G4Media.ro

Unul dintre cele mai mari miracole de Crăciun din istoria lumii

Sursa: Imperial War Museum

Unul dintre cele mai mari miracole de Crăciun din istoria lumii

În plin război mondial, două tabere inamice au lăsat armele deoparte în ajunul Crăciunului, rămânând definitiv în istorie. E Crăciunul anului 1914, în Belgia, pe Frontul de Vest. S-au scris cărți despre asta, s-au făcut filme, s-au publicat volume întregi.

Așa cum aveau să relateze soldații părtași la un armistițiu de neconceput, și „cerul s-a făcut mai albastru ca niciodată, iar stelele și luna au strălucit toată noaptea ca printr-un mare miracol.”

Războiul a început deja de câteva luni. E un frig cumplit în tranșee. Soldații stau înfofoliți și încearcă să găsească o fărâmă de speranță într-un loc în care nu și-ar fi dorit să ajungă nici în cele mai întunecate coșmaruri.

Unii nu-și mai pot ține nici armele în mâini. Se gândesc cu un dor nebun la cei dragi, rămași acasă, care se roagă și îi așteptă. E ajunul Crăciunului și dintr-odată se aude din tabăra inamică, refrenul unui colind. „Stiiilleeee naaacht, heeil’ge nacht…”

Englezii cred că visează. Le se pare că nu aud bine, dar refrenul este imediat reluat. „Silent night, holly night/all is calm, all is bright.”

Suntem în Belgia, pe frontul de vest. Între cele două tranșee e o zonă a nimănui și cele două tabere inamice sunt pe cale să fratenizeze și să intre pentru totdeauna în istoria lumii. Vine o noapte în care nu se mai aud mitralierele, ci doar colindele. Aceeași colindă în două limbi diferite.

În ziua de Crăciun miracolele continuă. Cele două tabere țin un serviciu funerar la comun, chiar între liniile tranșeelor. Rugăciunile pentru cei morți au fost ținute în limbile germană și engleză. Mai întâi în engleză, de către un preot aflat pe front, apoi de student teolog din tabăra germană.

La finalul slujbei comune în acel loc al nimănui, un comandant le urează tuturor Crăciun Fericit! Fiecare își îngroapă morții creștinește. Sunt sute de scrisori ale soldaților părtași la aceste evenimente rămase mărturii peste timp. Multe au fost publicate în ziare englezești în chiar la începutul anului următor. Altele mult mai târziu. Unele sunt ținute în muzeele de istorie.

Caporalul Leon Harris din batalionul 13, regimentul Londra (Kesington) le scrie părinților din Exeter. E de 8 săptămâni în luptă când îl prinde Crăciunul pe frontul de vest.

„A fost cel mai frumos Crăciun pe care l-aș fi putut avea. Eram în tranșee în ajunul Crăciunului, iar pe seară s-a încetat focul. Apoi germanii au început să strige spre noi, urându-ne Crăciun Fericit, urcând din tranșeele lor sute de brăduleți cu candele aprinse.

Câțiva dintre ai noștri s-au întâlnit cu ai lor la jumătatea drumului, iar inițial câțiva ofițeri au aranjat să încetăm cu toții focul până la miezul nopții de Crăciun. Dar armistițiul a continuat până de anul nou și toți am ieșit din tranșee și ne-am întâlnit unii cu alții între cele două linii și-am schimbat diverse suveniruri- nasturi, tutun și țigări.

Câțiva germani vorbeau limba engleză. Toată noaptea am cântat împreună colinde. A fost ceva deosebit, iar vremea a fost cu adevărat glorioasă atât în ajun, cât și în ziua de Crăciun – un cer luminos ziua, strălucitor și cu o lună clară și stele noaptea. Cerul a fost mai albastru ca niciodată, iar stelele și luna au strălucit ca printr-un mare miracol.”

Sursa: Imperial War Museum

Tot atunci, 1914, lângă Armentières, o altă întâmplarea avea să rămână marcantă. Soldații germani au luat în primire stocurile unei faimoase berării locale. În dimineața de Crăciun, după ce au strigat <<nu trageți!>>, nemții au rostogolit un butoi cu bere și au împărțit-o cu englezii.

