G4Media.ro

Universitatea din București se așteaptă la o creștere a costurilor cu agentul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Universitatea din București se așteaptă la o creștere a costurilor cu agentul termic în căminele pentru studenți / Cum funcționează încălzirea în căminele administrate de UB

Creșterea prețurilor pe piața energiei se va resimți și în costurile cu încălzirea din căminele Universității București, reiese dintr-un răspuns al instituției, transmis pentru G4Media. De asemenea, instituția a detaliat cum funcționează sistemul de încălzire în cămine.

„În perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, costurile pentru furnizarea energiei termice în căminele Universității din București au fost de aproximativ 825.000 de lei.

Având în vedere trendurile la nivelul pieței de energie și rata inflației, care a crescut considerabil în ultima perioadă, pentru sezonul de iarnă 2022-2023, Universitatea din București se așteaptă la o creștere a costurilor pentru furnizarea energiei termice în cămine”, a afirmat UB, fără a preciza care ar putea fi nivelul acestei creșteri.

De asemenea, instituția de învățământ superior a precizat că „facturile aferente costurilor de încălzire a căminelor sunt achitate de Universitatea din București din subvenția primită de la Ministerul Educației pentru cazarea studenților”.

Întrebată cum funcționează încălzirea în căminele pentru studenți aflate sub administrarea sa, Universitatea din București a explicat că există două tipuri de sisteme de furnizare a agentului termic.

Căminele fie sunt dotate cu centrale proprii care funcționează gaz (A1 Grozăvești, Pallady 1 și 2, Fundeni, Gaudeamus, precum și al celor din Măgurele), fie sunt racordate la rețeaua publică de termoficare a municipiului București (Grozăvești A, B, C, D, Stoian Militaru, Leu C, Poligrafie).

„În momentul semnalării unor disfuncționalități în ceea ce privește furnizarea agentului termic și a apei calde menajere în cămine, Universitatea din București ia toate măsurile necesare pentru remedierea acestora și pentru a asigura studenților condițiile optime”, a mai spus UB.

Context

La nivel național, studenții fac tot mai greu față majorării cheltuielilor, fie că sunt cazați în cămine, fie că stau în chirie, afirma la început de an universitar Oana Țînțar, , secretar general al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), pentru RFI.

„Au existat cămine în țară în momentul de față pentru care regiile s-au majorat și cu peste 50% – 60%. Acest lucru a creat un dezechilibru și un context foarte sensibil pentru mulți studenți, mai ales pentru cei care acum își încep parcursul în învățământul superior.

Chiar și în cursul săptămânilor trecute am fost contactați de mulți studenți și de părinții bobocilor. S-au plâns de creșterile regiilor și de faptul că nu își permit să asigure copiilor lor parcursul în învățământul superior în contextul actual. Prețurile pot să se ridice până la 400 – 450 de lei sau chiar mai bine și nu tot timpul pentru camere de două, trei locuri, poate chiar și pentru patru locuri în cameră. Față de anul trecut când în medie se regăseau undeva pe la 250 de lei”.

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...