. Orban face ce vrea în Ungaria ca și pe moșia lui, a spune că știe ce vrea, este un eufemism. Dar poate nu ați fost atenți : noua lege prevede gestionarea TUTUROR proiectelor de la 2 milioane de euro ÎN SUS, de către această nouă ”agenție”, deci Orban realizează prin aceasta un control total asupra administrațiilor locale din teritoriu. De fapt, țelul lui Orban este realizat : a construit un regim , pe care el însuși o numește ”democrație iliberală” ( împrumutând termenul de la Fareed Zakaria, politologul american care a folosit prima dată acest termen într-o lucrare a sa din 2003 ).Populistul Orban înțelege prin aceasta zdrobirea în sfârșit a hegemoniei stângii liberale din Ungaria răstălmăcind voit semantica originală a expresiei.
      Zakaria face precizarea că timp de secole, în țările din Europa de Vest, adoptarea alegerilor libere a fost precedată în mod progresiv, de protecția libertății și domniei legii ( rule of law ), ceeace a dus la apariția democrațiilor de tip liberal. Atunci, când mai târziu, alte țări în curs de dezvoltare sau foste socialiste au implementat alegerile libere fără instituții puternice care să apere libertățile fundamentale și să instituie domnia legii, rezultatul a fost o ”democrație iliberală”. Cu alte cuvinte, chiar dacă există instituții, chiar dacă nominal sunt separate puterile în stat, dacă aceste instituții sunt aservite unei singure puteri ( utitați – vă în jur ) sistemul nu mai poate fi numit democrație liberală. Mai nou aceste regime sunt numite competitive de tip autoritar ( competitive autoritarianism ) sau regime de tip hibrid ( hybrid regimes ) apărute tipic după războiul rece.  În esență, există alegeri, deci competiție, există instituții, puterile sunt ”separate” dar nu funcționează pentru că sunt subordonate funcțional unei singure puteri. Faceți cruce că noi – încă !! – nu suntem în această fază, deși intențiile și mașinațiunile sunt clare.

  9. Mai pe larg, despre ce am scris mai sus, Vă recomand cele scrise de Lucian Croitoru:

    https://www.g4media.ro/restauratie-sau-democratie.html