G4Media.ro

Ungaria: Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă generală din cauza salariilor…

Foto: Freepik.com

Ungaria: Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă generală din cauza salariilor mici

Organizaţia Sindicală a Pedagogilor din Ungaria a început pregătirea pentru grevă, transmite publicația NÉPSZAVA, citată de Rador. Motivul principal este salarizarea profesorilor și învățătorilor. În plus, guvernul Viktor Orban a încercat să îngrădească dreptul la grevă, ceea ce a iritat suplimentar corpul profesional.

„Am început organizarea grevei, sunt instituţii în care colegii ar fi dispuşi să între în grevă chiar în zilele următoare, însă organizarea întreruperii pe o perioadă mai îndelungată a muncii necesită timp şi cred că această acţiune îşi va atinge punctul culminant până la sfârşitul lunii noiembrie”, a spus vicepreşedintele Sindicatul Pedagogilor (PSZ), Gábor Gosztonyi, cu ocazia festivităţii de deschidere a noului an şcolar.

Gosztonyi a mai precizat că reprezentanţii PSZ şi ai Organizaţiei Sindicale Democrate a Pedagogilor s-au consultat până miercuri seara târziu despre paşii următori, respectiv despre faptul că şi PSZ va începe evaluarea disponibilităţii de a intra în grevă în rândul membrilor săi.

Problemele învăţământului public din Ungaria au fost rezumate într-un manifest, care va fi transmis reprezentanței Ungariei la Comisia Europeană, Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Organizației Internaționale a Muncii și Comitetului pentru Educație al Confederației Europene a Sindicatelor.

Preşedintele PSZ, Zsuzsa Szabó, a menţionat că în timp ce comunicarea guvernamentală „se rătăceşte pe axa Bruxelles-stânga, PSZ va începe din nou să străbată țara pentru a răspândi şi în cele mai mici sate faptul că: nu trebuie să dăm înapoi, nu trebuie să tolerăm şi nu trebuie să ne fie frică de putere”.

Zsuzsa Szabó a mai spus că, în opinia sa, chiar şi în cadrul Guvernului au fost sesizate problemele învăţământului ungar, dar în loc de acţiune membrii Executivului şi-au întors capul. La festivitate liderii de sindicat au venit îmbrăcaţi în haine negre şi cu umbrele negre. În opinia lor a dispărut chiar şi emoţia începutului noului an școlar, bucuria de a preda a fost luată de la profesori şi „în zadar a fost transmis prin difuzoare Imnul Național”, mii de părinți sunt îngrijorați, dacă copilul lor va avea un profesor sau un profesor de specialitate, dacă va putea absolvi şcoala fără un profesor particular.

Liderii de sindicat au amintit în manifest că salariile pedagogilor ungari sunt cele mai mici dintre țările membre ale UE, care fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), salariul net lunar al cadrelor didactice debutante fiind echivalent doar cu 500 de euro, pentru care instituțiile financiare nici măcar nu acordă un credit.

Sindicaliştii au amintit, totodată, că Guvernul ungar – văzând nemulţumirile pedagogilor – a îngrădit dreptul la grevă, mai întâi prin decret, iar apoi prin lege, într-un mod fără precedent în Europa.

De asemenea, din 1848 nu s-a mai întâmplat ca un guvern ungar responsabil să aştepte un ajutor financiar din străinătate – în cazul de faţă de la Comisia Europeană – pentru reglementarea problemelor din învăţământ, arată ziarul maghiar.

Tamás Totyik, celălalt vicepreşedinte la PSZ, a menţionat şi faptul că în ultimele luni Secretariatul de Stat pentru învăţământ public a cerut de multe ori un răgaz pentru elaborarea unei propuneri la revendicările organizaţiilor sindicale, însă secretarul de stat Zoltán Maruzsa a recunoscut la ultima consultare că „Guvernul nu a avut timp” din aprilie 2022 ca să se ocupe în mod fundamental de revendicările sindicatelor care au amintit de promisiunea premierului Viktor Orbán, făcută în octombrie anul trecut, potrivit căreia pedagogii vor beneficia de o creştere semnificativă a salariului din 2023.

Această propunere s-a amânat acum până în 2028. Guvernul preconizează ca până în 2028 salariile cadrelor didactice cu studii superioare să crească cu 80% în comparaţie cu salariul mediu al unei categorii de persoane cu diplomă. Profesorii primesc în prezent 60% din salariul mediu al unui absolvent cu diplomă, adică aproape jumătate faţă de alte categorii de persoane cu studii superioare. Potrivit PSZ, acest procent ar trebui să fie acum de 90%, iar ulterior de 100% şi ar trebui finanţat în primul rând de la bugetul de stat al ţării, numai că în loc să procedeze astfel, Guvernul arată spre Comisia Europeană şi spre politicienii de stânga ungari, „deghizându-și incapacitatea sa de ani de zile cu trucuri de comunicare”. (Traducerea: Rozália Gănciulescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Și ce-ai vrea, să-ți de gE4pouliMedia articole despre manifestațiile agricultorilor din Olanda? Păi nu ar mai fi adevărați „progesiști”.

 2. Și la ei ca la noi: bani pentru cadrele didactice, recte învățământ, nu au dar au mărit, zilele trecute, salariile la apeviști cu 25%!!!

  • Deci ioi și vai și tulai! :)))))

  • Dascalii muncesc 60% din timp (in rest au vacante si norma didactica de 12 ore/saptamana) e normal sa ia 60% din salariu! Si asa e prea mult la ce generatii scot de pe bancile scolii ca nu am pe cine sa angajez!

  • Armata chiar are de munca. Profesorii ce fac? Nimic! Scot pe banda rulanta incompetenti. Dupa ce ca muncesc 8 luni pe an mai vor si mariri de salariu! Cat tupeu!

  • @Mihai asa postac platit la negru , mai pr0st ca tine nu am vazut
   Auzi armata are de munca :))))))))))))))))))
   Are parade si defilari

  • @Mihai esti o rusine de postac platit la n3gru , pr0st de puti
   Ce are armata de lucru ?

  • @mihai postacule , ce are de munca armata ?

 3. Buey 2 n-ai decât să cumperi „pă persoană fizică“ situl g4 dacă nu-ți convine! :)))))

 4. Domnule ,,Mihai.N”,fiind produsul …profesorilor români,ești un incompetent ?????🤔