Nemții și englezii au jucat și câteva partide de fotbal. Multe dintre momente au fost suprinse și în fotografii ale reporterilor de pe front.

Un soldat publică o nouă scrisoare pe 8 ianuarie 1915, în Carlisle Journal.

„Cele mai uimitoare scene din acest război au avut loc între tranșee. Ai noștri și germanii au ieșit din tranșee și s-au împrietenit, au făcut schimb de țigări și de cadouri. Ba chiar câțiva dintre ai noștri au mers la ei în tranșee și au stat acolo și s-au distrat împreună.

Colonelul și adjutantul Regimentului 107 au venit la noi și au vorbit într-un mod atât de prietenos. Toți am cântat la comun colinde, iar în final s-a cântat God Save the King, iar nemții cântau cel mai tare. Asta este absolut adevărat. Unul dintre camarazi a primit o sticlă cu vin pentru a bea în cinstea regelui. Regimentul nostru chiar a jucat un meci de fotbal cu germanii, meci câștigat de ei cu 3-2. ”

Sursa; Imperial War Museum

Imaginile cu soldații germani și englezi stând împreună apar la începutul anului 1915 în Mirror, pe prima pagină, și strânesc un val de reacții, cele mai multe pozitive, în toată lumea. Episodul din 1914 e reluat, sporadic, până la finalul Războiului.

Ulterior, povestea armistițiului neoficial de Crăciun e dată uitării. Urmează o criză economică mondială, un nou Război, dar miracolul e readus la suprafață în anii 60, după lansarea piesei și a filmuliui „Oh, what a lovely war”.

Apoi artistul britanic Paul McCartney îşi ilustrează videoclipul piesei „The Pipes of Peace”, din 1984, cu o punere în scenă a Crăciunului din 1914. Se fac multe filme și se construiesc monumente în cinstea eroilor care au ales să renunțe la arme în seara de ajun ca să celebreze miracolul nașterii lui Isus.

Sursa: Imperial War Museum/AP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. Emoționant !De s-ar putea renunța la orgolii, s-ar putea renunța și la arme.

    • Aceasta e puterea credinței! Credință pe care „omul nou” luptă din răsputeri să o distrugă în numele emancipării prin știință! Paul McCartney a folosit povestea doar ca să susțină ideologia socialistă hippy.

    • @A. – Crezi ca ai rezolvat ecuatia cu „puterea credintei”? Crezi ca sunt chiar atat de simple lucrurile? Cineva superior hotaraste care va fi destinul nostru, stergandu-ne cu doua cuvinte autodeterminarea? Nu baiatule, lucrurile sunt mult mai complexe, stai linistit. Da, valoarea simbolica a religiei, credintei are mare putere, dar daca intelegem ca toate deciziile pe care le luam si drumurile pe care le alegem in viata, de cand ne nastem si pana murim determina ceea ce suntem, atunci totul ar fi, nu mai simplu, ci mai comprehensibil.

    • @kafka
      De ce crezi ca credinta si liberul arbitru nu ar fi compatibile?

      Religia crestina sustine ca „toate deciziile pe care le luam si drumurile pe care le alegem in viata, de cand ne nastem si pana murim” CHIAR „determina ceea ce suntem”! Credinta de fapt faciliteaza posibilitatea unor alegeri la care natura umana in starea ei degradata nu ar mai fi avut acces.

    • @geo™ – Premisa ta e gresita – „natura umana in starea ei degradata” In ce fel ar fi degradata natura umana? Hai sa fim seriosi, religia nu e chiar „usa de biserica” (ca sa folosesc un joc de cuvinte), lucrurile degradante petrecute in toate timpurile in numele si pentru religie, atarna cam greu… Chiar asa? Ce e bun vine dintr-o forta superioara, ce e rau vine de la om? Chiar atat de mult sa desconsideri ratiunea umana?

