G4Media.ro

Interviu PressHub. Expert militar: ”În România, leadershipul politic nu se ridică la…

Sursa foto: Facebook / Femeia de azi Pacea de maine

Interviu PressHub. Expert militar: ”În România, leadershipul politic nu se ridică la nivelul așteptărilor populației. Și nu e vorba doar de ajutor militar” / ”Nu ne poziționăm la fel de radical cu Ungaria, dar suntem pe aceeași linie și pe aceleași priorități”

Iulia-Sabina Joja, conferențiar la Universitatea Georgetown din Statele Unite cu expertiză în securitatea europeană și a Mării Negre analizează în termeni duri conducerea politică a României în contextul războiului din Ucraina, în cadrul unui interviu acordat PressHub.

Iulia-Sabina Joja susține în primul rând că nu e permis în democrație ca leadershipul politic să ia marile decizii de politică externă în spatele ușilor închise.

„În România, avem opusul față de Cehia și Slovacia. În România, opinia publică este mult mai puternic și tradițional pro-americană, pro-occidentală și atlantistă. Și susține Ucraina. Dar leadershipul politic nu se ridică la nivelul așteptărilor populației. Și nu e vorba doar de ajutor militar, care în sine este problematic. România a avut dintotdeauna atitudinea: «Nu spunem, nu vorbim public, totul se întâmplă în spatele ușilor închise». Acest lucru nu este acceptabil într-o democrație liberală. Cele mai multe lucruri trebuie să se întâmple în spațiul public, în spațiul deschis”, a precizat expertul de la Washington.

Ea susține că România a pierdut statutul de lider al flancului estic al NATO în fața Poloniei, dar și a Cehiei și Slovaciei.

„Americanii mă întreabă ce părere am despre cum se poziționează România și alte state din regiune în raport cu Ucraina. Explic că e vorba de un spectru aici. La un capăt al spectrului este Polonia, care a devenit noul lider al Flancului Estic, nu există nici un dubiu. Acest lucru este recunoscut inclusiv de către Ucraina.

Polonia este urmată foarte aproape de țările baltice. După care, pe Flancul Estic, aproape la fel de puternică este susținerea, în mod surprinzător, a Cehiei și Slovaciei (…) Dar în Cehia și Slovacia, opinia publică, la începutul războiului, a fost speriată în comparație cu România. Totuși, liderii politici ai Cehiei și Slovaciei s-au ridicat mult peste așteptările opiniei publice și au fost printre cei care au livrat cel mai mult și au susținut cel mai mult.

Apoi, pe acest spectru, în mod surprinzător, și ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru România, se află Bulgaria, care din punct de vedere militar și politic, în ultimele săptămâni s-a poziționat mult mai ferm pentru susținerea Ucrainei decât Bucureștiul”, a avertizat Iulia Joja.




Ea spune că e de apreciat politica României față de Moldova, însă în relația cu Ucraina, România se poziționează mai aproape de Ungaria decât de atitutdinea restului statelor NATO.

„Susținem Republica Moldova, dar nu și Ucraina. Iar România nu a explicat acest lucru. E bine că ne-am concentrat pe Republica Moldova, ar trebui să vedem chiar mai multă susținere acolo, pentru că Moldova este într-o situație extrem de dificilă.

Dar în ceea ce privește relația cu Ucraina, susținerea este complet insuficientă militar și politic. Umanitar suntem în zona neutră.

Chiar și americanii se întreabă cum se poate ca România, care are cea mai lungă graniță UE și NATO cu Ucraina, care este una dintre cele mai pro-occidentale țări din punct de vedere al opiniei publice, să fie la capătul celălalt al spectrului.

Din punct de vedere al comunicării strategice, în relația bilaterală, România a problematizat aproape exclusiv situația minorităților române pe teritoriul Ucrainei, în contextul legii limbii, care a fost dată de fapt împotriva Rusiei, nu împotriva celorlalți.

Nu ne poziționăm la fel de radical cu Ungaria, dar suntem pe aceeași linie și pe aceleași priorități. Și știm că Ungaria este calul troian al Rusiei în cadrul UE și a funcționat în diverse contexte politice, din 2014, pentru blocarea inițiativelor de aducere mai aproape politic și economic a Ucrainei în UE.

