G4Media.ro

Uniunea Europeană se apropie de un compromis pe embargoul petrolier împotriva Rusiei:…

Uniunea Europeană se apropie de un compromis pe embargoul petrolier împotriva Rusiei: Interzis pe mare, permis prin conducte, pentru a convinge Ungaria să deblocheze sancțiunile împotriva Rusiei/ Acordul ar putea fi încheiat duminică și aprobat la Summitul din 30-31 mai (Reuters)

Țările UE s-au străduit vineri să ajungă la un acord care să impună un embargo asupra livrărilor de petrol rusesc pe mare, dar să permită în continuare livrările prin conducte, un compromis pentru a convinge Ungaria și pentru a debloca sancțiunile împotriva Rusiei, oprite de Budapesta, au declarat oficiali pentru Reuters.

Un acord ar putea fi încheiat de trimișii guvernelor din Uniunea Europeană la Bruxelles duminică, la timp pentru ca liderii lor să îl aprobe la summitul lor din 30-31 mai, au declarat oficialii, menționând urgența după ce aproape o lună de negocieri au eșuat.

Ungaria a blocat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, impuse după invazia acesteia în Ucraina, Aceasta spune că oprirea importurilor de petrol rusesc ar fi o lovitură grea pentru economia sa, deoarece țara fără, ieșire la mare, nu poate obține cu ușurință petrol din altă parte.

Acest lucru a întârziat punerea în aplicare a altor elemente ale pachetului de sancțiuni: deconectarea celei mai mari bănci rusești, Sberbank (SBMX.MM), de la sistemul de mesagerie SWIFT, interzicerea televiziunilor rusești în UE și adăugarea mai multor persoane pe lista persoanelor ale căror active sunt înghețate și care nu pot intra în UE.

Opoziția Ungariei față de embargoul asupra petrolului a amenințat să transforme summitul de săptămâna viitoare într-un dezastru de relații publice, expunând dezbinarea din cadrul UE, au declarat oficialii.

„Ar fi umilitor să nu discutăm deloc despre sancțiuni pentru că nu există un acord sau să eliminăm complet partea embargoului petrolier din pachet doar pentru a impune celelalte elemente”, a declarat un oficial UE.

„Așadar, ideea este de a avea un embargo asupra petrolului rusesc și de a scuti conducta rusă Druzhba care alimentează Ungaria doar pentru o perioadă de timp, pentru a da timp Comisiei (Europene) și Ungariei să rezolve problema”, a spus oficialul, subliniind că un acord înainte de summit este departe de a fi garantat.

Ungaria susține că are nevoie de până la patru ani pentru a renunța la țițeiul rusesc, necesitând investiții de aproximativ 750 de milioane de euro (804 milioane de dolari) pentru modernizarea rafinăriilor și extinderea unei conducte care aduce petrol din Croația.

Ungaria spune că o conversie pe termen mai lung a economiei sale pentru a renunța la petrolul rusesc ar putea costa până la 18 miliarde de euro și că așteaptă ca UE să furnizeze fondurile necesare pentru o astfel de tranziție.

Conducta Druzhba traversează Slovacia, Republica Cehă și Ungaria, cele trei țări fără ieșire la mare din UE care ar avea cele mai mari probleme în găsirea unor surse alternative de aprovizionare cu petrol și care și-au exprimat obiecțiile față de un embargo petrolier.

Potrivit grupului de reflecție Bruegel, cu sediul la Bruxelles, doar un sfert din petrolul rusesc cumpărat de blocul celor 27 de țări, cel mai mare client al Rusiei, este livrat prin conducte.

Trei sferturi din petrolul rusesc destinat Europei este livrat prin petroliere, astfel încât un embargo asupra livrărilor pe mare ar avea totuși un impact masiv asupra veniturilor Rusiei din petrol, reducând capacitatea acesteia de a-și finanța războiul din Ucraina.

Dar ar crea, de asemenea, probleme de concurență în UE, deoarece Ungaria, Slovacia și Cehia ar obține petrol rusesc mai ieftin pentru rafinăriile lor – care își pot vinde produsele în toată UE – în timp ce rafinăriile altor țări ar trebui să plătească mai mult pentru țițeiul Brent importat.

Oficialii nu au avut încă o soluție imediată la această problemă.

sursa foto: Dmitry LOVETSKY / POOL / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Presupunând că Ungaria va fi dată afară din UE / va ieși la decizia ei, pe baza vastei tale pregătiri geostrategie poți să ne spui cum vom călători , noi romanii / cum se vor transporta produsele noastre la import-export, spre-din Europa ? Cu vize / taxe pentru traversarea Ungariei ?

 2. Pentru ca ala de vine prin conducte miroase mai frumos.
  Ce scremere, numai sa nu faca ce ar fi de facut. UE, asociatia maroniilor urit mirositori.

  • Să ne punem o clipă în locul lor. N-au resurse proprii, depind integral de importuri. Vi s-ar părea o soluție bună ca de mâine să nu mai avem deloc combustibili? Pentru câțiva ani, până se reconstruiesc rafinăriile pentru procesarea petrolului din alte surse?

   E ușor să bați în taste cu burta plină, criticându-i pe cei mai nefericiți că de ce nu sunt ca tine.

  • Dar în locul ălora de nu mai au nimic, nu ne putem pune? In locul celor mutilați fizic și psihic? In locul MILIOANELOR de refugiați??

  • WOW cate grija pentru aproapele tau . Io zic sa pleci si tu refugiat daca tot atât le porți de grija celor din Ucraina . Sau ia i la tine acasă si pleacă tu in Ucraina ca sa dovedești ca ti pasa

 3. Embargo dar nu prea.

 4. Dupa care uncrainienii vor inchide conducta „Drujba” iar Ungaria va fi nevoita sa importe petrol pe Balaton.

 5. Ce comedie sinistră! Așadar, o țară de 9 milioane de locuitori ține în șah marea .Uniune Europeană, care îi face. concesii… Da’ câtă gălăgie făceau când cu LGBTQWERZ, etc… Bref: e o uriașă minciună, iar cantitățile livrate prin conducte .pot fi mărite treptat, până la compensarea celor navale. Mizerabil!

 6. Pentru saltimbancii de mai sus: americanii au salvat Europa de mai multe ori cu sacrificii umane și materiale uriașe pentru că unele lucruri pur și simplu trebuie făcute. UK nu a capitulat în fața naziștilor și pentru asta au plătit un preț uriaș, pentru că unele compromisuri nu se pot face.

  Ucraina este sfârtecată de un război nenorocit, dar vecinii lor spun că pentru ei este mai important portofelul, unele fapte nu se uită!

 7. Atitudinea tarilor UE in razboiul din Ucraina va fisura uniunea, nu mai e nevoie de Rusia, China sau America.
  Adevarul este ca avem leaderi de paie, incepand cu Macron si Scholtz.

 8. Fituica mica,prapadita.

 9. Pai daca numai ungurii se opun, sa taie conducta si apoi sa-i lase sa latre la luna!!!! Ce-am avut si n-am pierdut !