    • @kafka – Răspunsul tău dovedește că n-ai înțeles ceea ce am vrut să spun. Mai mult, dovedește că ești un exponent perfect al „omului nou”, prin faptul că distorsionezi mesajul care nu-ți convine, reformulându-l: „Cineva superior hotaraste care va fi destinul nostru, stergandu-ne cu doua cuvinte autodeterminarea? ” Eu nu am spus asta, tu ai spus-o. Și faptul că mi te adresezi a priori, „băiatule”, arată că nu ai intuiție.

    • @kafka
      Intrebi in ce fel ar fi degradata natura umana? Dar cand privesti lucrurile dintr-o perspectiva sceptica, naturalista, exista vreun alt mod de a explica raul decat prin natura umana? Exact aceasta perspectiva e cea care desconsidera omul cel mai mult.

      Cand vorbim despre religii nu e bine sa le bagam pe toate in aceeasi oala. Pe urma, daca vorbim doar despre crestinism ar trebui sa facem distinctia intre crestinism si crestini la fel de clar cum facem distinctia dintre o scoala care ofera o educatie de calitate si elevii care, desi au avut sprijinul necesar, nu s-au ridicat deloc la inaltimea asteptarilor si a conditiilor care li s-au creat. La fel ca scoala, si crestinismul lucreaza „cu materialul clientului”, care este natura umana degradata despre care am vorbit. Ambele incearca sa corecteze tendintele spre rau si sa le incurajeze pe cele spre bine.

      E dureros sa vezi situatii in care invatamantul e folosit politic. Dar nici un om cu minte nu ar concluziona de aici ca de vina e ideea de educatie. De vina sunt cei care folosesc un lucru bun in scopuri rele. La fel stau lucrurile cu folosirea politica a crestinismului. Atat stanga cat si dreapta s-au folosit de-a lungul timpului de ideea de crestinism ca sa-si atinga scopuri politice meschine.

      In Evul Mediu liderii politici s-au folosit de crestinism, perioada in care puterea religioasa si cea politica au coalizat intr-o asemenea masura incat au creat efectiv o distopie. Prin ceea ce au facut, reprezentantii bisericii au negat invataturile crestine care stau la baza ei. Numai ca, din fericire, nu oamenii sunt cei care definesc crestinismul. Ideile crestine ignorate in acele secole intunecate au fost scoase la lumina mai tarziu de reformatori si odata cu ele societatea a fost scoasa din bezna.

      Generatia de azi trebuie sa aleaga daca vrea sa le pastreze sau sa le inabuse din nou. Daca vor alege si acum sa le renege, evul intunecat care va veni va fi mai rau in degradare si consecinte decat cel consemmnat de istoria de pana acum.

    • De fapt, omenirea nu ar avea deloc nevoie de arme, dar banul care iese din industria de profil face că asta să dăinuie🙁. Oamenii sunt oameni și se înțeleg între ei câtă vreme nu-i instigă „stăpânul” pe unii împotriva celorlalți.
      Să fiți iubiți🙂
      Crăciun fericit. 🥳

    • Războiul nu este al soldaților. Este al idioților de politicieni ajunși vremelnic la putere.

  2. Dina cauza unor minti bolnave(conducatori ai tarilor) si a orgolilor lor sufera omenirea.

    • Deși sărbătorirea Zilei de azi este focusată pe NAȘTERE(a Fiului lui Dumnezeu), articolul e despre o altă acțiune: cea de ÎMPĂCARE.

      ÎMPĂCARE – dintre cele două tabere, aflate în conflict la acel moment al Crăciunului 1914, în Belgia, pe Frontul de Vest – ca EFECT AL NAȘTERII.

      De aici și ‘logica’ după care a fost scris pasajul de mai jos din NT – vizând ÎMPĂCAREA celor DOUĂ TABERE.

      Umanitate de o parte – Dumnezerire de cealaltă parte.

      Eveniment ce a avut loc sau ca urmare, tot în urma Nașterii Fiului [a Salvatorului – conform celor scrise dar și] Împăciuitorului dintre cele două tabere [de data aceasta]:

      oameni și Dumnezeu.

      ***

      2 Corinteni 5: 18, 19
      „Și toate lucrurile acestea sunt de la Dumnezeu, care ne-a împăcat cu El prin Isus Hristos […];
      că adică, Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine, neținându-le în socoteală păcatele lor.”

