G4Media.ro

Va livra România arme Ucrainei? Dmitro Kuleba se întâlnește cu premierul Ciucă…

Foto: NATO.int

Va livra România arme Ucrainei? Dmitro Kuleba se întâlnește cu premierul Ciucă și ministrul Aurescu/ Șeful diplomației ucrainene n-a reușit să-i convingă pe bulgari să livreze arme țării sale

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, efectuează o vizită oficială la Bucureşti. Kuleba a ajuns la Palatul Victoria în jurul orei 8,00 şi va avea o declaraţie de presă comună cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, după ora 12,00.

  • UPDATE 09.34 Discuțiile cu premierul Nicolae Ciucă s-au încheiat după o oră și jumătate. Ministrul ucrarinean de externe a părăsit Palatul Victoria.

G4Media.ro a dezvăluit recent că sprijinul militar al României pentru Ucraina, țara vecină atacată de Rusia, este practic inexistent. Guvernul a anunțat oficial luna trecută că a donat armatei ucrainene 2.000 de căști de protecție balistică și  2.000 de veste antiglonț (toate în valoare de 2 milioane de euro).

Şeful diplomaţiei ucrainene a susţinut miercuri, la Sofia, că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru ”agresiunea rusă şi exterminarea” ucrainenilor, transmite agenţia EFE.

”Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri”, a spus Kuleba înainte de a-şi încheia vizita în Bulgaria, ţară ce refuză să ofere arme Ucrainei.

Ministrul ucrainean a sosit luni seară în Bulgaria cu maşina, trecând prin România, într-o vizită care nu a fost anunţată public în prealabil. El a încercat la Sofia să convingă politicienii bulgari să livreze arme ţării sale, dar fără succes.

Bulgaria este una dintre puţinele ţări membre ale NATO, alături de Ungaria, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia. Guvernele de la Sofia şi Budapesta consideră că printr-un astfel de ajutor militar ar putea deveni părţi în conflict.

Opoziţia faţă de orice ajutor militar pentru Ucraina vine în special din partea socialiştilor bulgari care fac parte din coaliţia de guvernare şi mai puţin din partea premierului Kiril Petkov, un om de afaceri format în SUA şi care a creat anul trecut împreună cu fratele său un nou partid cu mesaj anticorupţie, ce a obţinut un rezultat surprinzător de bun la a doua serie de alegeri anticipate din noiembrie şi a ajuns astfel şef al guvernului.

Kuleba s-a întâlnit şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev, considerat un simpatizant al Rusiei. În declaraţiile date după întrevederea cu ministrul ucrainean, preşedintele bulgar s-a limitat să asigure că ţara sa va continua să ofere ”sprijin total Ucrainei în funcţie de posibilităţile noastre”, amintind că Bulgaria a primit peste 91.000 de refugiaţi ucraineni şi a oferit Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de 1,5 milioane de euro.

”Încă o dată, insistăm să se pună capăt cât mai repede acestui război fără sens între două popoare slave frăţeşti”, a mai spus preşedintele Radev, vorbind în faţa presei alături de Kuleba.

Acesta din urmă a răspuns că sentimentele frăţeşti între ruşi şi ucraineni vor deveni istorie după agresiunea rusă. ”După ce Rusia a atacat Ucraina, foarte puţini vor mai putea numi fraţi popoarele rus şi ucrainean, doar dacă nu vă referiţi la Cain şi Abel”, i-a replicat Kuleba lui Radev, făcând trimitere la personajul biblic care şi-a ucis fratele.

Citește și

Interviu PressHub. Expert militar: ”În România, leadershipul politic nu se ridică la nivelul așteptărilor populației. Și nu e vorba doar de ajutor militar” / ”Nu ne poziționăm la fel de radical cu Ungaria, dar suntem pe aceeași linie și pe aceleași priorități”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. România nu prea are arme, ci relicve.

