G4Media.ro

Unul dintre marii fermieri din vestul țării avertizează că preţul cărnii de…

Sursa Foto: Pexels

Unul dintre marii fermieri din vestul țării avertizează că preţul cărnii de porc s-ar putea dubla

Dimitrie Muscă, directorul uneia dintre cele mai mari ferme de porci din vestul țării, avertizează că preţul cărnii de porc s-ar putea dubla în următoarea perioadă din cauza scumpirii energiei, a furajelor şi din cauza pestei porcine africane care a redus efectivele de animale, transmite Agerpres. El a declarat că „preţul cărnii de porc se va dubla” şi „se va ajunge ca un cotlet sau ceafă să fie 40 lei kilogramul, unde era 20 – 22 de lei”.

Directorul Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici, Dimitrie Muscă, a declarat, pentru AGERPRES, că scumpirea alimentelor „are loc galopant”, iar carnea de porc urmează să se scumpească tot mai mult.

„Principala cauză este creşterea preţurilor furajelor, dar nu mai puţin creşterea preţului la energia electrică şi la gazul metan care se foloseşte în agricultură, mai ales acolo unde avem industrializare, pentru că abatorizare, fabrică de lapte, pâine, nu se pot face fără gaz. Preţul porumbului a crescut la 1,5 – 1,6 lei, dar nu este la cel mai înalt nivel la care ar urma să fie”, a spus Muscă.

În cazul cărnii de porc, fermierul a spus că o altă cauză majoră pentru scumpirile care au avut loc şi vor urma este pesta porcină africană, care a redus efectivele de porci din România, iar „la ora actuală se importă circa 85% din carnea de porc consumată în România”.

Directorul CAI Curtici consideră că autorităţile nu a luat măsuri suficiente pentru a se combate pesta porcină, iar porcii mistreţi sunt în continuare principalul vector de răspândire a bolii.

„Nu au făcut dezinfectare, nu au făcut îngroparea cadavrelor din pădure (ale porcilor mistreţi – n.r.). Toate ţările din Europa fac goană pentru a distruge şi a preîntâmpina răspândirea pestei porcine africane, la noi mistreţul s-a dovedit foarte clar că a fost vectorul cel mai important. Nu gospodăriile populaţiei au fost cel mai important vector, pentru că la gospodării se intervine foarte uşor, repede vin DSV-urile şi omoară porcii şi au rezolvat problema. Dacă n-ar mai fi acest vector care este mistreţul, în mod sigur am putea stăpâni această treabă”, a spus Muscă.

El crede că „singura şansă” este ca populaţia de mistreţi să fie „distrusă în totalitate”, iar repopularea să se facă după câţiva ani, când pesta a dispărut complet din România.

În 2021, peste 20.000 de porci dintr-o fermă a CAI Curtici au fost ucişi preventiv din cauza pestei porcine africane.

„Am repopulat, am făcut investiţii de 10 milioane de lei în complex, dar acum eu ce garanţie am că nu vine la mine din nou pesta? Pentru că mistreţi sunt. În această săptămână, la 15 kilometri de sediul nostru s-a împuşcat un porc mistreţ”, a spus fermierul.

CAI Curtici gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole şi 36 de magazine de desfacere, în special pentru carne, produse din carne şi lactate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Si unde e problema? Papăm pui,capre,gâste,ect.Oricum se zice ca nu e sanatoasa.

  2. Și puii, gâștele ,caprele tot furaje mănâncă și se vor scumpii și ele

  3. Asta e, mancam o friptura mai mica

    • Devenim și noi mai micuți,se vede și la naționala de folbal numai 11 pitici în roșu,galben și albastru.Făină de curubuși ne așteaptă.

  4. Ceafa de porc o data la 2 saptamani si aia e. Invatam sa economisim, ca s-asa n-am avut parte de educatie financiara nici in scoala nici in familie.

  5. wishful thinking , mai e unul la paine care apare ca cucu anual sa ne explice ca se scumpeste.

  6. Ce mi-e 30 de lei kilogramul, ce mi-e 60?

  7. Măcar să fie curată,nu injectată cu apă și sare!jarle!