G4Media.ro

Vaccinarea continuă rapid, dar vor fi suficiente doze?

sursa foto: Pexels

Vaccinarea continuă rapid, dar vor fi suficiente doze?

În Marea Britanie a început inocularea cu vaccinul anti-Covid Oxford AstraZeneca, la patru săptămâni după începutul campaniei de distribuire a vaccinului Pfizer/Biontech. Dar inocularea rapidă se izbește de lipsa unui număr suficient de doze, scrie jurnalistul Petru Clej pentru Radio France Internationale.

Brian Pinker, un pensionar de 82 de ani, a fost prima persoană care a primit luni vaccinul într-un spital din Oxford, orașul unde a fost dezvoltat acest vaccin.

Prima persoană din Marea Britanie și de fapt din întreaga lume care a fost inoculată anti-Covid cu un vaccin omologat oficial a fost Margaret Keenan, în vârstă de 90 de ani, care a primit o doză din vaccinul Pfizer/Biontech la un spital din Coventry pe 8 decembrie 2020.

Maggy, cum îi spun prietenii, a primit între timp și a doua doză, la trei săptămâni după prima doză, așa cum recomandă concernul Pfizer.

În ultimele zile însă, ofițerii medicali șefi din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au acceptat propunerea ca intervalul de timp dintre administrarea celor două doze să fie mărit de la trei sau patru săptămâni la 12 săptămâni, pentru ca un număr cât mai mare de oameni să poată primi o anumită protecție împotriva Coronavirus.

Situația infectărilor s-a agravat, în fiecare zi sunt detectați peste 50000 de noi purtători ai virusului, majoritatea cu noua variantă care este cu 70% mai infecțioasă decât cea de până acum, iar spitalele sunt sub o presiune enormă din cauza numărului de bolnavi care sosesc zilnic la internare.

Producție răspândită

Marea Britanie a pre-comandat 100 de milioane de doze din vaccinul Oxford Astra/Zeneca și 40 de milioane de doze Pfizer/Biontech, deci suficient pentru administrarea a două doze întregii populații UK de 67 de milioane. Până acum, 1,5% din populație a fost inoculată – cel mai ridicat procent din Europa.

Problema este că la ora actuală producția vaccinurilor nu ține pasul cu un ritm susținut de inoculare.

Săptămâna aceasta sunt disponibile 530.000 de doze Oxford Astra/Zeneca, dar din cauza producției răspândite în mai multe țări – India, Germania, Olanda – au apărut dificultăți în aprovizionare. Vaccinul Pfizer/Biontech este importat de UK din Belgia.

India a limitat exportul vaccinului Oxford Astra/Zeneca deoarece plănuiește vaccinarea până în august a 300 de milioane de persoane, cu precădere lucrători în domeniul sănătății, vârstnici și alte persoane vulnerabile.

Chiar și în țara care a inoculat cel mai mare procent al populației – Israel, peste 11% – ministrul sănătății, Yuli Edelstein, a avertizat că acest succes al campaniei de vaccinare ar putea duce la dificultăți temporare de aprovizionare cu vaccinul Pfizer/Biontech administrat acolo.

Dar directorul general al ministerului sănătății, Hezi Levy, a respins ideea măririi intervalului de trei săptămâni între cele două doze în vederea imunizării a cât mai multor oameni.

Sursa: Radio France Internationale

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. cu siguranta vor mai ramane vaccinuri pentru ca la noi populatia e foarte „informata” si nu vor dori sa li se implanteze de catre „reptilieni” si bill gates si soros cipuri 5g ca sa devina cancerosi si infertili

    • Nu cred ca iesiti din beciuri nici anul asta, va mai arunca astia o flegma cu vreo mutatie, acolo o mierliti. Hai mars la coada, poate va strangeti 70%.

  2. Cresterea timpului intre cele doua doze chiar imi pare fara sens.
    Daca dupa toate testarile vaccinului, acesta a fost garantat ca eficient cu trei saptamani intre doze, cat de specialist poti fi incat sa recomanzi cvadruplarea timpului intre doze?

  3. Daca nu ajung, le aducem din China ca pe orice alt produs.