G4Media.ro

Ungaria naționalistă caută să relaxeze condițiile pentru importul de muncitori din afara…

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Ungaria naționalistă caută să relaxeze condițiile pentru importul de muncitori din afara Uniunii Europene, din cauza lipsei acute de forță de muncă, în timp ce ungurii emigrează în Europa

Euronews a discutat cu cetățeni străini din Ungaria, angajați pentru a suplini lipsa de muncitori din țară. Premierul ungar Viktor Orbán este cunoscut pentru poziția sa dură față de imigrație. Cu toate acestea, din cauza lipsei de muncitori locali și în lumina noilor dezvoltări industriale, guvernul ungar deschide porțile țării pentru sute de așa-numiți „muncitori invitați” din țări terțe.

Un grup de femei vesele ne-au făcut cu mâna în timp ce ieșeau dintr-o fabrică fără nume la sfârșitul turei lor. Acestea au sosit recent din Filipine, cu un contract pe doi ani.

Le-am urmărit până la locuința pusă la dispoziție de angajatorul lor direct, o companie de recrutare maghiară, care le oferă o alocație de hrană.

„Locul acesta este foarte frumos, are toate aparatele electrocasnice”, a spus Monette, trecând prin camera de serviciu. Ea a sosit în luna mai a anului trecut: „Este foarte convenabil să lucrezi aici, pentru că îți iei salariul pentru tine”.

Întrebați cum a reacționat populația locală la prezența lor, Monette și prietenii ei au fost categorici că au fost bine primiți: „Nu ne-am simțit discriminați! Oamenii sunt calzi și prietenoși, ne simțim bineveniți și ca acasă în Ungaria!”.

În primăvara anului trecut, Viktor Orbán a declarat că țara va trebui să creeze o jumătate de milion de noi locuri de muncă în următorii ani, recunoscând că este nevoie de forță de muncă străină.

Se estimează că 700.000 de maghiari au părăsit țara pentru a munci în străinătate, în principal în țările din Europa de Vest, prin urmare, Ungaria cere cu insistență mai mulți muncitori.

„Din cauza cererii tot mai mari în materie de investiții, companiile din Ungaria încearcă din ce în ce mai mult să găsească forță de muncă din străinătate”, a declarat Ákos Jáhny, directorul general al unei firme maghiare de recrutare care angajează sute de muncitori în străinătate în fiecare lună, în special în Asia.

Este o tendință care l-a făcut pe șeful Federației muncitorilor din industria chimică din Ungaria să se îngrijoreze: „Salariile sunt aceleași pentru lucrătorii maghiari și pentru cei din țări terțe. Deoarece angajatorii trebuie să plătească pentru cazarea și hrana lucrătorilor invitați, maghiarii sunt în pierdere. Iar acest lucru face ca negocierile salariale să fie mult mai dificile.”

Subiectul este unul sensibil în Ungaria, unde o nouă lege va facilita aducerea de ”lucrători invitați” în țară.

În joc sunt proiecte industriale majore, în special în sectorul bateriilor electrice. Ne-am deplasat în orașul Göd, unde gigantul coreean Samsung a înființat o fabrică uriașă de baterii. Firma nu a răspuns la solicitările noastre de interviu. Dar populația locală este revoltată.

„Principalele probleme sunt zgomotul și impactul pe care îl are asupra mediului”, a declarat un locuitor care a dorit să rămână anonim. „Și au transformat o casă din acest cartier, într-un cămin pentru muncitori invitați. Țipă foarte mult, scuipă pe străzi… Cultura lor nu este compatibilă cu mediul nostru de viață”, a adăugat el.

O atmosferă diferită ne aștepta mai la sud, în orașul Kistelek. Am vizitat o fabrică de cabluri electrice, deținută de gigantul energetic ungaro-italian Prysmian.

Firman a fost unul dintre cei aproximativ 60 de muncitori indonezieni angajați de companie după ce aceasta nu a reușit să găsească suficientă forță de muncă locală. „Chiar dacă este greu să lucrezi aici, cred că este bine pentru că toată lumea de aici mă ajută mereu”, a spus Firman cu entuziasm.

„Ne sprijină dezvoltarea carierei și ne oferă cursuri de limba maghiară. Și am învățat multe despre leadership. Cred că voi avea multe oportunități aici.”

Firman și colegii săi indonezieni au câștigat rapid respectul omologilor lor maghiari. „Eram îngrijorați, dar toată lumea și-a schimbat părerea după câteva zile. Eu sunt aici de 40 de ani, iar el va fi și el aici timp de 40 de ani”, a declarat Tio Prosetyo, unul dintre șefii de echipă de la Prysmian Group, arătând spre Firman.

„Cred că acesta este viitorul”, a concluzionat Tiago Fontela Campelo, directorul de resurse umane al grupului în Ungaria. „Intenționăm să extindem această experiență în întreaga Europă. Vom vedea din ce în ce mai multe cazuri de acest tip de cooperare în alte companii europene”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Cum? Sa fie „poluată” națiune maghiară? Aceata nație pură, ca arienii lui Dolfi?
    Păi, nu spărgea Viktor Orban, microfoanele, țipând la Tuşnad, in special, că ungurii nu se corcesc?!
    Până şi popii unguri, au arătat ca deşi sunt oamenii Domnului, sunt antisemiți si xenofobi, când au asmuțit comunitatea secuiască, pe acei câțiva muncitori care erau angajați la brutarie…
    Iar acum, ce fac? Acceptă să se corcească?

  2. Orban are în plan aducerea de muncitori ”oaspeți” cu precădere din țări catolice ( și nu numai ) . Se preconizează aducerea cca 10 mii de filipinezi.
    Dar nici noi nu stăm mult mai bine. Constructorii noștri buni sunt plecați în străinătate, acasă lipsesc sute de mii . Lucrăm din ce în ce mai des cu nepalezi, șrilankezi, pakistanezi etc.

  3. Orban nu latra despre rasa superioara catolica,ci despre rasa superioara maghiara. Bine,doar latra pentru a gadila orgoliile celor sa saraci cu duhul,ca actiunile sale in ultimii 10 ani la ordinele Kremlinului au adus Ungaria inapoi in anii ’90(si cu ultimele legi dictatoriale tinta e anii ’80)