G4Media.ro

Vaccinarea la rapel cu o doză de la un alt producător nu…

Sursa foto: captură video

Vaccinarea la rapel cu o doză de la un alt producător nu reprezintă o alternativă potrivită, a avertizat medicul Valeriu Gheorghiță în contextul în care foarte multe persoane care s-au vaccinat inițial cu Astra Zeneca sunt reticente acum în privința acestui vaccin

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că vaccinarea cu un alt ser la a doua doză nu este o alternativă potrivită, pentru că nu există deocamdată date disponibile care să susţină o combinaţie de vaccinuri.

„Înţeleg reticenţa, înţeleg preocuparea şi îngrijorarea, însă a lua o decizie care nu are nicio dată ştiinţifică în spate nu mi se pare o alternativă potrivită. Adică mai degrabă merg pe ceea ce ştiu şi recomandarea clară este de continuare a schemei de vaccinare cu acelaşi tip de vaccin, pentru că nu putem anticipa care este profilul de siguranţă şi care va fi beneficiul final după vaccinare. Adică, în momentul de faţă chiar nu avem date disponibile care să susţină această combinaţie de mai multe vaccinuri. Chiar şi în Marea Britanie la persoanele sub 30 de ani care au primit prima doză recomandarea clară este de a face ceea de-a doua doză cu acelaşi tip de vaccin, adică cu vaccinul de la AstraZeneca”, a declarat şeful campaniei de vaccinare, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă cei care au făcut prima doză de vaccin cu AstraZeneca, care sunt acum reticenţi, îşi pot face rapelul cu alt ser.

Potrivit acestuia, conform rezumatului caracteristicilor produsului, există o perioadă între 4 şi până la 12 săptămâni în care poate fi făcută cea de-a doua doză, „aşa încât chiar în momentul de faţă, în platformă, există posibilitatea de amânare a dozei de rapel pentru un interval de până la 12 săptămâni, pentru că acest interval se consideră unul optim în care persoana îşi menţine un titlu suficient de ridicat de anticorpi”.

„Deci avem această ‘plajă’ de circa patru săptămâni, de la opt la 12 săptămâni, în care fiecare poate să decidă, însă recomandarea noastră este de a continua schema de vaccinare şi de a ne prezenta la doza de rapel, dar aş vrea să transmit cât se poate de clar, de omeneşte, profesionist. Înţeleg perfect această îngrijorare, sunt întru totul de acord cu preocupările şi cu ezitarea, nu mi se pare nimic nefiresc sau nelalocul lui. Tocmai de aceea rolul nostru este să liniştim oamenii şi să prezentăm exact informaţiile aşa cum sunt, care sunt datele disponibile, care este recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului şi ceea ce recomandă experţii, pentru că deciziile trebuie să rămână unele bazate pe dovezi, bazate pe expertiza oamenilor de ştiinţă şi pe datele care sunt astăzi transmise de către Agenţia Europeană a Medicamentului, care în continuare, repet, confirmă păstrarea beneficiilor vaccinului de la compania AstraZeneca, comparativ cu riscurile efectelor adverse”, a argumentat oficialul CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că nu a existat o creştere a numărului de persoane care şi-au anulat programările.

„70% dintre cei care s-au programat la vaccinare s-au prezentat şi s-au vaccinat cu vaccinul de la Compania AstraZeneca. Într-adevăr, există un procent de 30%, care au decis amânarea acestei vaccinări, fapt absolut de înţeles; suntem complet empatici cu ezitarea şi cu îngrijorarea pe care o parte dintre persoane o au. Este un lucru firesc în contextul actual. Datoria noastră este să explicăm exact ceea ce ştim în momentul de faţă. (…) Pot să vă spun că există un număr important totuşi de persoane – 2.700-3.000-4.000 de persoane care doresc să se vaccineze. Este dreptul dumnealor să se vaccineze şi se programează la vaccinare cu vaccinul de la compania AstraZeneca. Tocmai de aceea, cred că este important să transmitem un mesaj cât se poate de clar, în cazul în care extrem de rar, rarisim, apar aceste evenimente, omul respectiv să ştie ce are de făcut, să ştie unde trebuie să apeleze, profesioniştii din domeniul sănătăţii să ştie ce au de făcut, cum trebuie să raporteze şi care este protocolul de diagnostic şi tratament”, a menţionat Gheorghiţă, conform Agerpres.

Sursa foto: captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Asta e, vorbele zboara, cetateanul se sperie.
    Citeodata se sperie bine si vrea restrictii, altadata se sperie rau si nu mai vrea astrazeneca.

    • Da, e f bine sa le.combinam.

      E ca si cum am pune benzina peste motorina.

      Tot acelasi lucru obtinem

      ‘NE AM ARS !”

    • Lasati si Germania ca au dat-o si ei de gard.In februarie nu vaccinau cu AZ peste 50 de ani,acum nu vaccineaza cu AZ sub 50 de ani. Coerenta maxima.Si desi nu exista niciun studiu ca nu e periculos,sau ca ar avea vreo eficienta fac rapel cu Pfizer.Macar AZ iti spune ce poti pati si decizi in functie de cat de vulnerabil esti in fata covid daca merita riscul,dar Germania face teste pe populatie,ramane si amestece Spuntnik cu Pfizer sa vedem ce iese.

  2. Să le spună asta și nemților, că ei sunt mai proști că Gheorghiță, aici doza 2 la cei care au doza 1 cu az se face cu pfizer începând de săptămâna trecută.

    • Nu se pricep nemtii, acolo e plin de doctori din romania care din cauza ca nu erau „competenti” nu si-au gasit locurile in spitalele noastre si care evident ca nu au cum sa se ridice la nivelul celor ramasi; care evident ca stiu mai bine ce e pentru altii, dupa ce ei s-au vaccinat toti cu pfizer.
      Il auzeam pe copilul Gheorghe cum cu nonsalanta spunea ca in romania, la 300.000 de vaccinati cu AZ nu a fost niciun caz de tromboze. Nici macar in stare sa recunoasca ca habar nu au daca a fost vreun caz pt ca sistemul medical te trimite la plimbare nu e in stare.

  3. Pentru o clipa am crezut ca e Viorel Lis in poza.

  4. Acum o luna tot domnul Gheorghita spunea ca cine nu mai vrea sa isi faca a doua doza cu AstraZeneca poate relua schema de vaccinare cu alt vaccin dupa 4 saptamani de la prima doza.

    Acum si-au dat seama ca ar renunta toata lumea la AZ daca ar face asta si vin si ne spun ca nu se piate face a doua doza cu altceva. De unde stiu ei asta? Doar pentru ca asa au decis? Astea suna a declaratii politice,

    Cine sa ii mai creada daca nu sunt consecventi in declaratii, si mai ales cand vezi ca alte state fac exact opusul? Ne cam duc cu zaharelul si asta nu imi place.