Sigur, România nu e un clar troian al Rusiei. Dar acesta a fost elementul exclusiv de comunicare publică pe relațiile bilaterale. De altfel, până în 2014, România a blocat relațiile parlamentare și toate formatele de cooperare militară”, a precizat conferințiara de la Georgetown University, pentru Interviurile PressHUB.

Cine este Iulia – Sabina Joja

Iulia-Sabina Joja este director de proiect al programului Middle East Institut , ”Afghanistan Watch”, director al Frontier Europe Initiative și conferențiar la Universitatea Georgetown din Washington. Expertiza ei este în securitatea europeană și a Mării Negre.

Anterior, Iulia a fost consilier al Președintelui României și director adjunct de proiect la Comandamentul Aliat NATO din Virginia SUA. Ea a lucrat cu delegația României la ONU, Parlamentul European și Ministerul Afacerilor Externe.

lulia a fost, de asemenea, profesor invitat la Centrul de Istorie Militară și Științe Sociale al Forțelor Armate Germane din Potsdam/Berlin și un bursier post-doctoral DAAD la Institutul de Politică Externă al Școlii de Studii Internaționale Avansate Johns Hopkins.

Teza de doctorat a Iuliei despre cultura strategică a României a fost publicată de Columbia University Press în 2019.

Doctor în Studii Strategice, ea absolvit Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București și are un master în Studii Internaționale a Conflictelor, la King’s College din Londra și este licențiată în Științe Politice și Relații Internaționale, Freie Universität din Berlin.

Sursa foto: Facebook / Femeia de azi Pacea de maine

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. România e în principal o țară de proști și hoți, cu o minoritate lucidă care se îndreaptă spre alte țări.

    • Așa este mă decăzutule! Esti și hoț și prost! Zici ca faci parte și din acea „minoritate” ?
      Esti usr ist !

    • Analiza interesanta, concluziile… Nu prea. De ce s-a comportat romania cu ucraina asa pana in 2014? Pai hai sa vedem care a fost comportamentul ucrainei pana in 2014: scandalul cu canalul bastroe, scandalul cu platoul continental al marii negre, nerespectarea drepturilor minoritatii romane. Explicatia ca legea educatiei a vizat rusia nu tine, legea afecteaza si romanii.

      Sa vedem cum s a comportat ucraina cu moldova pana in 2014: a sustinut rusia in razboiul cu moldova din 1992, a sustinut rusia in 2006, cand a impus embargou vinurilor moldovenesti, iar pana de curand a continuat constructia complexului hidroenergetic de pe nistru, care va lasa chisinaul fara apa potabila.

      Deci unde a gresit romania fata de ucraina, ca nu inteleg? Pana in 2014, ucraina a avut fata de romania un comportament agresiv si arogant, similar cu al rusiei.

      Asta ca sa nu intru in narativul rusesc cu bucovina de nord si sudul basarabiei.

    • Atunci ce mai astepti? Pleaca in m.m in alta tara useristule oricum voi lucrati impotriva Romaniri j.e.g infect…

  2. Complet de acord. Atitudinea conducerii politice fata de Ucraina e o rusine crunta. Putem (si trebuie) mai mult. In caz de agresiune, trebuie ca leadershipul nostru sa inspire asa cum o face Zelenski, altfel ne prabusim in 3 zile.

  3. suntem intr-un razboi, sau crezi ca in momentul, care cu toti speram sa nu se intample niciodata, rusia ar cuceri ucraina, noi avand vecinii ungaria si serbia, am scapa de a fi urmatorii pe lista?

  4. Oamenii ii târăsc pe politicieni după ei,PSD și PNL ,nu mai zic de Iohannis sunt cu rușii sau așteaptă sa vadă cum bate vântul.
    La UDMR este și mai clar.