    • Germanii si britanicii niciodata nu s-au impacat.

    • geo tm, ai mare dreptate!
      Craciun fericit!

  3. Chiar a fost o minune ! Doar ca nu a durat mult iar apoi au inceput sa traga din nou unii intr-altii ! :((
    Cum ar fi fost sa lase toti armele jos pe toate fronturile si sa refuze sa le mai ridice ?

    • A se vedea ce au patit razvratitii din Armata Franceza are au refuzat sa mai lupte in Primul Razboi:
      http://en.wikipedia.org/wiki/1917_French_Army_mutinies

    • Ar fi fost minunat. Acel armistițiu din Crăciunul 1914 ar fi trebuit continuat sine die, trebuia pus capăt războiului atunci. ATUNCI! Un război absurd, fără miză, distrugător, pe alocuri mai distrugător decât Al Doilea Război Mondial! Așa ar trebui procedat acum dacă va fi cazul, ațâțătorii la război să se ducă într-un loc izolat pe Terra – sunt destule! – și să se măcelărească între ei până îi vom opri noi!…

  4. Războiul româno-român nu are nici un moment de respiro, în acest război nu se iau prizonieri, toate resursele sun angajate pentru front, pentru victorie, totul a fost ilustrat de „echipa câștigătoare”, iar presa „responsabilă” este angajată „plenar” în identificare dușmanilor și a infractorilor de opinie. În acest război nu este loc de minuni !

  5. Cred ca John Lennon la asta s-a gândit când a scris imagine.

    Păcat ca nu a ținut.
    Razboiul este groaznic. De cele mai multe ori ucizi sau ești ucis.
    Chiar și atunci aveai de ales între a lupta cu inamicul si o execuție rapida în propria tabără.

    Ceva ce nu putem concepe în 2021.

    De asta e un miracol cu atât mai mare. Cu toții au devenit oameni în ciuda situației.primul război mondial a fost foarte dur pentru soldați (dar populația civila a fost mai putin afectată).

    Unul din puținele momente care îmi sporesc încrederea în natura umana.

    • Versurile cantecului sunt frumoase, insa nu cred ca Lenon s-a gandit la asta. Pacea pe care si-o imagineaza el este fara Dumnezeu:
      Imagine there’s no countries …And no religion, too

      Ceea ce a creat miracolul din primul razboi mondial este sarbatoarea venirii lui Dumnezeu in lume pentru a aduce vestea buna a iubirii lui Dumnezeu, pentru a ne darui pacea inimii pe care numai Dumnezeu o poate da, acea pace care face posibila si armonia intre oameni.

      Doar cu propriile resurse omul nu poate construi pacea. „Fara mine nu puteti face nimic”, spune Isus (Evaghelia dupa Ioan, cap. 15, 5). Natura umana este atat de corupta de pacat, incat pacea de care ne bucuram azi este un miracol continuu pentru care cred ca ar trebui sa fim recunoscatori Celui care a adus pacea in inimile oamenilor dispusi sa o primeasca.

    • Ginghis Han a lăsat o moștenire militarilor: cel din spate trebuia să-l ucidă pe cel din fata, in cazul in care dădea înapoi, altfel,era ucis de cel din spatele lui

  6. In vino veritas.

  7. Sunt curios o poveste de genul asta din partea generalilor Oprea sau Iordanescu sau Ilie Nastase sau generalu Neculai Ontanu si multi multi altii cu titulatura asta luata pe drept…cred ca am avea niste poveeeesti de vis

  8. Acum mai multi ani am vazut, intamplator, nu aveam habar de intamplarea reala, unul dintre filmele facute, si am stiut ca e filmul meu preferat pentru totdeauna, asa a ramas. Ar fi frumos daca cineva ar cunoaste si ar enumera cateva dintre filmele facute.

