G4Media.ro

UPDATE VIDEO Tone de apă menajeră pe faleza Cazinoului după ce canalizările…

UPDATE VIDEO Tone de apă menajeră pe faleza Cazinoului după ce canalizările din Constanța au cedat în urma ploilor/ Compania RAJA susține că tonele de apă scurse din canalizare în mare erau pluviale

UPDATE 14 iunie, Ora 14:00 

Compania de apă RAJA Constanța a transmis un punct de vedere luni, referitor la canalizările care au refulat, inundând faleza Cazinoului:

 • ”În urma informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la faptul că faleza din Constanța a fost inundată, după ce canalizările au refulat, vă comunicăm punctul de vedere al RAJA S.A. pe care vă rugăm să îl inserați în materialul dv.:
 • În primul rând, vrem să subliniem faptul că nu este vorba despre rețeaua de canalizate menajeră ci despre sistemul de colectare a apelor pluviale, apa refulată fiind apă de ploaie rezultată în urma spălării tramei stradale.
 • În perioada 12-13 iunie 2021, județul Constanța, cu precădere zona litoralului, s-a aflat sub cod portocaliu și roșu de vreme rea cu averse torențiale care au înregistrat, în anumite zone, chiar și 50 – 60 l/mp, într-o perioadă foarte scurtă de timp, fapt ce a condus la acumularea unor cantități însemnate de apă în zona falezei din municipiul Constanța, depășind cu mult debitele de preluare ale sistemului de colectare a apelor pluviale. Practic, cantitatea de apă din conducte a fost atât de mare încât căminele pentru colectarea apelor pluviale au devenit suprasolicitate, iar nivelul apei a crescut deasupra aşa-numitului nivel de reflux. Totodată, șuvoaiele puternice au spălat străzile din localitate de diverse materiale, nisip, pietriș, pământ, resturi vegetale și lemnoase, preluate de la nivelul tramei stradale, obturând astfel rețeaua de preluare a apelor pluviale. Ca urmare a blocării colectoarelor pluviale, aceste deșeuri au fost împrăștiate de apa deversată către zona de faleză.
 • Totodată, dorim să scoatem în evidență faptul că, sistemul stradal de colectare și evacuare a apelor meteorice este proiectat conform reglementărilor tehnice în vigoare, pentru preluarea cantităților de apă calculate conform unor date standardizate, pentru ploi de intensitate, durată și frecvență medii. Nicăieri în lume, nu sunt luate în calcul la proiectare precipitațiile ce pot ajunge la un nivel de vârf.
 • De asemenea, dorim să vă informăm că, în acest week-end, echipele de intervenție RAJA au răspuns la toate sesizările primite în vederea repunerii în funcțiune a sistemelor operate. Dotați cu wome, vidanje și motopompe de mare putere, angajații RAJA au acționat în toate zonele afectate din zona litoralului”.

știrea inițială

Una dintre canalizările de pe faleza Cazinoului din Constanța a cedat, duminică, în urma ploilor torențiale din weekend-ul în care au fost bifate un cod roșu și un cod portocaliu de vreme rea la malul mării.

Un video publicat pe pagina de Facebook a Asociației Baricarda Verde arată cum valuri de apă menajeră ”spală” faleza Cazinoului și se varsă în mare.

Imaginile filmate de asociația constănțeană durează 3 minute și jumătate, timp în care apa menajeră curge cu putere din canalizare, inundând faleza, în apropierea Cazinoului, care este monument istoric de categoria A și se află în plin proces de reabilitare.

Persoana care filmează susține că apa era însoțită de un puternic miros de fecale. Constanța se confruntă deseori cu inundații, iar canalizările cedează în timpul ploilor torențiale.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Se pare ca incepem sa ne inecam si la propriu in câh. E si o parte buna insa, la cat plancton s-a revarsat in mare, in doua saptamani se fac guvizii cat crapii, o sa fie belsug de pește in restaurantele de pe litoral.

 2. Până la mare mai e plaja din Mamaia. Mâine e neagra.

 3. TONE de apa?!

 4. Cultura de virusi si bacterii pentru turistii litoralului.

 5. Sa multimiti continuitatii cu care a fost administrat orasul atatia ani de mafia pesedista.
  Nu zic ca salvarea e la peleu dar macar sa spunem lucrurilor pe nume.

 6. ,,Scurgerile menajere” din blocurile din Constanta prin RAJA Constanta se duc intr-un lac de linga Mamaia, Bani europeni cu sacul.Cind i-am spus proastei ca nu poti masura debitul ce vine din Constanta numai cu un aparat ce masoara nivelul din conducta si nu va putea regla cantitatea necesara de clor …… A ales alt proiectant Sunt chiar curios daca idiotii au reusit sa distruga un lac in loc sa prevadao inst de epurare,