G4Media.ro

Vânătoarea pentru 36 de specii de păsări a fost suspendată printr-o decizie…

Sursa Foto: timpul.md

Vânătoarea pentru 36 de specii de păsări a fost suspendată printr-o decizie a Curții de Apel Brașov. Decizia nu este definitivă

Curtea de Apel Braşov a decis suspendarea cotelor de vânătoare aprobate pentru 36 specii de păsări sălbatice, din cele 40 care se pot împuşca, pentru sezonul 2020-2021, în urma unei acţiuni în instanţă deschisă de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor.

Decizia, pronunţată în 20 august, nu este definitivă, dar este executorie, putând fi atacată cu recurs – se precizează într-un comunicat transmis, vineri, de Societatea Ornitologică Română.

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a atacat în instanţă art. 4, art. 10, alin. (1), (2) şi (3) din Ordinul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr.1400/13.07.2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 – 2021, precum şi Anexele nr.3, nr.4 şi nr. 5 ale aceluiaşi Ordin, care conţin cotele de vânătoare aprobate pentru sezonul 2020-2021 la cele 40 de specii sălbatice de păsări care pot fi împuşcate conform legislaţiei în vigoare.

„Motivul cel mai probabil al suspendării este legat de faptul că nu există nici până în acest moment o metodologie clară a stabilirii acestor cote de vânătoare. Societatea Ornitologică Română a atras atenţia, prin nenumărate adrese către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, că nu este legală procedura prin care stabilesc cotele de vânătoare. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare, prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împuşcaţi fără ca populaţia speciei respective să fie afectată”, a declarat biologul SOR, Dorin Damoc.

Conform vicepreşedintelui Asociaţiei Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, Codruţ Feher, niciun vânător nu mai are dreptul să împuşte, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activităţi circumscriindu-se infracţiunii de braconaj) din cele 36 de specii: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, turturică, guguştiuc, ieruncă, prepeliţă, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă, stăncuţă, gâscă de vară, gârliţa mare, raţă mare, raţă mică, raţă fluierătoare, raţă cu cap castaniu, raţă moţată, raţă pestriţă, raţă sunătoare, raţă lingurar, raţă suliţar, raţă cârâitoare, raţă cu cap negru, lişiţă, găinuşă de baltă, sitar de pădure, becaţină comună, becaţină mică, cioară grivă, cioară grivă sudică, cioară de semănătură, coţofană, gaiţă.

Potrivit comunicatului citat, decizia Curţii de Apel Braşov „reprezintă o premieră salutară pentru România, în condiţiile în care judecătorii acestei instanţe au reuşit să creeze jurisprudenţă la nivel naţional în domeniul protecţiei mediului şi biodiversităţii a cărei componentă deosebit de importantă o reprezintă speciile de păsări sălbatice”, relatează Agerpres.

Sursa Foto: timpul.md

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Cele mai dăunătoare păsări: ciorile si cotofenele au fost introduse pe listă? Cea mai mare idiotenie. Cum mă să introduci pe lista păsărilor protejate ciori și cotofene?

    • Pe scurt, că poate nu știai: chinezii au ucis și ei vrăbiile, niște pasări dăunătoare, ceea ce a dus la creșterea numărului de insecte (că nu mai avea cine să le mănânce), care a dus la compromiterea culturilor de cereale, care a dus la foamete și la moartea a 15-45 milioane de oameni.

      Când și-au dat seama ce proști au fost era prea târziu, recolta de orez era mai mică decât înainte să omoare vrăbiile. Așa că n-au avut încotro și au importat 250,000 de vrăbii din URSS, altfel mai ținea câțiva ani foametea. Deci care e mai mare idioțenia, să vânezi fără să calculezi înainte, sau să trebuiască să imporți după aia aceleași specii despre care ai spus că sunt dăunătoare?

      https://en.wikipedia.org/wiki/Four_Pests_Campaign

  2. Idiot este ăla care habar n-are ce importanță majoră poartă în lanțul trofic o cioară.

  3. Stie cineva daca in lista de zburatoare protejate a fost inclusa si pasarea de centura? Trebuie sa vina un var de-al meu din strainataturi si vrea sa stie daca are cu ce sa-si ocupe vremea cat sta in concediu la noi. Pentru el intreb…

  4. si care sunt speciile vanabile?

  5. În parcul national Yellostone in SUA au fost exterminati lupi iar la vreo 10 ani sa constatat că pădurea scade si puieti arborilor dispar .
    Ce legătură are lupul cu pădurea va întrebați!? Ei bine prada lupului (căprioare, elani, etc sa înmulțit si pașunau cate o zona in exces si deabia dupa aia se mutau rezultînd astfel niste zone carora le trebuie 15 ani sa se regenereze.
    Au reintrodus urgent câteva haite de lupi in ecosistem si diferentele s au văzut în 5 ani.
    Trebuie rejudecata titulatură de dăunător a multor specii ,valoarea lor reală si contributia lor in mediul înconjurător și agricultură.
    PS: In gradina mea nu mai am probleme cu melci datorită ciorilor si cotofenele!(Ma cârâie la cap toată ziua dar ce sa i faci „Biocioara câraie,biomusca bazaie😁”.