  9. Poate le dă minte și rușilor și ucrainenilor. Și cântă împreună Steaua sus răsare.

  10. Vă rog să-mi spuneți numele filmului.Multumesc , sărbători fericite

  11. Propaganda tuturor beligerantilor le-a spus la incorporare ca războiul va fi scurt și vor fi înapoi de Crăciun. E unul din motive, oricum periodic pe zone erau armistiții locale. După pacea de la Brest -Litovsk Germania a mutat trupele în vest și a anunțat armata și poporul ca urmează ” ofensiva păcii ” Antanta a rezistat, a trecut la o contraofensiva generala și a urmat o pace dar dictata de Antanta. În noiembrie la semnarea armistițiului trupele Puterolor Centrale erau în Italia, Franța, Belgia.

  12. Sunt un om simplu, pensionar, care în tinerețe ( datorita faptului ca eram militar) credința mi a fost zdruncinata, dar a fost reaprinsa în urma vizitei la mănăstirea PUTNA unde un PREOT ne a făcut sa plecam cu lacrimi iar de atunci am avut credința din nou în sufletul meu. Poate de aceea nu credeam în miracole până când DUMNEZEU ma binecuvântat, sufeream de ani de zile de dureri crunte de coloana,duceam o viata normala fără alcool sau țigări, medicamentele nu aveau nici un efect,de aceea am studiat mult, am creat un produs natural di 15 ingrediente care mi a crescut total imunitatea dar care totuși nu avut efect la afecțiunea mea. La apariția pandemiei am trecut iar la studiu și am făcut un produs natural cu multiple valențe, doua principale, contra total virusuri și împotriva durerilor articulare, am luat acest tratament până înainte de CRĂCIUNUL de anul trecut cu efect contra virusurilor ( dovada, cu toate că am fost în contact cu foarte multe persoane nu am contractat nici un virus) nu a avut eficienta la care ma așteptăm pt durerile de coloana, greșeală a fost a mea și aici este miracolul, cu o săptămână înainte de CRĂCIUN DUMNEZEU ÎMI DA O DURERE CRUNTA DE COLOANA, ARATANDUMI CA NU LUAM DOZA NECESARA DE TRATAMENT, a doua zi am luat doză dublă dimineața și seara și după o zi MIRACOLUL s a înfăptuit, de atunci sunt un om normal. Am făcut studiile pt aceste tratamente cu credință și DUMNEZEU m a răsplătit, la rândul meu am ajutat și eu alte persoane, una trimisa acasă ” leguma” în doua săptămâni a mers pe bicicleta, o nepoata trimisa acasă ca nevindecabila cu infecție în corp de la IAȘI cu primul tratament sa vindecat, au fost mai multeexemple, actual am citit un articol în ziar despre o fata de 17 ani din Galați care nu se recuperează după COVID i am trimis 3 borcane de gem ( tratamentul descris), urmează sa l folosească și aștept rezultatele. ACEASTA este expierenta mea pt care îi mulțumesc DOMNULUI în fiecare zi. Am descris faptele de mai sus în urma citirii articolului dvs fără intenții tendențioase, din proprie voința, voi face o precizare, poate pe unii ii va înfuria, eu am credința în suflet pt ca ultimul PREOT CARE MI A DAT HARUL DOMNULUI A FOST CEL DESCRIS ANTERIOR , pe restul îi consider doar…
    . POPI..!

    • bună ziua, sunt domnul Popescu de la Pfitzer (big pharma), o să vă căutăm luni pt rețetă, suntem dispuși să dăm pe ea o grămadă de bani. va rugam sa nu o mai dați nimănui, iar luni dimineață să coborâți in fața blocului la ora 08:45 fix, cu o sacoșă roșie, să vă putem recunoaște.

  13. Crăciun fericit tuturor!

  14. Politicieni din toate partidele, parlamentari, primari,miniștri , prim ministru,presedinte.Cititi cu atenție articolul, acționați că atare, astfel ca Romania să trăiască fenomenul împăcării măcar 2-3 legislaturi de acum încolo.Să auzim de bine.