  5. Și ce ar trebui să facă ACUM „leadershipul” de la București, mai exact?
    Sprijinim refugiații ucraineni.
    Armament nu avem nici pentru noi, darămite să le dăm și lor.
    În timp ce Polonia avea o politică serioasă de înarmare și o societate puternică, România stătea pe coadă și se preocupa de „combaterea CpF”, apărarea „justiției independente” și alte bazaconii!
    N-am văzut nici un „expert în război” cerând o politică serioasă de apărare, doar „oda UE”, cea care cumpără în continuare gazele rusești!
    În timp ce polonezii demonstrau că au sânge în instalație apărându-și principiile românii se făceau preș în fața Bruxellesului și făceau coadă la adunat sparanghelul.
    Polonia este pe drept liderul flancului estic TOCMAI PENTRU CĂ NU S-A GUDURAT PE LÂNGĂ UE și și-a urmat propria strategie!

    • stiti ca este vorba aceea ca liderii reprezinta turma – deci nici turma nu e prea sdravana ca daca era nu aveam asemenea aratari pe post de lideri in fata noastra.

      concret ce se putea face:
      1. fara coruptie, nu sunt vorbe goale,
      2.incurajata competenta si nu PCR mai ales in pozitii importante guvernamentale si nu numai.
      3.incurajata munca, sectorul privat si nu statul cu mana intinsa si asistenta sociala dar pentru asta ai nevoie de lideri curajosi nu care merg pe narativul cu cea mai mare priza la public.

      prabusirea rusiei pleaca tocmai de la cele 3 puncte:
      a. corupti – vezi banii tocati de armata aiurea
      b. incompetentii, bazati pe PCR, ajunsi sus de tot – cel mai distractiv caz este generalul ala gras cazut cu avionul si prins de ucranieni
      c. nemunca, distrugerea sectorului privat prin alinierea lui la anumite interese personale prin care se fura la greu banii – asa isi fac miliardarii de carton averile acolo.

      Dar diferentele se fac doar daca exista lidership curajos si onest.
      Numai curajul nu e suficient – vezi TB.

      In concluzie avem ceea ce suntem si, in marea noastra majoritate, meritam sa avem ceea ce avem!

  6. Este adevărat ce spune doamna, nu este prima care a observat poziționarea liderlor români.
    Dar, sincer, a-ți fi așteptat să ne poziționăm ca Polonia?

  7. Corect! Cum poate fîța asta să spună că nu facem destul!? Romania a tranzitat arme, a cheltuit pentru refugiați, nu a călcat în străchini în declarații… Or fi politicienii români răi, dar parveniții români din diasporă sunt și mai răi

  8. trebuie sa recunosc.m-am amuzat.expert militar.

    • Trebuie sa recunostem ca tie iti place sa vorbesti singur pe aicea, ne intrebam cand o sa te prinzi si tu. 😀

  9. ce tampa e femeia asta, e vanduta pe 30 de dolari americanilor
    anal ista de carton, doar reda placa globalisto marxista

  10. Alta iexperta precum Vaicarescu la ministerul sanatatii.
    Dna iexperta americanii decid ce, cand, unde in Romania. Leadershipul politic a predat responsabilitatea pozitionarii americanilor, d-aia avem scut, d-aia avem baze americane prin toata tara. Ba chiar au fost aproape sa bage lege cu situatia de criza, caz in care comandamentul american ar fi preluat conducerea armatei romane.
    De peste mari si tari e usor sa vorbesti de pozitionare agresiva, stai linistita acasa la unchiu’ Sam, nu ploua cu rachete.
    Cum sa fii iexpert militar cand tu nu ai pregatire militara si nu ai vazut decat frontul atmosferic la tv?!

  11. Pai:
    – AUR
    – UDMR sustin politica Ungariei
    – PSD pana mai ieri activasera retorica anti-UE, erau exact pe aceiasi lungime precum Orban in Ungaria
    – PNL este dominat de factiunea PSD din interiorul sau

    In total, toate aceste partide (AUR, UDMR, PSD si o parte majoritara din PNL) au peste 66% putere politica. Mai mult, cetatenii Romaniei sunt PSD, adica ei actioneaza si traiesc in functie de cum le dicteaza presa accontata politic a PSD&Co.

    Prin urmare de ce ne miram de faptul ca Romania are o atitudine oarecum asemanatoare cu Ungaria? Deja suntem pe drumul Ungariei, iar cale de intoarcere nu prea vad.