    • Cel mai bun lucru pe care il putem face pentru ucrainieni este sa donam migurile rusilor

    • CE ARME sa livreze o tara care NU are nici autostrazi???
      Romania LIVREAZA deja armele trimise de Germania, Franta, SUA

    • Romania are o politica semi-rusa, semi-NATO. Ceea ce e chiar o invitatie de invazie pentru rusi… Noi semnalam „nu vrem sa fim invadati, ne e frica de asta”… Ghici pe cine invadeaza agresorii slabi ca Rusia. Mancam la „siguranta nationala” cu polonicul de la plagiatori-doctori din varful statului.

  2. noi nu prea avem ce arme sa le dam. Pentru ca efectiv, nu avem nimic.

  3. Romania a facut mult mai mult decat Germanica sau Frantuzica, am primit sute de mii de refugiati ucraineni si tot poporul s-a pozitionat de partea ucraineana in raz boi desi privind in urma ucrainenii n-au facut nimic sa o merite.
    De cand cele mai sarace tari din UE trebuie sa livreze arme cand sunt atatea mari puteri pe continent?!
    Oricum e praf in ochi, dezbatere degeaba, americanii decid ce trece granita spre Ucraina din Romania.
    Fara o interventie aliata pe front Ucraina e pierduta oricate arme s-ar trimite.

    • Mda, nu-s ce să zic, asta cu „dați-o la pace cu rușii, că n-ai cum să-i învingi” este fumata!
      Sincer aș înceta orice negociere de pace cu Rusia si pe teritoriul cucerit de Rusia as face constant sabotaje zi de zi, ani si ani! Si nu aș încheia nici o pace!

    • Pai fa asta, nimeni nu te opreste daca americanii se codesc

  4. Întrebarea e dacă iubim atât de mult Ucraina încât sa riscam un război cu rusia
    Nu contează faptul ca mig-urile sunt rable. Mai important e gestul „neprietenos” fata de Rusia.

  5. La ce sa te astepti de la un guvern USL profund, fundamental corupt, care colcaie de agentii lui Putin, ca si Parlamentul, CCR, BOR?
    NATO si UE ar face bine sa-si faca curatenie in ograda in Ungaria, Romania, Bulgaria. Sau sa nu mai pretinda ca le pasa de securitate.

  6. Ucraina trebuie ajutata să reia Crimeea. Cu Crimeea la ruși, Ucraina nu poate dăinui și ajutorul se va duce ca apa în nisip. Cu Crimeea la Ucraina, se poate relua Dombas, în aceasta ordine. Crimeea poate fi izolată atacând podul Kerci și ocupând istmul, lipsind peninsula de sursa de apă. Cu Crimeea redobândită, se pot relua și țărmurile Marii Azov pe partea continentală. Acum, Dombas este prea aproape de resursele de rezerve militare ale Rusiei. SUA, UE, comunitatea internațională nu au acceptat ocuparea strategică a Crimeei, răul trebuie tăiat de la rădăcină. România nu poate accepta ca imperialismul rusesc sa beneficieze de poziția strategică a peninsulei Crimeea. Progresul României, începând cu unirea principatelor, au fost permise numai după ce Crimeea a fost reglementată de comunitatea europeană.

    • Crimeea si Donbas nu mai scapă din ghearele rușilor. Nici un teritoriu cu un conflict deschis (ex. Transnistria) nu mai scapă.

  7. De ce sa nu vindem din armamentul nostru Ucrainei, inclusiv MIG-uri?
    Vândut, nu donat – frate, frate, dar brânza e pe bani.
    Si apoi cumpărăm altul modern, ceva ce oricum trebuie sa facem…

  8. nu trebuie sa batem tobele ca le dam armament, totul trebuie facut in secret. Asa cum e vechi armamentul nostru tot e ceva decat nimic.
    Rusul trebuie tinut cat mai departe de granita noastra.