  15. ABSOLUT SUPERB !…Ce simplu și frumos ar fi să petrecem ÎMPREUNĂ tot timpul hărăzit vieților noastre !…

  16. !
    Ion
    25.12.2021 la ora 9:31 am

    Romanii sunt spurcați, se talharesc si ucid unii pe altii cu o cruzime de nedescris.

    va cred pentru ca cu alta ocazie ati marturisit cu taica dumitale si-a ucis cei doi frati cu o cruzime de nedescris pentru ca nu l-au salutat!

    si apoi ati povestit cum unchiul dumneavoastra si-a strans de gat sotia pentru ca el era dinamovist iar ea stelista!

    ca sa nu mai spun cat m-a impresionat faptul ca bunica dumitale i-a dat cu toporul in cap bunicului, pentru ca a venit putin ametit de la crasma!

    totusi cred ca de la aceste trei experiente singulare nu pot trage concluzii despre poporul roman!

    banuiesc ca sunteti traumatizat, altfel nu ati fi facut greseala da a identifica particularul cu generalul!

  17. Iisus.,..cu doi ii….redactore…

  18. După cum scrie fiecare pe-aicea, despre acest subiect …al împăcării, al Nașterii Mântuitorului, al Crăciunului,…îmi dau seama că unele comentarii mă bine-dipun (am ce învăța – vezi lecția de viață a d-lui Secară Alexandru), iar altele îmi trezesc un fel de indignare pe oamenii răutăcioși ….De ce n-am face puțină cenzură cu cuvintele pe care le scoatem ..ptr că…culmea …chiar alea ne vor condamna. Când ești arogant, fandosit, plin de sine… îți permiți să-i tratezi pe ceilalți ,,de sus”..dar daca ai avea un mare necaz/sau ai fi cu un picior in groapă (cum se spune).// atunci altfel ai gândi ,altfel te-ai comporta… Soldații din pilda de mai sus…erau conștienți că a 2-a zi (după încetarea armistițiului)..puteau să devină,, îngerași”..//.eu aș ruga pe fiecare dintre voi(in frunte cu mine) să-și închipuie cam care ar fi gândurile cuiva care să știe că mai are cel mult 24 de ore de trăit (ca în cazul soldaților din povestioară ( ?? …și să vezi atunci ce mic ar deveni orgoliu. La drept vorbind , cei care nu cred că s-ar fi putut întâmpla și minunea cu încetarea focului din ajunul Crăciunului…au mărturii scrisorile celor care au relatat evenimentul, iar dacă și alea au fost falsificate..chiar așa să fi fost ..tot îmi place ideea că așa ceva chiar s-ar fi putut întâmpla,…că oamenii au devenit mai buni, mai sensibili și mai apropiați… Sărbători cu bine tuturor…că prea am lungit cuvântul…și nu îmi stă în fire….

    • Raspunsul il gasesti in serialul de 6 episoade „Istoria crestinismului” difuzat ieri in intregime pe un canal romanesc de filme documentare. Cine nu l-a vazut, nici nu stie ce a piedut.

  19. Oare cum s-ar fi desfășurat o scenă similară intre rusi si americani?

  20. RUSII SINT CAM NECIOPLITI, DAR CU PUTINA MUNCA EUROPA I-AR PUTEA ATRAGE SI PE EI PE DRUMUL BUN
    SA NU MAI EXISTE AMENINTARI SI SA DISPARA ARMELE

  21. Politicienii si ofiterii superiori au luat apoi masuri si i-au pedepsit pe acei participanti pacifisti. Sa nu cumva sa se raspandeasca pacea printre soldati si sa nu mai fie dus razboiul planificat de ei, care urmarea reducerea populatiei muncitoare.
    Eminescu, Imparat si Proletar
    „Minciuni şi fraze-i totul ce statele susţine,
    Nu-i ordinea firească ce ei a fi susţin;
    Averea să le aperi, mărirea ş-a lor bine,
    Ei braţul tău înarmă ca să loveşti în tine,
    Şi pe voi contra voastră la luptă ei vă mân’.
    Şi trebuiesc luptate războaiele aprinse,
    Căci voi murind în sânge, ei pot să fie mari.
    Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreaptă,
    Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi!”

  22. „Oh, what a lovely war”.

  23. Srecan Bozic!

  24. Ion B, vezi sa nu faci puscarie! Timisorean alogen…