    • Dan Barna: „SUA si-au luat mana de pe Europa de Est”

    • Ungaria nu este pro Rusia, si in niciun caz calul troian al Moscovei, asa cum repeta oaia asta.
      Nu, Ungaria este anti-occidentala pentru ca Vestul se implica in mod direct si nerusinat in politica interna a statutului, pentru ca lanseaza atacuri ideologice mincinoase impotriva ei, impotriva unui stat suveran. Occidentul doar a mintit si a lasat Ungaria in balta intotdeauna cand avea cea mai mare nevoie de sprijinul ei. Si, iata, nu mai inghite bataia de joc, spre deosebire de obedienta Romanie. Care in toata istoria ei a pendulat intre tarile vecine, schimbandu-si prietenii si aliatii ca altii sosetele.
      Ungaria a avut doar de pierdut de pe urma rusilor (1849, ww1, ww2, 1956-1989), asa ca invatat sa construiasca o relatie pragmatica cu aceasta tara.
      Asa ca, mai lasa-ne, duoamna, ca analizele idioate redactate in Langley si imprastiate peste tot. Ati pornit razboiul, n-aveti decat sa mancati ra… ul clocit de voi. 😉

    • @gicu bugetar wannabe
      n-am pretentii de geostrateg insa uitati-va putin la harta politica a europei……
      1.Croatia a spus pas…nici nu vrea sa auda de conflict
      2.Ungaria nu a acceptat trupe nato,au zis ca se descurca singuri
      3.Bulgaria sta foarte cuminte
      romanashii….sper sa ma insel….nu stiu ce s-a intamplat…repet….harta politica a europei

    • De ce crezi ca tarile mici conteaza? Nu au contat in niciun razboi mondial, nu conteaza nici acum. Marile puteri ca de obicei decid totul, inclusiv aici la noi. Avem prezenta militara americana in toata tara, americanii decid la noi ce misca. Altfel cine simte ca poate face mai mult se poate duce linistit pe front.
      Intrebarea care ar trebui pusa e ce rost are datul din gura al tuturor fara o interventie aliata pe teren in Ucraina?

  12. Un expert, daca ar fi expert, ar trebui să știe că Romania e ruptă-n cur si nu poate face practic mai mult! Sau pentru experți contează mai mult gargara?!

    • stiti cum este chestiunea asta? daca vrei un lucru ajungi la el cred ca dupa oarece truda/munca dar daca iti place sa baltesti ca un asistat social…

      Asistenta asta sociala este un bumerang care se intoarce impotriva RO – nu are de unde sa creasca daca tot sta cu mana intinsa. La munca si nu la cersit, chiar daca astazi se face doar o margica mica, ca atat s-a putut, maine posibil sa se faca 2 margeluse sau poate o perla de mare valoare. Just Do It!

  13. Pai..Ce mai asteptati? Se impune o descindere fulger a Victoriei Nuland la Bucuresti si o schimbare de regim rapida in Romania.

  14. O analiză interesanta!

  15. se impune o reformare a statului. investitia in invatamant trebuie sa fie prioritara. facultatile care sunt fabrica de diplome inchise. reducerea numarului de ministere , agentii, directii etc. prin reducere inteleg reducerea de sefi si sefulete, secretare, frecatori de menta. alfel ramanem cu aceeasi semianalfabeti cu doctorat la conducere, promovati su de rusia.

  16. Iulica Joja, bate campii. Ne compara cu filorusii bulgari si unguri. Toanta vrea sa facem spectacol pe toate televiziunile ca le dam ajutor militar si nu numai ukrainienilor. Vaca nu intelege ca un picut de confidentialitate trebuie sa existe prin transporturile astea militare. Dupa mintea ei de stapana la cratita de varza ar trebui sa le transmitem rusilor toate deciziile militare pe care le luam.

  17. Fiindca guvernul este infailibil si deasupra criticii muritorilor de rand sau ce? Si daca iti permiti sa pui la indoiala deciziile unui guvern meriti sa mori? Poate in tari ca Rusia, China si Coreea de Nord, dar pe aici nu tin ideile astea