  9. De ce sa nu vindem din armamentul nostru Ucrainei, inclusiv MIG-uri?
    Vândut, nu donat – frate, frate, dar brânza e pe bani.
    Si apoi cumpărăm altul modern, ceva ce oricum trebuie sa facem…

  10. Putem sa donam armament sa ne ajute ucrainienii sau sa îl folosim noi data următoare când le vin idei țăranoilor de la conducerea Rusiei care va fi lângă România. În varianta a doua suferim și noi și ucrainienii, prima suferă doar ei dar mai puțin.

  11. A fi gun0i al dictaturii Putin este greșit! Îmi pare rău ca Ro nu deține arme nucleare că ar fi meritat să fie donate Ucrainei cu informarea dictaturii din Rusia! Să vedem atunci cat de curajos era Kremlinul! 😏

  12. Ar trebui sa le dam arme cat de multe putem si cat mai repede. E cea mai buna cale sa aparam si republica moldova si pe noi. Ca daca pica ucraina, ghici cine urmeaza?

  13. A trebuit sa vina ukraenienii aici ca mafiotii nostrii Yok-hannis si plagiatorul general maCiuca sunt prea fricosi sa treaca granita! RUSINE GUNOAIELOR!

  14. Avem arme nucleare, vreo câteva reactoare, 2-3.
    Dar sunt doar pentru sinucidere.

  15. Bulgarii eventual o pot oferi pe Udrea soldatilor ucraineni …si sa le inscrie masinile, daca e

  16. Romania a pierdut ocazia de a fi un pilon important la granita de est a UE. Se observa asta si in privinta desfasurarii trupelor NATO pe teritoriul nostru. Cele mai multe trupe NATO sunt in Polonia si tarile baltice si foarte putine in Romania.
    Probabil ca Romania va da Mig urile, la presiunea americanilor, nu din proprie initiativa.

  17. Cum cred trotinetistii ca se va încheia războiul asta? Cu steagul Ucrainei fluturând deasupra Kremlinului?

    • Se va termina cum trebuie, cu o halca zdravănă din Ucraina prinsa intr-un conflict înghețat.

  18. Dar PACE nu vrea războinicul ăsta oraineeeean? Vrea el ca cazac (sic!) să-i stăpânească pe tătari, ruși , polonezi, unguri , români cu propriile lor arme? Ungaria nici nu a acceptat să tranziteze arme pe teritoriul lor, mulțumind astfel ocraineeenilor pentru tratamentul ,,prietenos,, acordat ungurilor pe teritoriul ocrainei ! Noi , care lingem după bocancul rusesc cizma altora , suntem gata să slugărim și pe cei ce ne-au FURAT teritoriile și ne-au asuprit proprii cetățeni ? NU au timp acum să ne restituie teritoriile furate, să intre în NATO să- i păzim oamenii pe care-i trimit acum la moarte în numele suveranității, independenței , bla , bla…?

  19. La un asemenea tupeu – dacă nu ești cu noi ești împotriva noastră – ca și cum doar Ucraina ar fi țară suverană iar alte țări printre care România sunt vasalii ei, nu se poate răspunde demn decât cu refuz.
    Poate altădată, când veți fi politicoși.
    Ajutorul nu se obține amenințând, insultând și bătând din picior, mai ales în condițiile în care România nu are niciun fel de datorie fața de Ucraina ci, dimpotrivă, cu greu această țară se califică drept un bun vecin al României.

    • Nici măcar nu au nevoie de figuri din astea, când oricând pot face presiuni prin aliații USA si UK.

  20. Cu un Maniu,un Bratianu,Kogalniceanu si altii de teapa lor poate aveam sanse!cu astia de azi,nu!si-au pus banutii la adapost si la primul poc da cu fuga!oricum ar fi,rusul tot ce vrea el face,cu motive,daca nu are inventeaza!problema e ce facem noi cu ai nostri,sa nu o ia pe urma astora!

  21. Ce îi oprește să se înroleze voluntar în armata ucraineană pe cei care își expun aici zoaiele gândirii lor?